Görüş Bildir
Haberler
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Sahiplerini Buldu

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Sahiplerini Buldu

Onedio Medya
27.03.2015 - 12:28 Son Güncelleme: 10.04.2015 - 21:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu yıl 18’incisi düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nde kazananlara ödülleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Salonu’nda düzenlenen törenle verildi.

Yakın Tarihimizden Bir Utanç Vesikası: 12 Maddede Metin Göktepe'nin İşkence Altında Ölümü

8 Ocak 1996’da polislerce işkencede öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin doğum gününde düzenlenen törende kazananları, Yazgülü Aldoğan, Melda Onur, Celal Başlangıç, Erol Önderoğlu, Fikret İlkiz, Kamil Tekin Sürek, Amberin Zaman, Belma Akçura, Murat Sabuncu, Hilmi Hacaloğlu, Başak Şengül, Nazım Alpman, Yalçın Doğan ve Hüseyin Aykol’dan oluşan jüri belirledi.

Ödül töreni öncesinde Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ceren Sözeri ‘Medya-Sermaye İlişkilerinin Basın Özgürlüğüne Etkisi’, Yrd. Dr. Gülşah Kurt ise ‘Güvenlik Güçlerince İşlenen Ağır İnsan Hakları İhlalleri Ve Cezasızlık’ başlıklı sunum yaptı.

MEDYA, PATRONLAR İÇİN İHALE ARACI

İlk sunumu yapan Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ceren Sözeri, sermayedarların hükümet eliyle medya sektörüne girdiğini belirtti, “Patronlar için medya, diğer ihaleleri almak için katlanılması gereken bir süreç gibi” diyen Sözeri, Hükümetin kendine yakın patronlara ‘batık’ medya organlarını ihale ettiğini söyledi. Sözeri, “Devletin, medya piyasasında tekelleşmeyi önlemesi gerekirken uygulama tam tersi” ifadesini kullandı. Medya gruplarını satın alan patronların hükümeti destekleyen yayın yapmaları durumunda önlerinin açıldığını ifade eden Sözeri, Albayrak ve Sancak grubunu örnek gösterdi, “Albayrak grubu küçük bir grupken Yeni Şafak gazetesiyle sektöre girdi, attıkları manşetler boşuna değil. Daha önce belediye ihaleleri alırken bu sene inanılmaz savunma ihaleleri almaya başladı. Altay tankı üretmeye başladılar. Uçaklar için motor, hızlı tren ihalelerini aldılar. Murat Sancak Kanal 24 ve Star Gazetesini satın aldı. Bir şey fark ettim bakkallarda pos cihazı vardı. Bazen çalışmıyor. Dükkanda sorduğumda esnaf diyor ki; ‘Değiştiremiyoruz bunun başka yöntemi yok'. Üreten Murat Sancak’mış.”

BOŞLUKLAR FAİL LEHİNE

Türkiye'nin uzun yıllardır devlet şiddeti ve cezasızlık sorunu olduğunu söyleyen Galatasaray Üniversitesi Hukuk fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Gülşah Kurt,

“Cezasızlık bir süreci içeriyor. Kolluk kuvvetlerine bağlı kişilerin yargılanması için bağlı bulundukları idari mercilerden izin alınması gerekiyor.

Mevzuattan kaynaklanan çok ciddi sıkıntılar var. Boşlukların olduğu durumlarda failler lehine yorumlanması gibi durumlar var” dedi. Türkiye’de idari ve adli görev tanımının net olmadığını belirten Kurt, “Görevin hangi noktada idari hangi noktada adli görev olduğunun söylenmesi kolay değil. Genellikle failler lehine sonuçlanıyor” diye konuştu.

‘ONUN SARI BASIN KARTI YOKTU, BENİM DE YOK’

‘ONUN SARI BASIN KARTI YOKTU, BENİM DE YOK’

Sunumların ardından törene geçildi. Yazılı Haber Ödülü’nü, 3 Mart 2015 tarihinde yayınlanan ‘Êzidî Kadınların Çığlığı’ başlıklı haberiyle kazanan JİNHA Muhabiri Zehra Doğan, ödülünü Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’nin elinden aldı. Ödülü alan Doğan, “Metin Göktepe benim için kahramandı. Annem ‘Bu ülkede gazeteciler bile öldürülüyor’ diyordu. Metin olsaydı ‘Bu habere gitmeliyim’ diyecekti. Onun sarı basın kartı yoktu, benim de yok. Kahramanlar ölmemişti ve bu haberi duymuştu” diye konuştu.

Görüntülü Haber Ödülü’nü ‘Canlı Yayında IŞİD’in Sınır İhlali’ adlı haberi ile İMC TV Muhabiri Saadet Yıldız ile Kameramanı Refik Tekin’e, Doç. Dr.Ceren Sözeri verdi.

Yerel Gazetecilik Ödülü ise, Nabız gazetesinde 21 Ocak 2015 günü ‘HES’tirin Gidin’ başlığıyla yayımlanan haberiyle Gençağa Karafazlı’nın oldu. Karafazlı’nın ödülün Ahmet Şık verdi. Ödülü Karafazlı adına İMC TV'den Mahmut Akın aldı.

METİN KALBİMİN KARDEŞİDİR

Fotoğraf Ödülü’nü, 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma’da 14 Mayıs 2014 günü, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in Soma’da bir madenciyi tekmelemesini gösteren “İktidar Tekmesi” adlı fotoğrafıyla, İzmir Gazeteciler Cemiyetinin gazetesi 9 Eylül’ün Foto Muhabiri Mehmet Emin Al kazandı. Soma katliamının sembol fotoğraflarından birini çeken Al adına ödülü Cemre Gümrükçü aldı, ödülü ise Belma Akçura verdi. Mehmet Emin Al'ın gönderdiği mektup okundu. Al mektubunda, “2002de Evrensel’de başladığımda Metin Göktepe’ye benzediğimi söylerlerdi. Ben de onlara Metin benim kalbimin kardeşidir derdim. Son söz olarak iktidar her yerdedir direniş de öyle kalbim de öyle” dedi.

ÜÇ ÖZEL ÖDÜL

Bu yılki yarışmada, 17 Şubat 2015 günü Kadıköy’de kartopu oynarken esnaf tarafından bıçaklanarak öldürülen Gazeteci Nuh Köklü ile 14 Ekim 2014’te Adana’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Azadiya Welat ve Özgür Gündem Gazetesi Dağıtıcısı Kadri Bağdu’ya anılarını yaşatmak adına birer özel ödül verildi.

Sabah-Atv grevinin örgütleyicilerinden biri olan Nuh Köklü adına verilen özel ödül, örgütlenme çabalarından ötürü Türkiye Gazeteciler Sendikasına verildi. Ödülü TGS adına Genel Başkan Uğur Güç, Sibel Köklü’den aldı.

Kadri Bağdu özel ödülüne ise, 7 Ocak 2015 günü Paris’te saldırıya uğrayan ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo’nun katliamdan sonraki ilk sayısından bir seçki yayınlayarak gösterdiği dayanışmadan ötürü Cumhuriyet gazetesi değer görüldü. Ödülü Cumhuriyet gazetesi adına Yazı işleri Müdürü Ayşe Yıldırım aldı. Ödülü Gazeteci Tuğrul Eryılmaz verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

METİN'DEN HRANT ABİYE

Jüri, 1915 yılında gerçekleşen Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yılında, insan haklarına bağlı yayıncılıktan ödün vermeyen çizgisi, Ermeni halkının ve basınının sesi olmak konusundaki kararlı tutumu nedeniyle Agos gazetesine de özel ödül verildi.

Agos gazetesi adına Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, ödülü Amberin Zaman’ın ellerinden aldı. Agos için olabilecek en anlamlı ödül olduğunu söyleyen Danzikyan, “Bu ödül Metin Göktepe’den Hrant abiye gitsin diyorum” dedi. Ödülü veren Amberin Zaman ise “Bana hangi ödülü vermek istersin deseydin Metin Göktepe ödülü, kime vermek istersin deselerdi Agos’a derdim” şeklinde konuştu.

Ödül töreninin ardından TGC Lokali'nde her yıl olduğu gibi Gazeteci Metin Göktepe'nin doğum günü pastası kesildi müzik dinletisi ve kokteyl gerçekleştirildi.

EVRENSEL Fotoğraflar: EZGİ GÖRGÜ

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0