Görüş Bildir
Haberler
Memur-Sen'den Hükümetin Zam Teklifine Ret: 'Bunu Yok Sayıyoruz'

Memur-Sen'den Hükümetin Zam Teklifine Ret: 'Bunu Yok Sayıyoruz'

FreiGeist
16.08.2019 - 16:02

Hükümet, memur ve memur emeklisine 2020'de yüzde 3,5+3, 2021'de yüzde 3+2,5 zam ve enflasyon farkı teklif etti. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 'Bu makul değil malul bir teklif. Yeni bir teklif bekliyoruz, bunu yok sayıyoruz' dedi. Görüşmelerde 20 Ağustos'a kadar anlaşma çıkmaması halinde Hakem Kurulu devreye girecek ve 5 gün içinde kararını verecek. 

Detaylara bakalım... 

Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında dördüncü kez toplandı. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci,  KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz, Kamu İşveren Heyeti ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri yer aldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplantı sonunda hükümetin zam teklifini açıkladı. 🎥

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz hükümetin teklifine ilişkin görüşlerini paylaştı. 🎥

"Bu makul değil malul bir teklif"

"Bu makul değil malul bir teklif"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 'Bu makul değil malul bir teklif. Ne Memur-Sen'in teklifleri, ne sahanın istekleri ne de piyasanın gerçekleri ile uyumlu bir teklif değil bu. Güçlü Türkiye yok, sosyal hukuk devleti yok, gecikme faizine yüzde 25 zam yapıldı biliyorsunuz. Elektrik ve doğalgaza gelen zam ortada. Teklifi son derece cılız buluyoruz. Bu oranlar ne gerçekçi ne de yeterli. Yeni ekonomik plan ile dengelemeden bahsedildi. Siyasi irade 'bu dengelemeyi sağlıyoruz' diyor. Kur düştü, faiz oranları düştü, cari fazla var... Bize getirilen teklif, kamu görevlilerin bütçesinde böyle bir dengelemeyi içermiyor. Dolayısı ile yeni bir teklif bekliyoruz, bu teklifi yok sayıyoruz. Bu teklif ne bütçe gerçeği ile ne de ülke gerçeği ile uyumlu' dedi. 

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de 'Hükümet bırakın gerçekleşen enflasyonu, kendi hedef enflasyonu kadar bir ücret artışını masaya getirmedi. Bu rakamları üzerine konuşulabilir olarak görmüyoruz. Gıda enflasyonunun yüzde 29 olduğu yerde yüzde 3,5 zam hakkaniyetli değil' ifadelerini kullandı.

KESK Genel Sekreteri Ramazan Gürbüz ise şöyle konuştu: 

 'Basitleştirmeyeceğim ama bu resmen alay etmektir. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değildir. Açlık sınırının 2.100, yoksulluk sınırının 6.800 lira olduğu bir ülkede siz kamu emekçisine yüzde 3 teklif edemezsiniz. Bu masa tamamen kamu emekçilerini manipüle etmeye yönelik, biçimsel, şeklen bir masadır. Ülkemizdeki bütün kamu emekçilerini hangi sendikaya üye olursa olsun, sendikalı, sendikasız birlikte ortak mücadeleye çağırıyoruz. Bunun çözümü ortak hareket etmekten geçer.'

Bundan sonra süreç nasıl ilerleyecek?

Bundan sonra süreç nasıl ilerleyecek?

Hükümetin sunduğu teklif üzerine Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikalarına zam görüşmeleri sürecek. Pazarlıklar, yasal takvim gereği 20 Ağustos'a kadar (olumlu ya da olumsuz) bir şekilde sonuçlanacak.

Görüşmelerde anlaşma çıkmaması halinde, konu Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna taşınacak. Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen yüzde 8+7 talep etmişti.

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen yüzde 8+7 talep etmişti.

Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen'in talebi, taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesiydi. 

KESK ise 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
72
36
12
9
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gorky

körler sağırlar birbirini ağırlar iyi polis kötü polis oynuyorlar buçukları tam yapacaklar onaylayacaklar aha da buraya yazıyorum.

Memur-sen bos konusuyor her zamanki gibi... bir dahaki sefere yine yarim puan arttirir teklifi hukumet, bucukcu sendika da kosa kosa kabul eder. ayni filmi ... Devamını Gör

Oğuz Yiğitbaşı

bunlarda ne denirse onu kabul ederler:)))