Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Vefik Yazıcıoğlu Yazio: Oruç Kalbi Teskin mi Eder Tehdit mi?

etiket Mehmet Vefik Yazıcıoğlu Yazio: Oruç Kalbi Teskin mi Eder Tehdit mi?

Mehmet Vefik Yazıcıoğlu
19.04.2021 - 15:03 Son Güncelleme: 23.04.2021 - 12:46

Kalbin ana yakıtının vücudun genel yakıtı olan şekerden daha çok “yağ” olduğunu biliyor muydunuz? Evet kalp, şekerden ziyade yağı tüketen bir organdır. Kalbe bakınca her zaman sabır ve özveriyi görmüşümdür. Metabolizması da buna uygundur. Yağ, uzun ve kararlı etkili enerjiyi; şeker ise kısa ve güçlü enerjiyi temsil eder. 

Birçok güncel kilo verme rejiminde ketojenik diyet ve egzersiz önerilmektedir. Oruç, eğer iftar veya sahurda fazla karbonhidrata yüklenmezseniz metabolizmanın ketojenik tüketimini artıran bir rejimdir. Yani hem yağdan kilo vermeyi kolaylaştırır hem de kalbin enerji metabolizması için uygun bir zemin sağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birçok manevi duyguyu kalp ile bağdaştırırız. Sanki beynimizde değil de kalbimizde hissederiz bu duyguları.

Birçok manevi duyguyu kalp ile bağdaştırırız. Sanki beynimizde değil de kalbimizde hissederiz bu duyguları.

Hastalanınca, yorgun düşünce yağ/şeker tüketimi tersine döner kalbin. Huyu değişir, bu sefer daha çok şekeri tüketmeye başlar. Bu yüzden kalbi yorgun düşmüş, incinmiş yani bir diğer deyişle hafif kalp yetmezliği gelişmiş hastalarda orucun faydalı etkisini gösteren çalışmalar dahi mevcuttur.

Kalp hastaları için oruç tutmanın dört önemli dezavantajı;  şeker hastalığı ve böbrek yetmezliğinin birlikte bulunma sıklığı, ilaç düzenin değişmesi ve susuz kalmaya bağlı sıvı kaybının getirdiği ek sorunlardır. Şeker hastalarında kan şeker düzeyinde dalgalanmalar olabilir. Böbrek yetmezliğinde sıvı kaybının olumsuz etkileri görülebilir. İlaç düzeni değişmesi ilacın etki zamanının değişmesine ve tansiyon değişikliklerine yol açabilir. 

Özellikle sıcak günlerde fazla sıvı kaybı, kan sulandırıcı ihtiyacı olanlarda pıhtılaşma sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden özellikle yeni kalp krizi geçirmiş, ritim bozukluğu bulunan, çoklu ilaç kullanan, tansiyonu düzensiz olan, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği bulunan hastalar oruç tutma izni için mutlaka doktoruna danışmalıdır. 

İnancın gereği olarak tutulan orucun verdiği manevi mutluluk ve huzurun kalp üzerindeki olumlu etkisi de yadsınamaz bir gerçektir. Moral değer artışının bir kalp hastasında nasıl mucizevi katkılarının olabildiğine her zaman şahit olmuşumdur. Oruç sadece yemek, içmek ve cinsellikten uzak durma değil, kötü duygulanım, söz ve davranışlardan da uzak durma şeklinde olduğu zaman insana moral değer katar. İşte o zaman kalp için en yararlı şartlar oluşmuş demektir.

Herkese sağlık ve huzurla geçen bir ramazan diliyorum.

Web

Twitter

Instagram

Facebook

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
7
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın