Görüş Bildir
Haberler
Microsoft, Tesla, Apple, Google ve Dell'e Dava: Kongo'daki Çocuk Ölümlerinden Yargılanacaklar

etiket Microsoft, Tesla, Apple, Google ve Dell'e Dava: Kongo'daki Çocuk Ölümlerinden Yargılanacaklar

Dünyanın en büyük teknoloji devleri arasında yer alan Google, Apple, Tesla, Microsoft ve Dell hakkında, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşanan trajedik çocuk işçi ölümleri hakkında dava açıldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD merkezli Uluslararası Hak Savunucuları (IRA), 14 mağdur aile adına dava açtı

ABD merkezli Uluslararası Hak Savunucuları (IRA), 14 mağdur aile adına dava açtı

Independent Türkçe'nin haberine göre, Uluslararası Hak Savunucuları (IRA), akıllı telefon, elektrikli araba ve bilgisayar teçhizatında kullanılan kobalt çıkarıldığı madenlerde çalıştırılan ve kötü çalışma koşullarından ötürü hayatını kaybeden, yaralanan çocuklar için, mağdur aileler adına 5 teknoloji devine dava açtı.

Davada Tesla, Apple, Google, Microsoft ve Dell'e konuyla ilgili suçlamalar yöneltildi.

Dev şirketler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki 'zorla çalıştırma sisteminin' parçası olmakla nitelendirildi

Dev şirketler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki 'zorla çalıştırma sisteminin' parçası olmakla nitelendirildi

Dava belgelerinde, ailelerinin içinde bulunduğu son derece ağır yoksulluk nedeniyle en küçüğü 6 yaşında bu çocukların işe gitmek için okulu terk etmek ve Britanyalı Glencore firmasının sahibi olduğu madende çalışmak zorunda kaldığı belirtildi.

Kobalt kullanımına dair teknoloji devlerinin suçlanması bir ilk niteliği taşırken, şikayet dilekçesinde söz konusu teknoloji şirketlerinin kobalt tedarik zincirini, daha güvenli koşulların sağlanması adına gözden geçirebileceği vurgulandı.

Günde 1,5 dolar maaş

Günde 1,5 dolar maaş

Aileleri temsil eden avukatlardan Terrence Collingsworth, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Lüks üretim yapan dünyanın bu en zengin firmaları, ucuz kobalt elde etmek uğruna çocukların ölmesine ve sakat kalmasına izin veriyor” ifadesini kullandı.

Haftada 6 gün çalışan çocukların bazılarına günde 1,5 dolar (yaklaşık 9 lira) ödendiği belirtilirken, Collingsworth “Açlıktan ölmek ya da yiyecek bulmaya çalışırken hayatını riske atmak… Bu insanların önündeki seçenekler bunlar” diye de ekledi.

Dünya genelinde kobaltın yüzde 70'inden fazlası ülkede çıkarılıyor

Dünya genelinde kobaltın yüzde 70'inden fazlası ülkede çıkarılıyor

KDC madencilik kurumunun verilerine göre, dünyada çıkarılan kobaltın yüzde 70'inden fazlası ülke madenlerinden elde ediliyor. Teknoloji endüstrisinde satılan milyonlarca üründe yer alan şarj edilebilir lityum bataryaların üretiminde kullanılan kobalta küresel talebin gelecek 10 yılda yüzde 7-13 aralığında artması öngörülüyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) kasım ayında yayımladığı raporda, KDC’den bakır ve kobalt temin eden madencilik firmalarına, ülkede yolsuzluk ve çocuk işçiliği konusunda daha fazla çaba harcamaları konusunda uyarıda bulunmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
585
186
75
41
15
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

koloni devrinin baslangicindan beri kongodaki sartlar bu sekilde. kobalt ile gelmis bir duzen degil bu. simdi kobalt kiymete binince mi ordaki cocuklar aklin... Devamını Gör

Bozkurt

Bu yeni bir durum değil. Arada taşeron olduğu için yırtıyorlar.

Dead nettle.

Kemal sunalın gülmeyen adam filmi geldi aklıma, artık sanırım insanlığın %70 gülmüyor.