Görüş Bildir
Haberler
Mercan Kayalıklarını Google ile Keşfedin

Mercan Kayalıklarını Google ile Keşfedin

Batuhan
20.08.2014 - 15:20

Mercan Kayalıklarını Google ile Keşfedin

Google, mercan kayalıklarını korumayı amaçlayan bir çalışma kapsamında dünyanın dört bir yanında çekilen sualtı görüntülerini Haritalar hizmetinde sunmaya başladı. Çalışma kapsamında 400 binden fazla fotoğraf çekildi.

Google, dünyanın dört bir yanındaki mercan kayalıklarında tüple dalışla çekilen binlerce fotoğrafı Haritalar hizmetinde sunmaya başladı. 2012’de hayata geçirilen 'Catlin Seaview Survey' çalışmasında elde edilen 400 binden fazla panoramik fotoğraf, mercan kayalıklarının tüm güzelliğini dijital ortama taşıdı.

Avustralya açıklarındaki yaklaşık 350 bin kilometre kare genişliğindeki Büyük Mercan Resifi’yle çekimlere başlayan Catlin Seaview Survey, resifin 150 km’lik alanını tamamen fotoğrafladı. Ekip, ardından Bermuda, Filipinler ve Galapagos Adaları’ndaki mercan kayalıklarında dalışlar gerçekleştirdi. En son olarak, Florida Keys adalar grubunda sualtı gözlemleri yapıldı.

Catlin Seaview Survey, mercan kayalıklarının uğradığı zararı gözlemleyerek gerekli önlemlerin alınmasını amaçlıyor. Catlin sigorta şirketi tarafından finanse edilen ve Google’ın da sponsorluk vermeye başladığı örgüt, deniz canlılarının geleceği ve ekosistem için büyük önem taşıyan mercan kayalıklarının korunmasına yönelik kamu bilincini artırmayı hedefliyor. Örgüt aynı zamanda ABD’li bilim insanlarını sualtında gözlem yapma konusunda eğitiyor.

Catlin örgütü, ağırlıklı olarak insan faaliyetleri nedeniyle dünyanın sahip olduğu mercan kayalıklarının yüzde 40’ının geride kalan 30 yılda yok olduğunu belirtti. Bilim insanları, yaşanan azalma devam ederse, yakın gelecekte 500 milyon insanın büyük gıda sıkıntısıyla karşılaşabileceği uyarısında bulunuyor. Turizmin yok olması da milyonlarca insanı işsiz bırakacak.

Google Street View’da kullanılan kameraların aynısını taşıyan dalgıçlar, sualtında küçük motora sahip cihazların yardımıyla hareket etti. Özellikle ABD’nin Florida eyaleti açıklarında çekilen görüntülerde batıkların yanı sıra yaklaşık 2.5 metrelik bronz İsa heykeli dikkat çeken görüntüler arasında. 1965’te mercanlara atılan heykel, yıllardır dalgıçlar için uğrak bir yer olma özelliği taşıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/mercan-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0