Görüş Bildir
Haberler
Muş'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Muş'ta Ne Yenir?

Muş'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir? Muş'ta Ne Yenir?

Elif Ateş
08.11.2021 - 09:30

Muş, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Murat- Van Bölümü'nde yer alan bir şehirdir. Doğusunda Ağrı ve Bitlis'in ilçeleri, kuzeyinde Erzurum, batısında Bingöl, güneyinde ise Diyarbakır bulunur. Şehir, Çavuş Dağı'nın eteklerine kurulmuş olup, etrafı Güney Doğu Toros Dağları ile çevrilidir. Ayrıca bölgede Akdoğan, Şerafettin, Otluk, Bingöl, Yakupağa gibi dağlar bulunmaktadır. Muş, Fırat Havzası'nda yer alır. Bundan dolayı da  Küçük Hamurpet Gölü, Kaz Gölü ve Haçlı Gölü şehrin önemli akarsuları olma özelliğini gösterir. Peki, Muş'ta gezilecek yerler nerelerdir? Muş'ta ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muş, Doğu Anadolu'nun tarihi şehirlerinden biridir. Şehre ait ilk yerleşim Urartular dönemine kadar uzanmaktadır. Asur kaynaklarına göre Muş'un bulunduğu bölgenin Urartular'a bağlı olan Nairi Konfederasyonu sınırları içerisinde olduğu bilinir. Daha sonraları bölgeye İskitler, Medler, Persler ve Makedonlar egemen olmuştur. Muş şehri, uzun yıllar boyunca devletlerin arasında sıkça el değiştirmiştir. Roma İmparatorluğu bölgede kaılıcı bir hakimiyet kuramadığı için bölgeyi 400 yıl boyunca Sasaniler yönetmiştir. Roma ikiye ayrıldıktan sonra Bizans İmparatorluğu bu bölgeye sıkça akınlar düzenlemiştir. Ancak Malazgirt Savaşı ile Muş ve çevresi Anadolu Selçuklu Devleti'nin hakimiyetine girmiştir. 16.yy'da gerçekleşen Çaldıran Savaşı ile de Muş, Osmanlı Devleti'nin topraklarına katılmıştır. Birçok medeniyete tanıklık eden Muş şehrinin gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Muş'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Muş'ta Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Bingöl Dağları: Bu dağ, bölgenin sönmüş yanardağı olarak bilinir. Dağın bir kısmı Muş'ta, diğer kısmı ise Bingöl ve Erzurum'da yer alır. Dağın yerden yüksekliği 3193 metre yüksekliktedir.

  • Hamurpet Gölü: Hamurpet Dağlar'nın batısında yer alan bu göller, büyük ve küçük Hamurpet gölü olarak adlandırılırlar. Özellikle doğa fotoğrafçılarının uğrak yerlerinden biridir.

  • Muş Ovası: Türkiye'nin en büyük ovalarından biri olma özelliğine sahiptir. Ovanın bir tarafında Şerafettin Dağları diğer tarafında ise Nemrut Dağları bulunur. Her yıl mayıs ayında açan gelincikleri ile oldukça ilgi çekici bir yerdir.

  • Murat Irmağı: Bu ırmak, Van Gölü'nün kuzeyinden doğar. Uzunluğu ise 600 km'dir. Irmak birkaç küçük dereye dökülür ve Karakaya Deresi ile birleşir.

  • Güzeldağ Kayak Merkezi: Doğu Anadolu Bölgesi'nin sert ikliminden dolayı Muş'ta kışlar oldukça soğuk geçer. Kış turizmine katkı sağlamak için kayak merkezi açılmıştır.

Muş'ta Ne Yenir?

Muş'ta Ne Yenir?
  • Muş Köftesi: Yöreye özgü yemeklerden biri olan Muş köftesi, içli köfteye oldukça benzer. Diğerlerinden ayıran özelliği ise sadece içi değil hamuru da etli yapılır. Haşlandıktan sonra servis edilir.

  • Domatesli Lahana Dolması: Bu dolma, diğer bilindik lahana dolmalarından farklıdır. İç harcı kıyma ve bulgurdan oluşur. Daha sonra dolmalar domatesler ile pişirilir.

  • Keşkek: Hemen her yörede yapılan keşkek yemeği, Muş'ta buğday ve etin iyice harmanlanması ile oluşur. Ayrıca içerisine haşlanmış nohutta ilave edilir. Pişirilen keşkeğin üzerine tereyağı döküldükten sonra servis edilir.

  • Cavbelek: Bu yemek kurut olarak da bilinir. Kurut isminin verilmesinin nedeni ise kurutulmuş yoğurt, bulgur ve undan meydana gelmesinden kaynaklıdır.

  • Mırtoğe: Özellikle kahvaltıların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Tadı ve görünümü itibari ile omlete benzer. Ancak un ve yağ kavrulduktan sonra üzerine yumurta kırılır.

  • Kaburga Dolması: Bayram, düğün gibi özel günlerde kaburga dolması oldukça sık yapılan bir yemektir. Kaburga kesildikten sonra içerisine pirinç ve ciğerden oluşan iç harc koyulup fırında kızartılır.

Aşağıdaki Haber De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
7
6
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın