Görüş Bildir
Haberler
Mimarileriyle Kendine Hayran Bıraktıran 15 Mega Yapı

Mimarileriyle Kendine Hayran Bıraktıran 15 Mega Yapı

O Ne Ayol
20.04.2015 - 15:32 Son Güncelleme: 21.04.2015 - 02:30

Dünya daha önce eşi benzeri görülmemiş ve hayata imzasını atmak isteyen kralların eserleriyle hep doldurulmaya çalışılmıştır. Fakat bunlarda şimdiki imkanların varlığından söz etmek mümkün değil.

Antik yapılar insan dehasının, gücünün ve azminin birer zaferleri olarak yeryüzünde daima kalacak büyük yapılardır. 

Bunlar hakkında resimler ile ilgili konuda küçük bilgiler sunacak ve bu konuda geniş araştırma içeren belgesellerle sizlerin hoş vakitler geçirmenizi sağlayacağız.

İşte onlardan size bir derleme...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Keops Piramidi

1. Keops Piramidi

Mısır Piramitlerinin en modern ve en iyi yapılmış 20 senenin insani ürünü. Birçok hesabın ve basit geometri ve olağanüstü güç ile yapılmış muhteşem yapı.

Zannedildiğinden farklı olmak üzere yapımında hür insanlar çalışmış, çift mezar sistemi (üstte ve altta gizli iki mezar) getirilmiş, büyük bir kireç taşı kompleksidir. 

Dünya'nın 7 Harikası'ndan ayakta kalan tek yapı.

Keops ya da bilinen ismiyle Khufu'nun uydularıyla beraber yaptırdığı piramit hala saygıyla izlenmekte. Bu yapı ile ilgili muhteşem belgeseli:

Buradan İzleyebilirsiniz

2. Hypogeum

2. Hypogeum

Ronald Hutton tarafından halen çalışmaları yürütülen bir yer altı mezarıdır. Burada Tanrı'ya kurban adanan insanların mezarları vardır.

6000-7000 civarı insan kemiğinden meydana gelen yapı tamamen karanlıktır. Burada bir duvar içine doğru çukur bulunmakla birlikte burada bariton tonda yapılan ses testleriyle transa geçirilerek insanlar öldürülmüştür. 

Bu yapının hatta piramitlerden eski olduğu düşünülmektedir.

Vereceğim linkte 24. dakikadan sonrasını izleyebilirsiniz...

Malta'nın Kemik Odası

3. Ayasofya

3. Ayasofya

Türkiye'nin incilerinden biri olan yapı Bizans'ın yükselme çağının bir eseridir. Jüstinyen Bizans'ın en güzel ve en büyük kubbeli ibadethanesini yaptırmak için mimarları ve işçileri seferber ettirmiştir. En büyük emek kubbesine verilmiş ve bu kubbenin sağlam durabilmesi için destek payandaları ile büyük bir mimari çaba gösterilmiştir. 

Her ne kadar az bilinse de bugün bu yapının ayakta durmasının sebeplerinden biri Mimar Sinan'ın çalışmalarıdır.

Bu güzel yapının aşamalarını izlemek için:

Ayasofya Belgeseli

linkini tıklayabilirsiniz.

4. Angkor Vat

4. Angkor Vat

Şimdiki Kamboçya'da Dünya'da cenneti inşa etmek için yapılmış bina. Dünya'daki en büyük katedrallerden birisidir.

En acayip olayı bir bataklığın üstünde yüzmesidir. Hatta binayı da ayakta tutan bu yer altındaki hareketli ve II. Suryavarman tarafından icat edilmiş sistemdir. İyi bir Khmer mimarisidir. O güne kadar hep ağaçtan yapılan yapı ''Ağaç da tıpkı insan gibidir, yok olmaya mahkumdur!'' düşüncesi ve hükümdarın dünyadaki tanrı olma isteğinden dolayı sonsuzluğu temsil eden taşlardan yapılmış olması ilginçtir.

Angkor Vat

belgeseli bu durumu detaylıca açıklamaktadır.

5. El Hamra Sarayı

5. El Hamra Sarayı

El Hamra korunmalı saray olarak inşa edilmiş bir Müslüman yapısıdır. Bu nedenle daha çok Arap figürleri ve özel oymalı süsler kullanılmıştır.

Fakat bir saray yapısından çok bir savunma yapısı olarak inşa edilmiştir. Çünkü sürekli olarak bir Kastilya saldırısına maruz kalan bölgede stratejik olarak iyi bir yapı oluşturulmak zorunda kalındı. Granada'da olan bu bina çok ziyaretçi alan güzel bir yerdir.

Al Hambra Sarayı 

adresinden belgeselini izleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Chartres Katedrali

6. Chartres Katedrali

Genellikle katedraller büyük, ince duvarlı ve eşit şartlarda bulunan uçan payandalar ile desteklenmiştir.

Alışılagelmiş tüm katedral sistemini bozarak farklı bir yapı olan Chartres Katedrali eşi benzeri bulunmayan bir binadır. Bu katedral ile ilgili belgeseli:

Chartres Katedrali

ile izlemeniz mümkün

7. Petra Antik Kenti

7. Petra Antik Kenti

Birinci kapıların üstündeki büyük kapak kısmını ayakta tutabilmek ve bu binayı dağın içerisine oyabilmek için verilen çaba hayranlık uyandırıcıdır. Ürdün kentinde bulunan yapı aynı zamanda da yapımı oldukça zor olmasının yanında çeşitli imkansızlıklıkların da getirdiği mücadeleyi hakim kılıyor.

Petra Belgeseli

ile izleyebilirsiniz.

8. Maçu Piçu

8. Maçu Piçu

Gökyüzüne ulaşmak isteyen insanların Dünya'nın dengesine meydan okurmuşçasına bir emek ve insani güç harcadığı yüksek Peru antlarıdır. Büyük toprak kaymalarına rağmen ayakta kalabildi.

İnsan gücü ile bu muhteşem büyüklükteki taşlar acayip bir şekilde üst üste konuldu.

Savaşlardan bir korunma amacıyla yapılan bu yapılar bir devri açıp kapattı.

Buradan...

9. Çin Şi Huang'ın Mezarı

9. Çin Şi Huang'ın Mezarı

Çin Şi Huang'ın topraktan yapılmış piramidi Dünya'daki özel yapılardan biridir. Toprak pirinç lifi ve su ile birlikte oldukça çok sıkıştırılarak sert bir betonsu yapı elde edilmiştir. Bir yer altı yapısı olmasının yanında bir alt saray oluşturulmuştur.

Çin'in ilk imparatorunun defnedildiği bu yapıda hükümdar için intihar edip mumyalanan cariyeler, binlerce bronz eşya ve binlerce asker heykelcik de bulunmaktadır.

Hatta mumyaları öyle bir işlemle elde etmişlerdir ki son bulunan mumyada et dokuları hala sağlamdır. Bununla alakalı olan belgesele:

Buradan Ulaşabilirsiniz

10. Stonehenge

10. Stonehenge

Dünya'da piramitlerle birlikte bilinen en eski yapılardır. Şu anki teoriye göre bu bina büyük bir kompleksin sadece yarısıdır. Burada Tanı için törenler düzenlemiştir.

Halen ne amaçla yapıldığı çok bilinmese de bunun bir ibadet yeri olduğu görüşü diğerlerine nazaran daha kuvvetlidir.

Stonehenge Dikilitaşları

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sfenks

11. Sfenks

Mısır her bakımdan tarihi antik binaların oldukça yoğun olduğu bir bölge. Aslında daha fazlası da olabilir bu listede ancak iki tanesini paylaşalım dedik.

Altında ne barındırdığı çok bilinmese de bir yer altı tüneli olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Khufu (Keops) tarafından yapıldığı öne sürülmüştür. Ancak kesin bilinen bir şey vardır ki şu anki elde edilen yüzden önce Sfenks'in yüzü Kefren'in yüzüydü. Çünkü Khufu sakalı olmayan bir imparatordu. Oğlu Kefren'in ise sakalı mevcuttu. Sfenks'te gördüğünüz üzere göğüs tarafında olan çıkıntı büyük ihtimalle bir sakal kabını destekleyici bir yapı olmalıdır.

Sfenks 

belgeseli ile bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

12. Pantheon Tapınağı

12. Pantheon Tapınağı

İsim anlamıyla ''Tüm Tanrıların Tapınağı'' olarak bilinen bu bina büyük ihtimalle İmparator Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Bu binanın yapılmasının ardından genellikle Yunan mezarlarına da aynı isim verilmeye başlanmıştır.

Bu konu ile alakalı yabancı kaynaklı belgeseller de mevcuttur. Ancak Türkçe bir video kaynak maalesef ki sunamayacağız.

En eski beton kubbeli yapı olan Panteon'un halen nasıl yapıldığı bir sorundur.

13. St. Paul Katedrali

13. St. Paul Katedrali

İngiltere'deki büyük katedral II. Dünya Savaşı'nda bile atılan bombalarla yıkılmamıştır.

Bu binanın mimarı Wren ömrünün yarısından fazlasını buraya vermiştir. Tepedeki büyük heykel ile illüstrasyon yaparak yalancı bir kubbe bile oluşturmuştur. Bu özel yapı halen Dünya'daki en önemli binalardandır.

Aziz Paul Katedrali 

belgeseli bu konu hakkında bilgi vermektedir.

14. Kolezyum

14. Kolezyum

Roma'da büyük savaşların yapıldığı, bu savaşların da hayat mücadelesiyle birlikte eş zamanlı eğlencelere dönüştüğünü söyleyebileceğimiz yapılardan bahsediyoruz.

Kolezyum katlı yapısıyla birlikte büyük bir çaba gösterilmesine sebep olmuştur. Dereceleri bile ayarlanmış su kanalları ile birlikte labirentli orta alanda insanları birbirine kırdıran bir sistemin de şahidi olmuştur.

Buradan Seyredebilirsiniz

15. Tac Mahal

15. Tac Mahal

Mimarı bilinmeyen nadir yapılardan biri olan Tac Mahal, Şah Cihan'ın eşi Mümtaz Mahal'e olan aşkının bir anıtıdır.

Aşk için yapılan nadir binalardan olması halen ziyaretçilerini büyülemektedir.

Ancak haritadan bakılırsa Tac Mahal'in etrafı oldukça kötü yerleşimlerle donanmıştır. Bu konu ile alakalı belgesel:

Tac Mahal 

adresindedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
49
19
18
13
10
10
6