Görüş Bildir
Haberler
Musul Valisi: "Türkiye Sünnileri Eğitmeye Başladı"

Musul Valisi: "Türkiye Sünnileri Eğitmeye Başladı"

Batuhan
15.03.2015 - 13:01

Irak'ta IŞİD'in elindeki Musul kentinin Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin kenti kurtarma operasyonunda görev alacak Sünni güçlere çeşitli kamplarda askeri eğitim vermeye başladığını açıkladı.

Anadolu Ajansı 'na konuşan Esil Nuceyfi, 'Türkiye'den gelen askeri uzmanlar, güçlerimize kamplarda askeri eğitim veriyor. Türkiye, bu konuda her gün daha iyi bir rol alıyor. Ancak net bir şekilde Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı, koalisyon güçleriyle yapacağı görüşmelere bağlıdır. Türkiye'nin bu operasyona katılması çok önemlidir' dedi.

Türkiye'den silah talep ettiklerini ifade eden Nuceyfi, aldıkları yanıtla ilgili şunları söyledi:

'Irak Başbakanı Haydar İbadi ve Irak Savunma Bakanı Halit Ubeydi aracılığıyla Türkiye'nin eğitim alan güçlerimize silah göndermesini istedik. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın Irak ziyareti sırasında da taleplerimizi ilettik. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi de Ankara ziyaretinde bu konuyu ele aldı. Türk yetkilileri eğitim alan güçlerimize silah gönderme sözü verdi, ama bunun ne zaman, nasıl ve miktarının ne olacağı hakkında net bir bilgi vermedi.'

'Şii milisler operasyonda yer almamalı'

Vali Esil Nuceyfi, Musul operasyonunda Şii milislerden çok Sünni güçlerin görev almasını istediklerini dile getirerek şöyle devam etti:

'Musul Valiliği'ne bağlı polis güçleri, Heşdi Şabi (Şii gönüllü milisler) ve ülkenin çeşitli bölgelerinde eğitim alan Irak ordusuna bağlı askerler operasyon için hazırlık yapıyor. Bu güçlerin toplam sayısı 20 bine yakın. Irak askerlerin elinde ağır silahlar var. Bu yüzden saldırıyı ilk onlar başlatacaktır. Daha sonra kurtarılan bölgelerin güvenliğini Musul polisi sağlayacak. Ancak Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi'nin bu operasyonda yer almasını iyi görmüyoruz. Uzak bölgelerden gelen mezhepçi güçler, operasyon sırasında Musul halkının duygularını incitebilir. Bu yüzden en kısa sürede tüm güçlerimizi silah altına alıp, başka bir gücün bu operasyona katılmasını engellemeye çalışmalıyız.'

Irak merkezi hükümetinin, Musul polisinin eğitimi konusunda hiçbir yardımda bulunmadığını ileri süren Nuceyfi, 'Bağdat, eğitim alan polislerimize hiçbir silah veya mühimmat yardımı yapmadı. Merkezi hükümet bu konuda çok ihmalkâr davranıyor. Elindeki imkânları daha çok kendisine bağlı güçler için kullanıyor. Yeni ve ağır tüm silahları kendi güçlerine veriyor' diye konuştu.

Operasyon tarihi

Operasyonun ne zaman başlayacağı hakkında net bir tarih veremeyeceklerini belirten Nuceyfi, 'Önümüzdeki ay olabilir. Daha fazla gecikmesini istemiyoruz. Operasyon sırasında birçok kişi, sığınmacı durumuna düşebilir. Bu yüzden yüksek sıcakların başladığı yaz mevsimine girmeden Musul'un kurtarılması bu insanlar için daha iyi olacaktır' dedi.

Nuceyfi, 'Peşmerge, operasyonda yer alacak mı' sorusuna, 'Elbette peşmerge bu operasyonda rol alacaktır. Ancak bunun ne kadar ve nasıl olacağı anlaşmaya bağlıdır. Zaten şu anda peşmergeler, Musul'a birkaç kilometre mesafedeler. Peşmerge güçleri, operasyon sırasında Musul merkezine girmekten yana değiller. Kürt siyasi liderleri, peşmergenin Musul merkezine girmesinin bazı siyasi yankıları olabileceğini göz önüne aldıklarından dolayı bu konuda çekimserler' yanıtını verdi.

'Musul bölgesinde toplamda 20 bin militan var'

Ellerine geçen son bilgilere göre Musul merkezinde 5 bin, eyalet toplamında ise 20 bin IŞİD üyesi olduğunu aktaran Nuceyfi, 'DAEŞ (IŞİD) eskisi gibi militan bulamıyor ve bu yüzden zorluklarla karşı karşıya. Artık çatışmalarda öldürülen yabancı teröristlerin yerine daha çok Iraklı, yeni ve acemi teröristler getiriliyor. Bu yüzden durumları hiç iyi değil' ifadelerini kullandı.

Esil Nuceyfi, Tikrit ve Kerkük'teki operasyonlarında IŞİD'e büyük darbeler vurulduğunu, söz konusu operasyonların Musul'un çok daha kolay kurtarılmasına katkı sağladığını kaydetti. 'Teröristlerin' psikolojik olarak tamamen çökmüş durumda olduklarına dikkati çeken Nuceyfi, örgütün tecrübeli mensuplarıyla lider kadrosunun bölgeden kaçtığını ifade etti. Nuceyfi, örgüt üyelerinin ganimet paylaşımında kendi aralarında anlaşamadıklarını, en son Talefer'de yerli ve yabancı üyeler arasında çatışma çıktığını sözlerine ekledi.

'Öncü grup Sünniler olmalı'

Irak'taki Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Musul'u IŞİD'den kurtarma operasyonunda Sünnilerin öncü güç olması gerektiğini söylemiş, 'Sünniler en önde ilerlemezse, peşmerge güçleri Musul'un içine girmez' demişti.

Musul'un kurtarılmasıyla IŞİD'in Irak'taki varlığının son bulacağını ve ülkedeki güç dengelerinin değişeceğini belirten Hawrami şöyle devam etti:

'Bu nedenle Musul'un kurtarılması son derece ciddi bir askeri ve siyasi stratejiyi gerektiriyor. Musul'u kurtarmak için kapsayıcı bir plan ortaya konulursa ve koalisyon güçleri, Irak ordusu, Sünniler ile Şiiler operasyona dahil olursa o zaman peşmergeler de harekâtın bir parçası olur. Bu güçlerle birlikte IŞİD'e karşı savaşırız. Ancak operasyonun öncü gücü olmayız. Operasyonun öncü gücü Sünni halk olmalıdır. Eğer Sünniler en önde ilerlemezse, peşmerge güçleri Musul'un içine girmez. Çünkü o şehri kurtarması gereken Sünni halkın bizzat kendisi olmalıdır. Ancak Sünniler askeri ve siyasi olarak buna hazır mı? Bu sorunun cevabı önemli. İkinci soru, acaba Irak ulusal ordusu da bu operasyon için donatılmış mıdır? Yoksa yine Heşdi Şabi'ye (Şii gönüllü milisler) güvenerek mi bu işe girişecekler?'

'Lojistik yardım hayati'

ABD ve 60 ülkenin içerisinde yer aldığı koalisyon gücü ile Türkiye ve İran'ın Musul operasyonunda Irak'a sunacakları her türlü desteğin önemine dikkati çeken Hawrami, hava ve kara desteği ile lojistik yardımın 'hayati' olduğunu kaydetti.

Irak'ın ulusal bir ordu tarafından savunulmasını arzu ettiklerini dile getiren Hawrami, 'Fakat maalesef realitede görülen farklı bir durumdur. Irak'ta ordudan ziyade Heşdi Şabi ve diğer Şii milis güçleri savunma fonksiyonu görüyor. Ancak Musul'un kurtarılmasında bu durum değişmelidir. Zira Sünniler, bütün ulusal unsurların içinde yer aldığı ve temsil edildiği bir ordu görmezse, operasyonlara olumsuz bir yanıt verebilir. Yani Musul operasyonunda farklı bir tavırları olabilir' ifadelerini kullandı.

Türkiye'den destek

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz geçtiğimiz haftalarda başkent Bağdat'ta Irak Savunma Bakanı Halit Ubeydi ile bakanlık binasında bir araya gelmişti.

Yılmaz görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, 'Musul'a başlatılacak bir operasyonda Irak'ın yanındayız. Türkiye Irak'ın terörle mücadelesinde her türlü istihbarat ve lojistik desteği vermeye hazırdır' demişti.

Irak'ın Sünni Savunma Bakanı Halit Ubeydi, Musul operasyonunun zamanlama, donanım ve silah konusunda tamamen 'Iraklı bir operasyon' olacağını belirterek, 'Hiç kimsenin bu operasyonla alâkası yoktur. Bu Irak ordusunun savaşıdır' ifadelerini kullanmıştı.

Ziyaret Türkiye'nin Irak'a askeri yardım taşıyan bir uçak göndermesinden bir gün sonra gerçekleşmişti.

10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne giren Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u kurtarma operasyonu için Irak ordusu ve peşmerge birlikleri hazırlıklarını sürdürüyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/nuceyfi...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0