Görüş Bildir
Haberler
Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 24 İlginç Madde İle Ufkunuz Kapanmamak Üzere Açılacak!

etiket Muhtemelen İlk Kez Duyacağınız 24 İlginç Madde İle Ufkunuz Kapanmamak Üzere Açılacak!

Zihninizin derinlerinde gezinmeyi sever misiniz?

Yeni bilgi tohumları ekmeyi, dipsiz kuyulara dalmayı?

Twitter'da uzay ve evren hakkında ilginç ve eşsiz bilgiler paylaşan Lagaribey adlı kullanıcı, verdiği bilgilerle ufkumuzu açma konusunda oldukça ısrarlı...

Serinin ilk içeriği için şuraya:

İkincisi için şuraya:

Ve üçüncüsü için şuraya bakabilirsiniz:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Son içeriğimizde, düzen ve düzensizlikten, entropi kavramından, kuantum fiziğinden ve son olarakta kuantumla alakalı ilginç bir bağdan bahsetmiştik. 

Şimdi oradan devam edelim...

1. Deneylerle ispatlanan olay şöyle: Varsayalım ki, birbirinin her bakımdan aynı olan 2 bilyeden biri Ankara’da, diğeri İstanbul’da olsun.

2. Ankara’daki bilyeye bir şey yaptığınızda, İstanbul'daki “anında” etkileniyor ve "anında" cevap veriyor. Mümkün olabilir mi peki?

3. Böyle bir şey nasıl olur? Ya aralarında bir iletişim var ya da hala bağlılar, yani “dolanıklar” diyebiliriz. (Kuantum Dolanıklık Teorisi)

4. Şimdi bunu elektron seviyesine indirelim.“Eş yaratılan” 2 elektrondan birini tutup, diğerini uzayda bir yere gönderelim. Bunlar da dolanık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Birine bir şey yaptığımızda, diğeri “anında” tepki verecek. Üstelik bu olay zamandan ve mekandan tamamen bağımsız...

6. Büyük patlama (big bang) anında her şey "dolanık" olduğuna göre, demek ki her şey hala birbiriyle bağlantılı. (Kelebek Etkisi)

7. Anlatılan şeyler çok uçuk kaçık ve uygulanamaz mı geldi? O zaman kuantum bilgisayarlarla tanışın, çünkü bu prensibe göre çalışıyorlar!

7. Anlatılan şeyler çok uçuk kaçık ve uygulanamaz mı geldi? O zaman kuantum bilgisayarlarla tanışın, çünkü bu prensibe göre çalışıyorlar!

8. Kuantum seviyesindeki gariplikler ve ardı ardına keşfedilen şeyler dolanıklık ile zirve yaptı. Çünkü bu aynı zamanda "ışınlanma" demekti.

9. Işınlanmayı şimdilerde bilim kurgu filmlerinde ya da bir usta sihirbazın gösterisinde görüyoruz ama geçmişi sandığımızdan çok daha eski.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. İncil’de bir vaiz olan Filipus’un Gazze’den, deniz kenarındaki bir başka şehir olan Aşdot’a ışınlandığı ima edilir. (İşler 8:36-40)

11. Kur’an’da ise Yemen'deki Belkıs’ın tahtının, Kudüs’teki Hz. Süleyman'a göz kırpma "an"ında getirildiği anlatılır. (Neml, 27/38-40)

12. Peki, böyle bir şey nasıl mümkün? Maddenin minik, sert bilardo toplarından meydana geldiğini söyleyen klasik fiziğe göre ışınlama imkansız.

13. Üstelik bir maddeyi itmeden hareket etmez, madde birdenbire ortadan kaybolmaz ve başka bir yerde ortaya çıkmazdı. Aksi de mümkün değildi!

14. Ama kuantum, bizim için imkansız görünen şeylerin gerçek olduğu bir dünya ve ışınlanma da bu dünya içindeki gerçeklerden biri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Bununla ilgili ilk deney 1993’de yapıldı ve atom düzeyinde ışınlanma (daha doğrusu parçacığın içindeki bilgiyi ışınlama) gerçek oldu.

16. Bu deney insanoğlu için çok ama çok önemliydi, çünkü hep konuşulan, olabileceğine şüphe ile bakılan ışınlanma ispatlanmıştı.

17. Akıllardaki ışınlanma ile engeller kalkınca deneylerin devamı geldi; atom altı parçacıklarla başlamıştı, atom ve atomlarla devam etti.

18. Şu anda insanoğlu dna moleküllerini ve basit virüsleri ışınlanmaya çalışıyor. Yakın gelecekte bu da büyük ihtimalle gerçekleşecek.

19. Peki, insanların ışınlanması? Buna daha çok zaman var, büyük ihtimalle bizler göremeyeceğiz, çünkü şuanki teknolojimiz henüz hazır değil!

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Ancak artık şunu biliyoruz: Işınlanma teorik değil, deneylerle kanıtlanmış bilimsel bir gerçek ve hem mikro hem de makro boyutta mümkün.

21. Önceki içeriklerde, maddenin küçük bilye gibi katı maddelerden değil, su dalgaları gibi enerji dalgalarından oluştuğunu belirtmiştik.

22. Gördüğümüz ne varsa, biz dahil enerji dalgalarından oluşuyor ve bunlar birbirine geçmiş durumda. Üstelik zamandan ve mekandan bağımsız.

23. Belki biraz garip ama aslında her şey bir şeyin içinde, bir şey her şeyin içinde. Hiçbir şey kesin değil ama herşey mümkün.

24. Einstein’ın bir sözü bu durumu anlatıyor: "Matematik kesin olduğunda gerçeği yansıtmaz, gerçeği yansıttığında kesin değildir."

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
660
224
131
75
21
18
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Yilmaz

cok güzel böle galerilerin devamını bekliyoruz fakat arkadaşlara söylemek istediğim birşey var bu dolanıklık teorisi olsun kelebek etkisi teorisi olsun bunl... Devamını Gör

Yılmaz Kesgin

ulan ne güzel yazmışsın ama sonunu da çok güzel bağlamışsın asldknhgdfskg

Xoxo

En üzücü olan da milyonlarca hatta belki de milyarlara şeyin (Dünya'nın ne zaman yok olacağını bilemeyiz) biz öldükten sonra keşfedilecek olması.

Hector Hector

Şimdi şöyle bir durum var. Kuantum Dolanıklık Teorisi olayı ile ilgili. Atom altı aynı iki parçacık var(Aynı atom). Bu parçacıklardan birini elinizde tuttuğu... Devamını Gör

D.A.

Bence düşünce hızı