Görüş Bildir
Haberler
Modern siyasi tarihte müslüman kadın başbakanlar

Modern siyasi tarihte müslüman kadın başbakanlar

Müslüman toplumlarda kadının konumu ile ilgili çoğunlukla olumsuz cümleler kurulduğuna aşinayız. Gerçekten de cümleleri olumsuz kurmak için yeterince problem olduğu kanaatindeyim ancak olumlu kısımların üstünü örten, göstermeyen, gizleyen yaklaşımların iyi niyetli olmadığını da belirtmem gerekir. Peki kefil miyiz tüm bu kadın başbakanlara, hayır! İyi işler yaptıkları gibi yanlışları da muhakkak olmuştur. Kadın olarak kurtlar sofrasında varlık göstermişler eyvallah ancak 'kadınsa kesin müthiş siyasetçidir' diyemiyoruz. Şimdi gelin müslüman kadın başbakanları tanıyalım:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1-Benazir Butto

Sürekli babadan oğla geçen yöneticilik tecrübelerine aşina olsak da Benazir Butto ile bu algı bir nebze kırıldı diyebiliriz. Babası da tıpkı kendisi gibi başbakan olan Zülfikar Ali Butto idi. Pakistan'ın iki dönem başbakanlığını yapmış olan Benazir Butto ne yazık ki seçim kampanyasını yürüttüğü bir dönemde suikaste kurban gitti.

Zehir gibi bir kadın olduğunu söylemeye gerek yoktur sanırım. Eğitimi ise dillere destan .Hem Harvard hem Oxford'da okumuş, yüksek eğitimini hukuk alanında yapmış bir müslüman kadın. Başkası olsa ülkesine geri dönmezdi ama o eğitimini tamamladıktan sonra ülkesine dönmeyi tercih etti...

2-Begüm Halide Ziya

Bangladeş'in 1991-1996 ve 2001-2006 arasında görev yapan ilk kadın başbakanı. Hindistan doğumlu olmasına rağmen küçük yaşta Bangladeş'e göç etmiş. Politikaya atılmasında kocasının rolü nedir bilinmez ama  Begüm hanımın kocası Bangledeş'in cumhurbaşkanlığını yapmış.Eşine karşı darbe yapıldıktan sonra politikayla ilgilendiğini biliyoruz. Zira kocası vefat ettikten sonra siyasete girip başbakanlığa kadar yükselmiş. Kim demiş utangaç ve ömrünün bir kısmını çocuk bakımıyla geçirmiş bir kadın başbakanlık yapamaz? Üstelik başbakanlığı döneminde eğitim reformları yapmış ve eğitimi ücretsizleştirmiş.

3-Megawati Sukarnoputri

Yine babadan kıza bir durum söz konusu.  Bu kez ülke Endonezya. Megawati,ülkenin 5. başbakanı ve aynı zamanda Endonezya Bağımsızlık Hareketinin lideri  Sukarno'nun kızıdır. Yönetim babadan kıza kalmıyor elbette seçimler oluyor, bazen kazanıyor bazen kaybediyor Megawati ama kesinlikle politikayla ilgilenmekten vazgeçmiyor. Aynı zamanda Forbes Dergisinin 2004'teki  'Dünyanın en etkili 10 kadını' listesinde 8. sıradaydı  ancak aradan dört yıl geçtikten sonra listeden çıkarıldı.

4-Lala Shevket

Prof doktor bir başbakan ile karşı karşıyayız. Yer Azerbaycan. Köklü bir ailenin kızı olduğu ilk bakışta anlaşılıyor. Aile kütüğünde tarihçi, iktisatçı herbişey var. wikipedia 'ya sorunca uzun uzun ailesini, dedesini anlatıyor. Beni biri merak etse büyük dedemden ilerisine gidemez. Neyse konumuza dönelim bu Lala Shevket hanım Azerbaycan Liberal Partisinin başına geçiyor ve siyasete girişi böylece liberal bir damardan oluyor. Hayatını okuyunca Liberal olması hiç şaşırtmadı beni. Aile Stalin'in zülmünden epey çekmiş, komünizm ne menem birşeymiş epey tecrübe etmiş. Ama bir diğer siyasete ilgi duyma sebebi Karabağ meselesi. Yani çok idealist bir kadın...

5-Şeyh Hasina Vecid

Yine bir Cumhurbaşkanı babanın başbakan kızıyla karşı karşıyayız. Bangladeş'in kurucu Cumhurbaşkanı  Mucibur Rahman'ın kızı olan Şeyh Hasina Vecid  6 Ocak 2009'da Bangladeş'in başbakanı oldu. Hemen fesatlık yapmayın, babasının kurucu cumhurbaşkanı olması bir avantaj tabi ama Hasina Vecid henüz öğrencilik dönemlerinde  aktivistlik yapar ve öğrenci birliğinin başına geçer. Kendisi Almanya'da iken ailesine karşı bir darbe yapılır ve ailesi katledilir. İltica dönemler, sürgünler yani bir sürü çile çeker Hasina Vecid  ancak ne sürgün ne iltica onu ülkesinden koparamadı ve sürgündeyken seçilir.  Tıpkı Benazir Butto gibi kendisi de suikaste uğrar ancak kurtulur. 

Dünya kadın Liderler  konseyi üyesi olan Hasina Vecid  iki evli ve iki çocuk annesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

6-Sibel Siber

Yavru Vatan KKTC'nin ilk kadın  başbakanı olan Sibel Siber aynı zamanda hali hazırda meclis başkanlığını yapmakta.İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olan Sibel Şişli Eftal Hastanesinde İç hastalıkları alanında ihtisasını yapıp Kıbrıs'a dönen Sibel 2009'daki erken genel seçimlerde milletvekili seçilir. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kendisine hükumeti kurma görevi vermesiyle ülkesinin ilk kadın başbakanı olur.

7-Atifete Jahjaga

Genç bir kadının böyle dolu dolu hayatının olması takdire şayan gerçekten de. Atifete Jahjaga 2011-2016 yılları arasında Kosova Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuş yani son dönem kadın başbakanlardan.Ama  daha önce Kosova Polisi Müdür Yardımcısı olarak Balkanlar'daki kadınlar arasında en yüksek tümgeneral rütbesiyle görev yapmış. Yani askeri rütbesi de var.FBI'da falan eğitim almış yani biraz askeri, polisiye bir tarafı da var. Kabul böyle askeri geçmiş bize hiç iyi gelmiyor ama kadın demokratik şekilde seçilmiş ve ana hedefi de Avrupa Birliğine Kosava'yı sokmakmış. Azınlıklar konusunda duyarlı, çoğulculuğu destekleyen politikalar ürettiğini şuraya not edelim.

8-Tansu Çiller

Tansu Çiller bir kadın başbakan olarak müslüman kadın başbakanlar listesine girmiş bulunmaktadır.  Türkiye tarihinin ilk ve tek kadın başbakanıdır da aynı zamanda.  Müslüman toplumlarda kadının siyasete girmesinde bir 'baba' ve 'koca' figüründen yukarıda bahsetmiştik. Kan bağı olmasa da sürekli şapkasını alıp giden ve geri dönen Süleyman Demirel'in çağırısıyla siyasete atılan akademisyen, ekonomist Tansu Çiller için Demirel  bir 'baba' görevi görmüştür dersek hata etmiş olmayız herhalde. 1996–1997 yılları arasında ülkenin epeyce çalkantılı olduğu dönemlerde başbakanlık makamında bulundu. Erbakan ile birlikte yürüttüğü koalisyon dönemleri hala hafızalarda taze. Gaflarıyla da oldukça gündem olan Tansu Çiller'in kendini yeterince güçlü bir lider olarak gösterememesinin sürekli Demirel'den direktif aldığı yönündeki eleştirilerin biraz dönemin zorlu koşullarıyla da bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Hali hazırda siyasetten çekilmiş olan Çiller deyince akla  '28 Şubat Süreci' ,'Örtülü ödenek iddiaları', 'Malvarlığı',' beş nisan kararları'.... gibi konular akla gelmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Recep Yılmaz

Yine, yeni bir onedio yavşaklığıyla başbaşayız. Sansürcü onedio...