Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 10,25'de Sabit Tuttu, Dolar Yükselişe Geçti

Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 10,25'de Sabit Tuttu, Dolar Yükselişe Geçti

Batuhan
22.10.2020 - 14:03

Merkez Bankası, ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizinde bir değişikliğe gitmedi ve yüzde 10,25'te bıraktı. Merkez Bankası'nın kararını açıkladığı an 7.80 olan kur kararın ardından rekor seviyeye 7.96'ya kadar yükseldi.

Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Bugün gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizinde (bir hafta vadeli repo faizi) bir değişikliğe gitmedi.  Böylece politika faiz oranı yüzde 10,25'te sabit kaldı. 24 Eylül'deki son Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizi 200 baz puan artırılarak yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltilmişti.

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti

MB’nin faiz kararı sonrası dolar hareketlilik yaşandı. Gün içinde 7,78 TL’ye kadar gerileyen dolar, bir anda 7,96’ya kadar çıkması sonrası 7,94 seviyesine indi.

Karar öncesinde piyasa beklentileri ne yöndeydi?

Karar öncesinde piyasa beklentileri ne yöndeydi?

Bugün faiz kararı öncesinde yapılan anketlerde Merkez Bankası'nın faiz artışına gitmesi ve faizi yüzde 12 düzeyine çekmesi bekleniyordu. Foreks tarafından düzenlenen ankette katılan 21 ekonomistin tamamı faiz artırımı kararı alınacağı görüşünü savunmuştu. Ankette beklentiler yüzde 11,25 ile 13,25 aralığında oluşmuştu. Reuters anketinde ise katılımcı 17 kurumun tamamı politika faizinde artış beklerken tahminlerin medyan beklentisi politika faizinin yüzde 10.25'ten yüzde 12'ye arttıracağı yönündeydi. Reuters anketinde artış tahminleri 100 ila 300 baz puan arasında değişiyordu. AA Finans'ın TCMB'nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin artırılacağını tahmin etti. Faiz artışı bekleyen ekonomistlerin beklentileri 100 baz puan ila 200 baz puan arasında yer almıştı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
27
9
5
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ahmet dogru

Adamın Götünden kan alırlar aga bu daha başlangıç sikecekler hepimizi sikecekler

rcpbyrm

lozan antlaşmasından dolayı doların yükselmesi gayet normal. dış güçlerin çekememezliği bitmiyor. sabret türkiye , hedef 2023 !

rcpbyrm

görmek istemiyorum zaten...

Pasif Kullanıcı

Doları takip ettiğim bir sitede grafik açık kalmış, yemek yedikten sonra ekran karşısına oturdum grafikte kocaman bir YARRAK vardı, evet resmen bir şey dimdi... Devamını Gör