Görüş Bildir
Haberler
Münih'teki Suriye Zirvesinde Karar: 'Ateşkes' Yok 'Şiddetin Durdurulması' Var

Münih'teki Suriye Zirvesinde Karar: 'Ateşkes' Yok 'Şiddetin Durdurulması' Var

FreiGeist
12.02.2016 - 10:10 Son Güncelleme: 12.02.2016 - 12:30

Cenevre'ye ara verilmesinin ardından ilk toplantı olan Münih'teki Suriye zirvesinden ateşkes yerine ‘şiddetin ve saldırıların durdurulması’ kararı çıktı. Suriye görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için ateşkesi konuşmak üzere Münih’te bir araya gelen ülkelerin ateşkeste uzlaşamadığı belirtiliyor. Alınan karar Suriye muhalefetinin taleplerinden olan insani yardımların hızla ulaştırılması ve ‘şiddetin ve saldırıların durdurulması’... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD ve Rusya'nın öncülüğünde Almanya'nın Münih kentinde yapılan ve Türkiye de dahil 17 ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında, Suriye'de çatışmaların 1 hafta içinde durdurulması ve kuşatma altındaki bölgelere hemen insani yardımların ulaştırılması konusunda uzlaşmaya varıldı.

'Ateşkes' yerine 'şiddetin durdurulması' dedi

'Ateşkes' yerine 'şiddetin durdurulması' dedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ilk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, 'İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için' dedi.

Suriye'de savaşın beş yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, 'Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek' diye konuştu.

Bununla birlikte 'ateşkes' yerine 'şiddetin durdurulması' kavramını kullanması dikkat çeken Kerry,  bir gazetecinin sorusu üzerine, ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lavrov’dan da Nusra ve IŞİD vurgusu

Lavrov’dan da Nusra ve IŞİD vurgusu

Al Jazeera'den Ece Göksedef'in verdiği bilgiye göre Rus Dışişleri Bakanı Lavrov açıklamasından Kerry’den farklı bir dil kullanarak, bir hafta içinde ‘saldırıların durdurulması için yöntem belirleneceğini’ söyledi. Saldırıların durdurulmasının ardından gelişme kaydedilebilirse, silahlı çatışmaların tamamen sona erdirilmesi için Viyana görüşmelerine devam edileceğini dile getirdi. İnsani yardımların da ‘diğer bütün sorunları hiçe sayarak’ tüm ülkeye ulaştırılacağını söyledi:

“Hükümet bu konuda yardımcı olacak. Muhalefet de söz verdi, kuşatma altındaki alanlarda geçişe izin verecek. Saldırıların durdurulması sırasında Nusra ve IŞİD hedefleri vurulmaya devam edecek.”

De Mistura: Ateşkes değil, daha kolay ve daha etkili

De Mistura: Ateşkes değil, daha kolay ve daha etkili

De Mistura da bu kez insani yardımları ulaştırmada sorunla karşılaştıkları zaman arkalarında olacak olan USDG ülkelerine döneceklerini belirtti. Suriye halkının görüşmelerin nasıl yapılacağının görüşülmesinden artık sıkıldığını hatırlatan De Mistura, Suriyelilerin insani yardımların ulaştırılması ve bombardımanın durmasını istediğini, Münih’te bu iki talep için de gelişme kaydedildiğini söyledi:

“İnsani yardımların ulaştırılması için havadan Deyrezzor dâhil yedi bölgede en geç Pazartesi ya da Salı uygulamaya başlayacağız. Üzerinde karar kıldığımız ikinci gelişme de, şiddet ve saldırıların durdurulması, ateşkes değil. Bir açıdan ulaşılması ateşkesten daha kolay ve etkisi çok daha fazla.”

Yardımın ilk olarak ulaştırılacağı diğer bölgeler Fuah, Kafraya, Şam kırsalı, Madaya, Muadimiye ve Kafr Batna.

DHA, Sputnik ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
4
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

İçerik başlıklarını doğru yazın la.