Görüş Bildir
Haberler
Müsait Bir Nöroloji Uzmanını Yakalasak Hepimizin Soracağı 11 Soru

Müsait Bir Nöroloji Uzmanını Yakalasak Hepimizin Soracağı 11 Soru

Pfizer
30.11.2016 - 22:00

Konu beynimiz olunca merakımızın önüne geçmek ne mümkün!

1. Beyin hücreleri yaşlanınca kendini yenilemeyi gerçekten bırakıyor mu?

Panik yok! Uzun süredir devam eden inanışın aksine, beyin hücreleri kendilerini yenilemeye hep devam ediyor, sadece daha yavaş ve daha az...  Tabii bu noktada bizim de üzerimize iş düşüyor; zihinsel aktivitelerimizi ne kadar üst seviyeye çıkartırsak, bu hücre yenilenmesinden o derecede faydalanıyoruz.

2. Beynin büyüklüğüyle zeka orantılı mı?

Beynin büyüklüğü ile zeka arasında doğrusal bir ilişki yoktur; bir canlının daha zeki olmasını sağlayan şey beynin kütlesinin canlının toplam kütlesine oranıdır. Büyük olması, beynin daha büyük kısmının hafıza, düşünce, iletişim gibi entelektüel çaba gerektiren işlere odaklanmasını sağlar ve bu da canlının daha zeki olmasına sebep olur.

3. Beyin kimyalarımız birbirinden farklı mı?

Hepimizin beyni kimyasal açıdan aynı, ama bunların kullandıkları bağlantılar farklı. Bizi diğer canlılardan ayıran yaşam içinde oluşturduğumuz bağlantı kapasitemiz ve bunu ne kadar aktif tuttuğumuz.

4. Bulmaca çözmek Alzheimer’ı önler mi?

Beynimiz ne kadar çok farklı konularla meşgul olursa, o kadar çok beyin hücresi aktif hale geçiyor. Bulmaca çözmek ise beyin jimnastiği için çok verimli bir yöntem değil. Matematik problemi çözmek, yabancı dil konuşmak, yeni bir yabancı dil öğrenmek gibi aktiviteler beynin sürekli yeni bağlantılar kurarak meşgul olmasını sağladığı için çok daha verimli.

5. Peki en iyi beyin egzersizi hangisi?

Müzik enstrümanı çalmak, beynimizin görsel, işitsel ve motor kortekslerini aynı anda çalıştırıyor. Sol lobun dilsel ve matematiksel yeteneklerini, sağ lobun yaratıcılık yetenekleriyle buluşturduğumuz için harika bir egzersiz!

6. Beynimin yüzde kaçını kullanıyorum?

Beynimizdeki her bir hücremiz ve bağlantısı her an aktif, ancak beynimizin kapasitesinin tamamını kullanmaya bir ömür yetmez.

7. Zihinsel bir iş yaptığım için beynim çok fazla yoruluyor, ne yapmalıyım?

Size ilginç haberi verelim; zihinsel işler beyni yormaz! Beyninizin yorulduğu kanısına ruhsal durumunuzdan dolayı varıyorsunuz. Yorulduğunuzu hissettiğinizde sizi rahatlatacak başka bir şeyle uğraşabilirsiniz.

8. Meditasyon beyne gerçekten iyi geliyor mu?

Meditasyon yapmak beyninizde dikkat ve odaklanma alanları başta olmak üzere bağlantılarınızın aktif bölgelerinin artmasına sebep olur. Aynı zamanda stresle ilişkili zorlayıcı kimyasallar da azalır.

9. Beslenme şeklim beyin fonksiyonlarımı etkiler mi?

Elbette... Beynimiz her an karbonhidratlar başta olmak üzere her türden besine düzenli olarak ihtiyaç duyar. Sağlıklı beslenme beyin hücrelerinin yıkımını azaltır.

10. Peki diyet yapmak beyne zarar verir mi?

Beynimiz, çok miktarda enerjiye ihtiyaç duyan bir organ; bu yüzden yaptığımız diyetlerle onu ihtiyacı olan kaloriden yoksun bırakmak, çalışma veriminin düşmesine neden oluyor. Yeterli ve dengeli beslenme beyin sağlığımız için çok önemli olduğundan şok diyetlerden özellikle kaçınmamız gerekiyor.

11. Ya su?

Beynin yüzde 75’i sudan oluşuyor; dolayısıyla beynimizi sağlıklı tutmak için su içmemiz gerekiyor. Sıvı kaybına neden olan her şey beynin performansını da etkiliyor.

İnternette sık sık bu tür paylaşımlarla karşılaşıyoruz. Çoğu ilgi çekici, bizi gülümseten, paylaşma isteği uyandıran… Peki hem ilgi çeken, hem de bilimsel gerçek ve kanıtlarla desteklenen, uzmanlık alanınıza özel üretilmiş içeriklere erişmeye ne dersiniz?

İnternette sık sık bu tür paylaşımlarla karşılaşıyoruz. Çoğu ilgi çekici, bizi gülümseten, paylaşma isteği uyandıran…  Peki hem ilgi çeken, hem de bilimsel gerçek ve kanıtlarla desteklenen, uzmanlık alanınıza özel üretilmiş içeriklere erişmeye ne dersiniz?

Güncel, güvenilir, güleryüzlü…

Nöroloji uzmanlarına özel içerikler https://www.pfizeryaninizda.com/ 'da!