Görüş Bildir
Haberler
Mobese'ler Eli Cebinde Gezenleri İzleyecek!

Mobese'ler Eli Cebinde Gezenleri İzleyecek!

Onedio Medya
24.02.2014 - 18:02 Son Güncelleme: 24.02.2014 - 19:34

Mobese'ler Eli Cebinde Gezenleri İzleyecek!

TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerine Destek Grubu (KAMAG),'nda şu günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bir projesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK'ın yönetiminde özel kuruluş ve üniversitelerin de katılacağı MOBESE sistemlerinde kullanılacak akıllı destek yazılım programı üretilmesi için başvuruda bulundu. Proje amacı olarak ise Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerinden elde Edilen görüntülerde gerçekleşen olayların daha verimli çözülebilmesi amacıyla operatörlere destek olacak video analizinin yapılması olarak nitelendirildi. TÜBİTAK tarafından 30 Kasım 2013'te çağrı yapılan projeye başvurular geçtiğimiz 10 Ocak'ta son buldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, üretilen projelerin ilk etapta belirlenen 12 ildeki MOBESE sistemine entegrasyonunun sağlanmasını şart koştu. Ağrı, Ankara, Artvin, Bingöl, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Şanlıurfa, Yalova ve Batman'da bulunan farklı kamera sistemlerinin projeyle uyumlulukları test ediliyor.

Boş gezeni izleyecek

Yeni destek yazılım projesi ile MOBESE'ler verilen eşkale göre kişileri ayırt edebilecek.Tanımlanmış kişisel özelliklere göre (kıyafet, saç rengi, cinsiyet.) v.b. gibi özellikler ayırt edilebilecek. Kişilerin hareket analizlerini yaparak bu kişileri takip edecek. Büyük öçekli veri analizi yapması öngörülen sistem içinde bir kişinin boş boş gezinmesi tespit edilerek bu kişi takibe alınacak. Tek bir kameranın görüş alanında belli bir süre boyunca periyodik olarak aynı güzergahtan geçen insan veya aracın belirlenerek alarm vermesi hedefleniyor.

Trafikteki şüpheliler

MOBESE izleme merkezlerinde görev yapan memurlar geliştirilecek yazılım ile trafikte şüpheli araçları da tespit edebilecek. Kameralardan elde edilen görüntüler sistem sayesinde trafik yoğunluğu analizini ve araç sayımı yapılabilecek. Belirtilen bir araç bu sistem sayesinde bulunabilecek. Trafik içindeki araması yapılabilecek.Hareket halindeyken belirli bir sürenin dışında duraklayan araç algılanacak.

NELERİ GÖZETLEYECEK

Her zamanki yerinde yoksa

PROJE ile MOBESE merkezlerindeki kameralara izlediği bölgedeki durağan cisimler de tanımlanacak. Bu nesnelerin haricinde bulunan nesneler tespit edilip uyarı verilecek. Şüpheli paketlerin tespitinde bu sistemden yararlanılacak. Ayrıca cisimlerin her zamanki yerinde olmaması halinde de sistem bu eksikliği algılayabilecek. Kamera sistemlerinde normal dışı analiz modülü de yer alacak. Bu özellikkameralara karşı sabotajları algılayacak. Normalin haricinde görüntü akışında sistem alarm verecek.

Kalabalık artarsa alarm

ANLAMSAL Veri Analiz Modülü sayesinde de kameralara takılan görüntüler ayrıca içerik anlama analizinden geçirilecek. Birden fazla sayıda aynı insanın belirli bir yöne hareket etmesi algılanacak. Kameralar ayrıca tek bir kameranın görüş alanında belirli bir alanda toplanan insan sayısının artması halinde alarm verecek. Sisteme sahipsiz duran cisimler yüklenerek alarm vermesi sağlanacak. Kalabalığın hareket analizi yapabilecek. Panik ve izdihamda sistem alarm verecek.

Polisin dijital koridoru

Yeni geliştirilecek sistem ile polis, MOBESE üzerinde görülen girilmesi sakıncalı veya korunaklı bölgeye sistem sayesinde belirli bir hat çizebilecek. Bu bölgenin ihlali veya normalin üzerinde bir yoğunluk halinde, insan veya araç girişi durumunda sistemin alarm vermesi sağlanacak. Kameralar bu gibi durumlarda otomatik takibe geçebilecek.

Person of Interest dizisi gibi

CNBCE'de yayınlanan dizinin adındaki tabir, bir suçla ilgili olduğu düşünülen ama daha hakkında herhangi bir resmi suçlama veya girişim yapılmamış kişileri tanımlamak için kullanılıyor. Milyoner bir işadamı olan Harold Finch'in geliştirmiş olduğu bilgisayar programı sayesinde suçlar anahtar kelimelerle de olsa önceden tahmin edilebilmekte. Kendini bu suçların önlenmesine adayan Mr. Finch'in bir de partnere ihtiyacı vardır. Bunun için en iyi aday eski bir CIA ajanı olan ve kayıtlarda ölü olarak gözüken John Reese'dir. İkili sadece suçları tahmin etmeye çalışmaz, hem tahmin ettikleri suçları önlemeyle de mücadele etmekte. Bunu gerçekleştirmek için de son derece gelişmiş bir bilgisayar sistemi kullanılmakta.

Kaynak: http://www.beyazgazete.com/haber/2014...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0