Görüş Bildir
Haberler
Mesajlaşma Uygulamaları Nasıl Para Kazanıyor?

Mesajlaşma Uygulamaları Nasıl Para Kazanıyor?

Batuhan
05.03.2014 - 10:39 Son Güncelleme: 28.04.2022 - 15:07

Mesajlaşma Uygulamaları Nasıl Para Kazanıyor?

Her ne kadar WhatsApp basit ve reklamsız hizmetini sürdürse de rakipleri Line, Kakao Talk ve WeChat gibi uygulamalar video oyunları gibi ek hizmetler ve şirket kullanıcıları için resmi hesaplar ile para kazanmaya çalışıyor. Bu uygulamalar için en büyük zorluk gelirlerini artırmaya çalışırken iletişim ve sosyal ağ araçları olarak cazibelerini de yetirmemelerinin gerekmesi.

Örneğin Japonya, Tayvan ve Tayland'da oldukça popüler olan Line'ın şu an üç ana gelir kaynağı var: oyun içerisinde sanal ürünlerin satın alınabildiği bedava oyunlar, kullanıcıların mesajlarında gönderebilecekleri çizimler olan 'stickerlar' ve belli bir sayıda tanıtım mesajı gönderebilmek için şirketlerin ve ünlülerin satın aldıkları resmi hesaplar. Geçen ay Line yaptığı açıklamada 2013'ün dördüncü çeyreğinde gelirlerinin beş kattan fazla artarak 120 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Line resmi hesaplardan gelen tanıtım mesajlarının ise geleneksel reklamlardan farklı olduğunu belirtiyor. Şirket bu reklamların yalnızca bahsi geçen hesaplara abone olan kişilere gönderildiğini ifade ediyor. Line'dan bir sözcü ise kendilerinin şirket ve ünlü hesabı olan kullanıcılarına çok sık mesaj atmamaları ve mesajlarını kısa tutmaları tavsiyesinde bulunduğunu söylüyor. Eğer kullanıcılar bir hesaptan çok fazla mesaj aldıkların düşünürse bu hesabı engelleyebiliyor. Bir iş modeli olarak resmi hesaplar reklamlar gibi işliyor. Japonya'da şirket ve ünlüler daha fazla abone çekmek ve daha fazla mesaj göndermek istiyorsa aylık ödemeleri gereken ücrette artıyor.

Line'ın baş strateji ve pazarlama yetkilisi Jun Masuda Tokyo'da geçen hafta yaptığı basın toplantısında, 'Sadece bir iş modeline dayanmak yerine farklı modelleri bir araya getirmeye çalışıyoruz.' dedi.

Güney Kore'de yaygın olarak kullanılan Kakao Talk da Line'ın para kazanma yöntemlerine benzer yöntemler kullanıyor.

Mesajlaşma platformu üzerinden oynana renk eşleştirme oyunu Anipang bu alanda büyük başarı gösterdi. Yıllık finansal rakamlarını açıklamayan Kakao, markalara ve 'Gangnam Style' ile ün yapan Psy gibi bazı ünlülere abonelerine mesajlar ve güncellemeler göndermelerine izin vererek de para kazanıyor.

Kakao CEO'su Sirgoo Lee yeni gelir kaynakları bulmak için yedi veya sekiz yeni proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Line yetkilisi Masuda da şirketin mesajlaşma platformu üzerinden para kazanmak için e-ticaret ve müzik paylaşımı gibi diğer hizmetler üzerinde çalıştığını söyledi.

Çin'de ise yerel internet devi Tencent Holdings 'in geliştirdiği WeChat, geçen yıl uygulama içerisine elektronik ödeme özelliğini entegre etti. Böylece uygulama üzerinden yapılacak işlemlerden küçük de olsa şirket bir pay alacak. Line ve Kakao gibi WeChat de gelir elde etmek için video oyunlarına başvuruyor.

Buna karşın Facebook 'un 19 milyar dolara satın aldığı WhatsApp hizmetini basit iletişim özellikleri sınırlı tuttu. Bu da bu uygulamayı bazıları için daha cazip hale getirdi. Ancak analistler bu stratejinin aylık 450 milyon aktif kullanıcısı olsa da şirketin gelir elde etmesini sınırladığını belirtiyor. Bu uygulamadan elde edilen gelir geçen yıl 20 milyon dolar idi. Her ne kadar şirket bir yıllık kullanımın ardından ücret talep ettiğini söylese de ücretli kullanıcı sayısının ne kadar olduğunu açıklamıyor.

Facebook'u da arkasına alarak WhatsApp uzun vadeli bir iş modeli kurmak için daha fazla zaman kazanmış görünüyor. WhatsApp CEO'su Jan Koum Facebook ile yapılan anlaşmayı duyurmak için geçen ay yaptığı basın toplantısında 'Para kazanmak bizim önceliğimiz değil. Büyümeye odaklandık.' demişti.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?