Görüş Bildir
Haberler
Microsoft Windows 30. Yaşında

Microsoft Windows 30. Yaşında

Fatih Köknel
23.11.2015 - 16:42

Geçmişten Günümüze Windows Sürümleri

İçeriğin Devamı Aşağıda

Windows 1.0/2.0

Windows 1.0/2.0

Microsoft Windows'un ilk sürümü, 1985'te yapılan 1.0 sürümüdür, kullanıcılar tarafından işlevsel bulunmamış ve fazla satmamıştır. Ardından Microsoft Windows'un 2. sürümü 1987 yılında çıkmış ve daha fazla satmıştır. Bunun başlıca nedeni yeni grafiksel ofis uygulamaları olan Excel ve Word for Windows Windows için Word programlarının işletim sistemi içine dahil edilmesi ofis kullanıcılarının da bu işletim sistemini kullanmasını sağlamıştır.

Windows 3

Microsoft Windows asıl başarısını 1990'da yapılan Windows 3.0 ile kazanmıştır. Yerel uygulamalarda geliştirilmiş kapasiteye ek olarak, Windows gerçek bellekler sayesinde kullanıcıya Windows/386'daki MS-DOS tabanlı yazılımlara nazaran daha iyi çoklu görev yapma imkânı sunuyordu.

Windows 3.1

Windows 3.1

Microsoft, 1993 yılında Windows 3.1'i geliştirdi. Windows'un bu sürümü Windows 3.0'a bazı küçük yenilikler getiriyordu. Ölçeklendirilebilir TrueType yazı tiplerinin görüntülemesi sağlandı.Bazı hatalar düzeltildi.Sonra Microsoft Windows 3.11'i geliştirdi.32-bit disk erişimi bu sürümle (Workgroups) gelmiştir.

Windows 95

Windows 95

Windows 95,Microsoft'un Windows 3.11'den sonra geliştirdiği sürümdü. Windows serisinin o döneme kadar yakaladığı en büyük satış miktarını gerçekleştirmiştir.Arayüzde ciddi bir değişikliğe gidilen bu sürüm,255 karakter dosya isimleri ve dahili Internet Explorer'in yanı sıra Masaüstünün işlevsellik kazanması, Başlat düğmesi gibi son kulanıcıya hitab eden özellikler de içeriyordu.Tamamen 32-bit olarak tasarlanmıştı.

Windows 98

Windows 98

Windows 98, 1998 yılında piyasaya sürüldü. Öncülü gibi bu sürüm de büyük bir satış başarısına imza atmıştır. Windows 98 sürümüyle beraber Internet Explorer'in yeni sürümü, Active Desktopisimli ve masaüstü kullanışlılığını arttırması amacıyla geliştirilmiş bir yazılım Windows Sürücü Modülü sistemi ve çoklu monitör desteği gibi yenilikler gelmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Windows 2000

Windows 2000 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürüldü ve beraberinde pek çok yenilik getirdi. Çoklu ortam ve oyun özellikleri iyileştirildi. Microsoft, bu sürümde profesyonel kullanıcılara hitap eden özelliklere de eğildi.

Windows ME

Windows ME

2000 sürümünden altı ay sonra 14 Eylül 2000 tarihinde çıkan Windows ME ise, Windows 2000'in karşısında oldukça sönük kalmıştır.Microsoft'un Windows 98 sürümünün eksiklerini gidermek ve küçük ofisler için ucuz bir alternatif sunmak amacıyla geliştirdiği Windows ME,Windows serisinin MS-DOS kökenli son temsilcisi olmuştur. Başlıca eksiklikleri ise içerdiği çok sayıda hatalı kod (bug) ve güvenlik yönünden taşıdığı riskler olarak sayılabilir.

Windows XP

Windows XP

Bu sürümle Windows'a  mavi renk ağırlıklı bir görünüm teması eklenerek ve Hızlı Kullanıcı Değiştirme özelliği eklenerek yenilik hissi kuvvetlendirilmiştir. Windows NT 5.1 yapısını kullanan XP Windows ailesinin en uzun süre son sürüm olarak kalmış üyesidir. 2001 yılının başından 2007 yılında Vista'nın geliştirilmesine kadar satılmıştır. Windows XP her ne kadar yüksek bir satış başarısı yakalamış olsa da, başta güvenlik yönünden zayıf olması olmak üzere pek çok konuda eleştirilmiştir. Windows XP için şu ana kadar üç servis paketi çıkarılmıştır.Resmi destek 8 Nisan 2014'te sona ermiştir.

Windows Vista

Windows Vista

Windows XP'nin geliştirilmesinden yaklaşık 5 yıl sonra Microsoft, Windows ailesinin en yeni sürümü Windows Vista'yı piyasaya sürdü. Geliştirme süreci yaklaşık 1,5 yıl süren Vista gerek son kullanıcılar gerekse profesyoneller için çok sayıda yenilik içeriyordu. Bunların başlıcaları, XP'den bu yana gelişen grafik teknolojisinin kullanıldığı yeni arayüz teması Windows AeroEbeveyn KontrolüÖnceki SürümlerBaşlat Menüsünde Hızlı Arama Bölümü3B Hızlı Uygulama GeçişiÜrün Anahtarı Olmadan YüklenebilmeGörüntü ve Menü Dillerinin DeğiştirilmesiSidebar ve Gadgets gibi yeni programlar ve Windows Media Player ve Internet Explorer programlarının yeni sürümleri ile User Account Control ve BitLocker ve benzeri güvenlik amaçlı yeniliklerdi. Buna karşın Vista, Sayısal Hak Yönetimi DRMUser Account Control yazılımının kullanışsızlığı ve bazı sürümlerinde 500 USD'yi bulan fiyatı nedeniyle eleştiri konusu olmuştur. Windows Vista için Ekim 2009'a kadar iki adet servis paketi çıkarılmıştır.

Windows 7

Windows 7

Windows 7, diğer tüm Windows sürümleri ile kıyaslanıldığında maksimum stabilite ve kullanım kolaylığı vaad ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Windows 8/8.1

Windows 8/8.1

26 Ekim 2012'de piyasaya çıkmıştır. Windows 8'de e-postalar sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılmaktadır. Windows 95'ten beri var olan 'Başlat' menüsü kaldırılıp yerine 'Başlangıç' menüsü koyulmuştur. Windows 8, bilgisayardaki donanım sürücülerini otomatik tanımaktadır. Resimli parola özelliği ve yüz tanıma özelliği ile oturum açılabilmektedir. Windows Mağaza özelliği eklenmiştir ve bu özellikle kullanıcılar buradan istedikleri programları hemen indirebilir. 

Win8.1 en çok sızan işletim sistemi ve Windows sürümü olma rekorunu kırmıştır. Yenilikler şunlardır; Giriş ekranı daha renklidir. Kutucuklar için boyut seçenekleri vardır. Internet Explorer 11 gelmiştir. Dört uygulama yan yana koyulabilmektedir.Bilgisayar ayarları masaüstünden çıkıp daha kapsamlı olmuştur.

Yeni özelliklerin yanı sıra Windows'un yeni sürümünde Windows 8'de bulunan ve önemli sayıda kullanıcının şikayette bulunduğu uygulamalar, başlat menüsü ve ön seçimli gelen masaüstü tercihleri üzerinde değişiklikler yapılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın