Görüş Bildir
Haberler
Mescid-i Aksa Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey!

Mescid-i Aksa Hakkında Bilmediğiniz 8 Şey!

Abdulkadir Anıl
20.09.2014 - 13:37 Son Güncelleme: 20.09.2014 - 15:11

1. Baştan aşağı yıkıldı

Hiç Mescidi Aksa’nın saldırıya uğraması, işgalci ordu bayrağının Kubbetüs Sahra’dan aşağı sarkıtılması ve mescidin yıkılması halinde neler olacağını tahmin ettiniz mi? Elbette Müslüman dünya buna izin vermezdi değil mi?

Bir daha düşünün!

1967 yılında Kudüs üçüncü defa müslümanların elinden çıkarak İsrail kontrolü altına girdi. İşgalci İsrail askerleri kubbeden aşağı bayraklarını sarkıttılar. İsrail daha sonra mescid üzerinde devamlı bir hakimiyetin islam ülkeleri için bir tahrik unsuru olabileceğinin farkına vardı. Müslümanları yatıştırıp memnun hale getirmek üzere bir vakfın sembolü olan incir yaprağını kullandılar.

Ve bu işe yaradı.

1969 yılında Avustralyalı bir siyonist Nureddin Zengi’nin mimberini ateşe verdi ve Kıble Mescidi’nin baştan aşağı yaktı. Mescit alevler içinde kaldı. Müslümanlar bu en kötü kabus sahnesine uyandılar, zavallı Filistinliler her yolu deneyerek ateşi söndürmeye çalıştı. Bütün bir ümmet utanca boğuldu.

O zamandan beri mescit yeniden inşa edilip kullanılır hale getirildi. Fakat İslamın en kutsal üçüncü yeri Kudüs’e saldırılar hala devam ediyor. Camiinin zeminine zarar veren yeraltı kazıları, izinsiz ziyaretler ve eski tapınağı yeniden inşa etme tehditleri bütün güncelliğini koruyor. Mescid-i Aksa hala bekliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Kubbetüs Sahra önceden çok daha farklı bir görünüme sahipti.

2. Kubbetüs Sahra önceden çok daha farklı bir görünüme sahipti.

Büyük bir olasılıkla İslam tarihinde inşa edilen ilk kubbe olma özelliğini taşıyan Kubbetüs Sahra Emevi Halifesi Abdulmelik ibn Mervan tarafından yaptırıldı. İlk başta pirinç, kurşun veya seramik kaplı ahşap bir yapıydı. Hemen hemen bin yıl sonra Osmanlı sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın hükümdarlık yılları sırasında kubbeye özgün altın kaplama eklendi, binanın cepheleri de Osmanlı çinileriyle donatıldı.

3. Efsanevi bir mimbere sahip.

3. Efsanevi bir mimbere sahip.

İslam tarihinin büyük kahramanlarından Nureddin Zengi Mescidi Aksa fethedildiğinde içine yerleştirilmesi için muazzam nitelikte bir mimber yaptırdı. Güzelliğinin yanısıra yapımında çivi veya yapıştırıcı da kullanılmadı. Ne yazık ki Nureddin Zengi bu zaferi göremedi, onun çırağı olan Selahaddin hocasının

dileğini yerine getirmek üzere Kudüs’ü ele geçirdiğinde mimberi yerine yerleştirdi. Zanaatkarlar arasında hala bir efsane olarak kabul görülüyor. Ne yazık ki bir numaralı maddede bahsedilecek olan olaylardan ötürü bu mimber günümüzde mevcut değil.

4. Ahır, saray ve infaz yeri olarak kuruldu.

4. Ahır, saray ve infaz yeri olarak kuruldu.

İlk haçlılar Kudüs’ü ele geçirdiklerinde müslüman nüfusun çoğunun Mescid-i Aksa’da toplandığını gördüler. 70 bin kadarını köleleştirdiler, sonra Kıble Mescidi’ni saraya, Kubbetüs Sahra’yı kiliseye, ve yeraltındaki odaları da ahıra çevirdiler. İlk katliamdan kurtulan müslümanlar mescide yakın büyük bir çarmıhın üzerinde çarmıha gerildiler. Selahaddin tarafından kırılan tek çarmıh bu oldu. Çarmıhın zemini bugün hala görülebilir halde. (Alttaki fotoğraf)

5. Gazali başyapıtını burada yazdı.

5. Gazali başyapıtını burada yazdı.

İslami literatürdeki en meşhur kitaplardan birisi Ebu Hamid el-Gazzali tarafından yazılmış olan İhya Ulumuddin’dir. İnsan ruhunun derinliklerine dalabiliyorken Kur’an ve Peygamber öğretilerine sadık kalabilip bu dengeyi iyi tutturabildiğinden dolayı bir çok düşünce okulunun takdirle karşıladığı bir isimdir Gazzali. Çoğu insanın bilm

ediği ise Gazzali’nin Mescid-i Aksa’da yaşadığı ve bu kitabı da burada yazmış olduğudur. Mescitte onun eski odasını işaret eden bir yapı da mevcud.

6. Daha önceden bir çöplük alanıydı.

6. Daha önceden bir çöplük alanıydı.

Şehirde hiçbir yahudinin yaşamasına izin verilmediği günlerde Roma yerlileri mescid alanını çöplük olarak kullandılar. Hz. Ömer şehri özgürlüğüne kavuşturduğunda bizzat kendisi çıplak elleriyle çöpleri temizledi. Aynı zamanda yahudilerin yüzyıllar süren sürgününe bir son verdi ve yakınlardaki mülteci köylerinde yaşayan 70 yahudi ailesini Kudüs’e davet etti ve onlara burada yaşama hakkı sundu, çoğu kişinin hatırlamadığı bir iyilik!

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Kabristan

7. Kabristan

Kaç tane peygamberin veya sahabinin burada medfun olduğuna dair kesin bir kayıt yok fakat sayıca çok olduğu bir gerçek. Mesela Hz. Süleyman büyük bir olasılıkla bu alanda medfundur, çünkü bir peygamber öldüğü zaman öldüğü yere gömülür. Hz. Süleyman da burada cinlerin yapmış olduğu Beyt-i Makdis inşaatını yönetirken vefat etmişti.

8. Birden fazla cami var

8. Birden fazla cami var

Evet, aslında Mescid-i Aksa olarak bildiğimiz alan aslında birden fazla camiye sahip. Caminin en güney köşesindeki binayı Mescid-i Aksa olarak düşünüyoruz. Aslında bu Kıble Camisidir- kıbleye en yakın mescid olduğu için böyle adlandırılmış. Bütün bir tepe Mescid-i Aksa ve karışıklık olmasın diye bazen Harem-i Şerif de deniyor. Tarihi olaylarla ilişkili başka mescitler de mevcut: Burak Mescidi, Marwani Mescidi gibi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0