Görüş Bildir
Haberler
Mutsuzluk Endeksi'ne Göre 'Türkiye Dünya'nın En Mutsuz 6. Ülkesi'

Mutsuzluk Endeksi'ne Göre 'Türkiye Dünya'nın En Mutsuz 6. Ülkesi'

Batuhan
04.09.2014 - 14:15

Mutsuzluk Endeksi'ne Göre 'Türkiye Dünya'nın En Mutsuz 6. Ülkesi'

İşsizlik ve enflasyon oranları üzerinden ülkeleri analiz eden Mutsuzluk Endeksi verilerine göre Türkiye 'en mutsuz' altıncı ülke...

Okun Yasası ile tanınan ekonomist Arthur Okun tarafından 1970’lerde geliştirilen ve işsizlik ve enflasyon oranları üzerinden ülkeleri analiz eden Mutsuzluk Endeksi’ne (Misery Index) göre Türkiye dünyanın en mutsuz altıncı ülkesi. İşsizliğin ülkelerin mutluluğunu enflasyona göre daha fazla etkilediğini düşünenler olsa da, bu iki oranın da yüksek olmasının olumsuz olduğu noktasında herkes birleşiyor.

İşte Bloomberg’den Alex Tanzi’nin bir araya getirdiği ve Business Insider’ın yer verdiği “en mutsuz ülkeler” listesindeki ilk 10 ülke:

10. KOLOMBİYA

Mutsuzluk endeksi puanı: %13.54

TÜFE Enflasyon oranı: %2.9

İşsizlik: %10.7

Ana geçim kaynağı enerji ve madencilik olan Kolombiya, dünyanın en büyük dördüncü kömür üreticisi. Yetersiz altyapı ve güvenlik sistemindeki açıklar sebebiyle ekonomik büyüme gösteremiyor. Nüfusun %32.7’si fakirlik seviyesinin de altında yaşıyor. Ayrıca, kokain, şiddet, adam kaçırma ve gerilla savaşları ile anılması da ülkenin mutsuzluğuna katkıda bulunuyor.

9. UKRAYNA

Mutsuzluk endeksi puanı: %14.2

TÜFE Enflasyon oranı: %12.6

İşsizlik: %1.6

Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunların ülkenin durumunu derinden etkilediğini söylememize gerek bile yok. Savaş hali, hizmet sektöründe, tarım alanında ve sanayide ilerlemenin durmasına yol açıyor.

8. URUGUAY

Mutsuzluk endeksi puanı: %15.96

TÜFE Enflasyon oranı: %9.1

İşsizlik: %6.9

2009’da küresel ekonomik kriz sebebiyle büyümesi büyük oranda düşen ülke, 2013 yılında kamusal harcamalarını ve yatırımlarını azaltma yoluna gitti. Eşcinsellere evlilik hakkı tanımak ve marihuanayı yasallaştırmak gibi liberal hareketlerle özdeşleşen Uruguay’da, halk düşen maaşlar ve yükselen işsizlik sebebiyle mutsuz.

7. HIRVATİSTAN

Mutsuzluk endeksi puanı: %17.7

TÜFE Enflasyon oranı: % -0.1

İşsizlik: %17.8

2013’te Avrupa Birliği’ne giren ülke, oldukça fazla olan iç borcunu ödeme baskısıyla karşı karşıya. Ayrıca Hırvatistan, Rusya’nın uyguladığı ithalat-ihracat yaptırımları sebebiyle de sıkıntı çekiyor.

6. TÜRKİYE

Mutsuzluk endeksi puanı: %18.12

TÜFE Enflasyon oranı: %9.3

İşsizlik: %8.8

Havasına, suyuna, taşına, toprağına… Türkiye’nin en mutsuz ülkelerden biri olduğu pek de şaşırtıcı değil. Gezi Olayları, yolsuzluk skandalları, “o çalsın, ben oynarım” diyen çoğunluğun apolitik duruşu, demokrasinin kırılgan yapısı ve de kaybolan kültürel değerlerin arkasından bakarken dijital çağa yetişmeye çalışan ancak pek başarılı olamayan eğitim sistemiyle Türkiye’nin mutsuz olması için enflasyon ve işsizliğin ötesinde birçok sebebi var. Soma faciası başta olmak üzere işçi ölümleri, hak arayan ama bulamayan sendikalar, maaş eşitsizlikleri… Atanamayan öğretmenlerin intiharları… Şimdi de atanamayan öğrenci sorunuyla uğraşan ve neye uğradığını şaşıran velilerin çaresizliği… Bakalım Türkiye 2023’e kadar bu listede şampiyon olmayı başarabilecek mi?

5. MISIR

Mutsuzluk endeksi puanı: %23.9

TÜFE Enflasyon oranı: %10.6

İşsizlik: %13.3

İslamcı, askeri, liberal ve laik gruplar arasında süregelen çatışmalar ve anlaşmazlıklar Mısır’ı olumsuz etkilemeye devam ediyor. 30 yıldır ülkeyi yöneten Hüsnü Mübarek’in devrilmesi üzerine, ilk defa seçimle başa gelen isim Muhammed Mursi olmuştu. Ne var ki, onun da protestolarla karşılaşması sonucu bu yılın Mayıs ayında yeniden seçime gidilmiş ve Abdülfettah el Sisi başkan seçilmişti.

4. İSPANYA

Mutsuzluk endeksi puanı: %24.17

TÜFE Enflasyon oranı: % -0.3

İşsizlik: %24.5

Küresel krizden etkilenen ülkelerden biri de İspanya… 2007 ve 2013 yılları arasında %18 artarak %26’ya ulaşan işsizlik başta olmak üzere, iç borç, yolsuzluk ve siyasi belirsizlik ortamı ülkenin mutsuzluğunu arttırmaya devam ediyor.

3. YUNANİSTAN

Mutsuzluk endeksi puanı: %27.1

TÜFE Enflasyon oranı: % -0.7

İşsizlik: %27.8

Geçtiğimiz yıllarda oldukça ciddi bir borç krizi yaşayan Yunanistan, yükselen piyasa olarak değerlendirilen ilk gelişmiş ülke. İşçilerin yaklaşık %20’sinin göçmen olduğu tarım ya da vasıfsız işlerle uğraştığı ülke, Avrupa Birliği’nin beklentilerini karşılamaya çalışırken çeşitli protestolarla ve ideolojik bölünmeyle de uğraşıyor.

2. GÜNEY AFRİKA

Mutsuzluk endeksi puanı: %31.8

TÜFE Enflasyon oranı: %6.3

İşsizlik: %25.5

Başta HIV/AIDS olmak üzere birçok sağlık sorunuyla baş eden Güney Afrika finans, hukuk, enerji ve ulaşım alanlarında gelişmiş olsa da elektrik ve bütçe kesintisiyle ilişkili sorunlarını çözmedikçe en acil ekonomik sorunlarının üstesinden gelemeyebilir.

1. VENEZÜELLA

Mutsuzluk endeksi puanı: %59.8

TÜFE Enflasyon oranı: %52.7

İşsizlik: %7.1

(Radikal)

Kaynak: http://www.demokrathaber.net/guncel/m...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0