Görüş Bildir
Haberler
Milletvekili Adaylığı İstifaları İçin Süre Sona Erdi | İşte İstifa Eden İsimler

Milletvekili Adaylığı İstifaları İçin Süre Sona Erdi | İşte İstifa Eden İsimler

Deniz Gök
10.02.2015 - 00:08 Son Güncelleme: 10.02.2015 - 16:28
İçeriğin Devamı Aşağıda

Milletvekili aday adayı olmak isteyen ve bürokraside görev alan ve işçi statüsünde olmayanlara istifa etmeleri için tanınan süre sona erdi. Bürokraside kilit noktalardaki istifalar şöyle:

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın 7 Şubat günü 2015 Genel Seçimleri’nde milletvekili adayı olmak için istifa etmesi üzerine “Devleti kim yönetecek” ve “Cumhurbaşkanına rağmen” içerikli tartışmalar çıkmasına rağmen bürokrasinin üst kademesinde istifalar sürdü.

Anayasa'nın 77. maddesinin birinci fıkrasında ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 6. maddesinin ikinci fıkrasında ise 'Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren dört yılın dolmasından önceki son pazar günü oy verilir. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak doksan günlük sürenin il günü seçimin başlangıç tarihidir' deniyor.

Yüksek Seçim Kurulu 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacağını duyurdu.

Kimler istifa etmeli

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 'Adaylık için görevden çekilmesi gerekenler' başlıklı 18. maddesi uyarınca 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerinde aday olmak isteyen hakim ve savcılar, yüksek yargı organlarının mensupları, yüksek öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurumu ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, belediye başkanları, subaylar ile astsubaylar, siyasi partilerini il, ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının, katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların seçimin başlangıç tarihinden bir ay önce görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerekiyor.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan kanunda tanımlanan görevde bulunduğu için istifa açıklamasını yaptı. Kanun gereği seçim başlangıç tarihinden bir ay öncesi 10 Şubat 2015 Salı gününe denk geliyordu. Vekil adaylığı için başvuracakların görevlerinden istifa etmeleri için tanınan süre bugün Saat 17.00 itibariyle sona erdi.

Bürokrasinin üst yönetiminden dikkat çeken isimler şöyle:

* En üst düzey kadın bürokrat konumundaki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan görevinden istifa etti.

* Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal. Ağbal, istifasını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sundu.

* Sosyal Güvenlik Kurumu İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Abdullah Kavaklı da milletvekili aday adaylığı için istifa eden bürokratlar kervanına katıldı. Kavaklı, 2003-2007 yılları arasında TİKA Başkanlığı yapan Hakan Fidan ile Daire Başkanı olarak çalışmıştı. Kavaklı AKP'den milletvekili aday adayı olmak için istifasını verdi.

* AB Bakanlığı'nda, Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükaya 1 Şubat itibarıyla istifa etti. Büyükaya daha önce AKP milletvekilliği yapmıştı.

* AKP Ankara Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın yeğeni Osman İyimaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndaki, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görevinden istifa etti.

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Bakan Yardımcısı Muhammed Baltave Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş istifa etti.

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı görevinde 12 yıl boyunca danışmanlığını Türker Yörükçüoğlu daha sonra Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinden ayrılarak siyasete girmeye karar verdi.

* AKP hükümetinin iktidarı dönemindeki en eski müsteşar olan Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları siyasete girmek için emekliliğini istedi.

* Tarım Bakanlığı’ndan ayrıca personel genel müdürü Nizamettin Ekincide görevinden ayrıldı.

* Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. Çelik 2003 yılından bugüne  MEB Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

* TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in özel kalem müdürü Mücahit Durmuşoğluda istifasını verdi. Durmuşoğlu’nun Osmaniye’den aday olacak.

* Basın ilan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay milletvekili adayı olmak için istifasını 7 Şubat günü açıkladı.

* Basın İlan Kurumu’nda yöneticilik yapan, aynı zamanda Numan Kurtulmuş’un da basın danışmanı da olan Mustafa Canbey’den de Balıkesir’eden aday olmak için istifa etti.

* RTÜK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Çakırtaş ve RTÜK Başkanlık Müşaviri Yaşar Uğurlu 7 Haziran seçimlerinde aday adayı olmak için istifa etti.

* Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu Üyesi, Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşar Yardımcısı Dr. Şanal Tosun da AKP'den aday adayı olmak için istifa etti.

* Filistin ve Türkmenistan Büyükelçilik görevlerinde bulunan Hüseyin Avni Bıçaklı, memleketi Isparta'dan, MHP'den aday olacak.

Akademiden istifalar

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet

* Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga

* Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Ünsal Ban

* Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç

* İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal

* Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu

* Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz

* Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal

* Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal

* Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Günşen

* Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Yılmaz Bingöl

Hüseyin Yayman istifa etti

* Gazi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi Hüseyin Yayman, 7 Haziran genel seçimlerinde milletvekili olmak için akademik görevinden istifa etti.

* YÖK üyelerinden Naci Ağbal, Dr. Emin Zararsız ve Prof. Dr. Muhittin Şimşek ile birlikte MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk de milletvekili aday adayı olmak üzere görevlerinden ayrıldı. Ercan Türk, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti’den Giresun Milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa ettiğini belirtti.

* Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan Çorum’dan AKP milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. 

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/siyaset/...

Bürokrasideki İstifalar Sosyal Medyanın Gündeminde

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0