Görüş Bildir
Haberler
🔥 Son Durum | Milas'ta İki Mahalle Tahliye Edildi: 'Yangın Yeniköy Termik Santrali'ne Doğru İlerliyor...'

🔥 Son Durum | Milas'ta İki Mahalle Tahliye Edildi: 'Yangın Yeniköy Termik Santrali'ne Doğru İlerliyor...'

Türkiye'nin özellikle güney hattını etkileyen orman yangınları 9. günü de geride bırakıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, an itibarıyla Türkiye genelinde 6 ilde 13 yangının devam ettiğini aktardı. 

Yangınların şu bölgelerde devam ettiği bildirildi: Antalya'da Manavgat ve Gündoğmuş, Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Yılanlı ve Seydikemer, Aydın'da Karacasu, Isparta'da Sütçüler, Denizli'de Güney, Adana'da Saimbeyli.

Marmaris'te 8 gündür devam eden yangın söndürülürken yangının büyüdüğü Milas'ta iki mahalle tahliye edildi. 

Milas Belediye Başkanı, 'Yangın yüksek gerilim hatlarını tehdit eder hale geldi. Eğer yangın bu bölgeye ulaşırsa Milas ve Bodrum’a elektrik verilemeyebilir... Yangın kuzey yönünde Yeniköy Termik Santraline doğru ilerliyor...' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Marmaris'te kameraların karşısına geçen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yangınlarla ilgili son gelişmeleri anlattı.

Pakdemirli, 28 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında '44 ilde 197 orman yangını çıktı, 185'i kontrol altına alındı' dedi.

'4 Ağustos'tan sonra 16 uçak, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeriyle etkin müdahalenin devam ettiğini' belirten Bakan, 'Kemerköy Termik Santrali'nde dün bir yangın tehlikesi atlatıldı. İlk tespitlere göre önemli bir hasar olmadı' dedi.

Pakdemirli'nin açıklamaları 👇

'Devam eden Antalya'da Manavgat, Gündoğmuş yangınları var. Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Yılanlı ve Seydikemer yangınları devam ediyor. Aydın'da Karacasu, Isparta'da Sütçüler, Denizli'de de Güney yangınları sürüyor. Ayrıca yine 126 kırsal alanda yangına müdahale yapıldı. Devam eden yangınlarda 16 su atar uçak, 9 insansız hava aracı, 56 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, 5 bin 250 personelle bu çalışmalar devam ediyor.'

Hasar tespit çalışmalarına değinen Pakdemirli, '5 il, 18 ilçe, 99 köyde 3 bin 714 çiftçi, 31 bin dekar alan, 668 dekar örtü altı üretim alanı, 397 büyükbaş, 3 bin 961 küçükbaş, 4 bin 856 arılı kovan, 1353 tarımsal yapı, 1137 alet-makine ve 2 bin 88 ton depo ürünü etkilenmiştir. Yine TARSİM kapsamında bugüne kadar 108 milyon lira sigorta bedeli olan 555 ihbarın notunu aldık ve çalışmalara devam ediyoruz. Hasar tespitleri bittikten sonra en kısa sürede bu ödemeler de yapılıyor olacak.' diye konuştu.

"Farklı ülkelerden 23 hava aracı yine bu filoya destek veriyor"

"Farklı ülkelerden 23 hava aracı yine bu filoya destek veriyor"

Pakdemirli, Kemerköy Termik Santrali ile ilgili ilk tespitlerde önemli bir hasarın olmadığını söyledi.

Yangınlara müdahalede araç sayılarının da hesaba katılması gerektiğini belirten Pakdemirli, şu bilgileri verdi:

'Sadece ve sadece uçak ve helikopter üzerinden konuşmak değil, bununla beraber diğer makine, teçhizat ve tabii ki en önemlisi insan sayıları üzerinden de gitmemiz gerekiyor. Risk yönetimi çerçevesinde artan yangınlara karşı yine hava ve kara müdahale araçlarını hızlıca arttırdık. Örneğin 28 Temmuz’da 49 yangına envanterimizdeki 1 uçak, 21 helikopter ve 206 arazözle müdahale ederken 31 Temmuz’da 107’ye ulaşan yangınlara da 6 uçak, 36 helikopter, 736 arazözle müdahale ettik. 4 Ağustos’tan sonra da 16 uçak, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeriyle de etkin müdahalemize devam ediyoruz.'

Pakdemirli, son 2 yılda 5 büyük yangın yaşadıklarını, ancak son 9 günde 15’i büyük yangın olmak üzere devam eden yangınlar yaşadıklarını söyledi.

Yangınlar nedeniyle mevcut yangın söndürme filosuna da takviyeler yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Toplam 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri filomuza destek veriyor. Farklı ülkelerden 23 hava aracı yine bu filoya destek veriyor. Rusya'dan 5 tanker uçak ve 3 helikopter, Ukrayna'dan 3 tanker uçak, 4 helikopter, İspanya'dan 2 amfibik uçak, Hırvatistan'dan 1 amfibik uçak, İran'dan 1 tanker uçak, 2 helikopter, Azerbaycan'dan da 1 uçak ve 1 helikopterle hava söndürme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 

Personel ve araç bazında 53 yangın söndürme aracı ve 500 personel aramıza katıldı. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakan Yardımcısı da burada bizlerle beraber. Yine Katar’dan 65 arama-kurtarma personeli sahadaki çalışmalarına devam ediyor.”

"Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır istiyoruz"

"Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır istiyoruz"

Türkiye'nin eşi benzeri görülmemiş akut bir olayla mücadele ettiğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle tamamladı:

'Vatandaşlarımızdan biraz daha sabır istiyoruz. Orman teşkilatımız, yeşil vatanı korumak için cansiperane mücadele ediyor. Ekibim, teşkilatım şu anda yorgun ama hala motive ve hala çok istekli bir şekilde, bir an evvel bu yangınların söndürülmesi konusunda çalışıyorlar. Günün, tartışma değil alevlerle tek vücut savaşma günü olduğunu düşünüyorum. Polemiklerden ve bilgi kirliliğinden uzak durmayı, vatandaşlarımıza, herkese tavsiye ediyorum. Sadece resmi açıklamalara itibar edilmesinin çok önemli olduğunu söylüyorum. Bugüne kadar olduğu gibi, bu cennet ülkenin her karışını yeşillendirebilecek imkan ve kabiliyete Türkiye sahiptir. Orman teşkilatı muktedirdir bu konuda. Söndürmek kadar yakmama ve kirletmeme konusunda da mutlaka bilinçli olmamız lazım diyorum. Bu yangınlarla alakalı vatandaşlarımızdan biraz daha sabır arz ediyorum.'

29 Temmuz'dan bu yana yangının sürdüğü Marmaris'ten sevindirici haber geldi. 👇

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Manavgat'taki yangını yarın tamamen kontrol altına almayı hedeflediklerini söyledi. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milas'taki yangın söndürülemiyor: 2 mahalleye tahliye

Milas'taki yangın söndürülemiyor: 2 mahalleye tahliye

Milas ilçesinde yangının tehdit ettiği Akçakaya ve Ercek mahalleleri tahliye edildi.

Bazı vatandaşlar evlerini geride bırakıp hayvanlarıyla mahalleyi terk ederken, bazıları da doğup büyüdükleri evlerinden ayrılmak istemedi.

Gönüllüler ve sağlıkçılar özellikle yaşlı vatandaşları mahalleden tahliye etmek için çaba sarf etti.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yangının Yeniköy Termik Santraline doğru ilerlediğini söyledi. 👇

Adana Saimbeyli'nin de eklenmesiyle toplam yangın sayısı 13'e çıktı. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
17
8
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sedef Özgür

yemin ederim hızlı hızlı göz atıyorum konuşmasının anahatlarına,oturup her ağzından çıkanı dinlemeye dahi tahammülüm yok! bir de sabır istemiş! çatlattiniz ... Devamını Gör

deniz tavşan

abi yandık bittik kül olduk ya

JRC

Yangın Marmariste södürüldü diyo altında marmariste yangın devam ediyo yazıyo bişe anlamadım.

Yetemely 1

KONTROL ALTINA ALINANLARIN ÇOĞU DEVAM EDİYOR, SÖNDÜRÜLDÜ DENİLENLER DE KONTROL ALTINDA GİBİ DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ. MAALESEF ÇOĞU DEVAM EDİYOR.