Görüş Bildir
Haberler
Mimar ve Mühendis Odalarına 'İdari Kelepçe'

Mimar ve Mühendis Odalarına 'İdari Kelepçe'

adem kara
23.05.2014 - 17:49

7 Kasım 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı 12 meslek odasının idari ve mali denetim yetkilerinin bakanlıklara bağlanmasını öngören Bakanlar Kurulu kararının ardından, diğer 12 meslek odası da dün resmileşen kararla çeşitli bakanlıkların denetimine girdi.

‘Muhalif örgütleri susturma operasyonu‘ olarak nitelenen bu girişimin ardından TMMOB odaları arasında bakanlık denetimine girmeyen kalmadı.

BirGün’den Doğu Eroğlu’nun haberine göre, 7 Nisan’da alınan karar uyarınca, Bilgisayar Mühendisleri, Fizik Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ve Tekstil Mühendisleri Odaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na; Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası ile Gemi Mühendisleri Odaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na; Gıda Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na; Maden Mühendisleri, Metalurji Mühendisleri ve Petrol Mühendisleri Odaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na; Meteoroloji Mühendisleri Odası ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlandı.

Kararın anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yargıya başvuracaklarını açıkladı.

TMMOB’a yönelik operasyonda, 19 Nisan 1983 tarihinde çıkartılan 66 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’deki yasal bir boşluğa dayanıyor.

Söz konusu yasada, “ TMMOB üzerinde, Bayındırlık Bakanlığınca; ihtisas dallarına göre, Odalar üzerinde ise, ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar; Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile tespit edilir ” deniliyor.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/aktuel/mimar-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0