Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası'ndan Para Politikası, Faiz İndirimi ve Kripto Para Açıklaması

Merkez Bankası'ndan Para Politikası, Faiz İndirimi ve Kripto Para Açıklaması

Batuhan
02.12.2021 - 11:39

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugünkü yatırımcı toplantısında “Kurlarda aşırı oynaklık da istenen bir durum değildir. Merkez Bankası belirli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir” dedi. Kavcıoğlu ayrıca, 'Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız' çıkışı yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün videokonferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 'Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022'nin ilk yarısında göreceğiz' dedi.

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili konuşan Kavcıoğlu, 'Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz' diye belirtti.

"Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi"

"Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi"

Kavcıoğlu şunları söyledi:

  • Kurlarda aşırı oynaklık da istenen bir durum değildir. Merkez Bankası belirli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir”

  • TCMB'nin enflasyonu düşürmeye odaklı para politikasında herhangi bir değişiklik bulunmadığını tekrar belirtmek isterim”

  • “Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz”

  • Ekim ayında yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş kaydederken, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi. Üretici enflasyonu ise, emtia fiyat artışları ve tedarik zincirindeki aksaklıkların etkisiyle yükseliş kaydetti. Bu arızi unsurlar ortadan kalktıkça enflasyon düşüş eğilimine girecektir”

  • Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, son zamanlarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bununla birlikte, birçok merkez bankası enflasyondaki artışın arızi unsurlardan kaynaklandığı değerlendirmesine bağlı olarak enflasyondaki yükselişin geçici olduğu kanaatindedir”

  • Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda”

  • Cari işlemler dengesi Ağustos ve Eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti”

  • Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir”

  • Dövizin büyük kısmı mevduata gidiyor.Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız.

  • Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
14
10
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Shadow

Bana ne söylendiyse yaptım ve yapmaya devam edeceğim diyor kısaca!

Metin Akalp

Sizin rezervleriniz artıyor ama bizimki bitiyor abicim. Adam gibi çık "tamam sıkıntıyı gördük, halledicez." de bari yav. "Sıkıntı yok, her şey mikemmel." ded... Devamını Gör

Lethe lethe

bu adamın görev tanımında asli görevinin tl'nin değer kaybını önlemek olduğunu neden söylemiyorlar?