Görüş Bildir
Haberler
Meclis'te Yeni Dönem

Meclis'te Yeni Dönem

ATKN
21.06.2015 - 18:52 Son Güncelleme: 24.06.2015 - 10:47
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclisin 25. dönemi geçici başkan Deniz Baykal'ın yönetiminde başladı. Baykal'ın yemin etmesinin ardından milletvekilleri de seçildikleri illerin alfabetik sırasına göre yeminlerini etti. 6 vekil ise ilk gün yemin edemedi. Milletvekilleri Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turunun yapılacağı 30 Haziran Salı günü yeniden meclis çatısı altında toplanacaklar.

Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili olan 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçici başkanlık görevini yürüttü.

Cemil Çiçek, TBMM Başkanlığı görevini geçici başkanlık yapacak olan Deniz Baykal'a devretti

Baykal, görevi Cemil Çiçek'ten devraldıktan sonra milletvekilleri ve Meclis bürokratları ile saat 14.00'te kampüs içindeki Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis'in açılışından önce Halkevleri üyesi bir grup, Meclis’in Dikmen kapısının önünde siyasilere yönelik çağrılarda bulundu.

Grup, “Meydanlarda söz verdiniz, sözünüzü tutun, AKP’yi durduralım” dedi.

Geçici Başkan Baykal başkanlığında saat 15.00'te toplanan Meclis'te Baykal'a, Başkanlık Divanı'nda en genç 6 milletvekili dönüşümlü olarak eşlik etti.

Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda ilk birleşimi açtı. Baykal'ın yemininin ardından milletvekilleri illerine göre ve alfabetik sırayla kürsüden yemin ettiler. Yemin törenine katılmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında and içecek.

'Uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır'

'Uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Deniz Baykal, açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasına 'Geçici Başkanınız olarak eminim çok zorlu bir mücadelenin ardından milletvekili seçilerek milletin temsilcisi olma hakkını kazanan siz değerli üyeleri saygıyla selamlıyorum.' diyerek başlayan Baykal, 'Burada görev yapacak olan milletvekilleri, sadece seçildikleri illerin üyesi oldukları siyasi partilerin değil, kendilerine oy vermiş olan ya da olmayan, bütün milletin temsilcileri olacaklardır. Burada görev yapacak bütün milletvekilleri, artık milli siyasi kimliğimizin ayrılmaz birer parçasıdır. Bu bilinç ve sorumluluk duygusu içerisinde yapacağınız çalışmalarda, hepinize başarılar diliyorum.' dedi. 

'Bugün üyesi olmaktan onur duyduğumuz TBMM iki ay önce 95. kuruluş yıldönümünü kutlamıştır.' diyen Baykal, dünyanın en eski en köklü parlamentolarından birisi olduğuna dikkat çekti. Milli mücadeleyi gerçekleştirmiş, savaşlar, isyanlar yaşamış bir Gazi Meclis olduğunu anlatan Baykal, şöyle konuştu: 'Dünyanın pek çok yerinde millet meclislerini devletler kurmuştur. Bizde ise devleti de orduyu da Millet Meclisi kurmuştur. TBMM anayasayı yaptığı için değil, devleti kurduğu için Kurucu Meclistir. TBMM bu bir asra yaklaşan tarihi içinde misakı milli kapsamında egemen bağımsız bir devlet kurmuş, cumhuriyet devrimlerini gerçekleştirmiş, tek partili rejimden çok partili rejime geçişi sağlamış, eğitim, hukuk, kadın erkek eşitliği, sanayileşme, ekonomik kalkınma alanlarında büyük ilerlemeler sağlamıştır. 1999 yılından beri dünyanın en büyük yirmi ekonomisinden biriyiz. Bu tablo, milletimizin ve onu temsil eden TBMM’nin iftihar tablosudur. Türkiye’yi bu noktaya taşımakta kuşaklar boyunca hakkı ve emeği geçen, bütün insanlarımızı şükranla anmak manevi borcumuzdur.'

'Şimdi yeni bir meclis ile karşı karşıyayız. Birbirini anlamak birbirine saygı göstermek zorunda olan insanlardan oluşan bir Meclis.' diyen Baykal, şöyle devam etti: 'Ancak el ele verirlerse ayağa kalkabilecek olan ancak kol kola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluşan bir Meclis. Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak elbirliği işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır. Demokrasi çeşitli güç merkezlerini kapsayan çoğulcu bir güç yapısının ortaya çıkışıyla ve herkesin birbirine ihtiyacı olduğunu kavramasıyla gerçekleşir. Demokrasi, kudret sahiplerinin lütfu değil mecburiyetidir. TBMM yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu alt yapı şartlarına sahiptir. Geçmişte yaşanan gerginliklerin çatışmaların dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM’nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum. Meclis'in bu yapısını iktidar kullanmanın önünde bir engel gibi düşünmemeliyiz. Belki de tam tersine bu Meclis yapısı birbirimizi anlamanın birbirimize saygı göstermenin işbirliği yaparak katılımcı bir demokrasiyi hayata geçirmenin bir fırsatı olarak değerlendirilmelidir.'

'Birbirinden farklı din inanç ve mezhep kimliklerine farklı etnik kimliklere sahip olmamız, bizi tek ve ortak bir milli siyasi kimlikte birleşip bütünleşmekten alıkoymamıştır, bundan sonra da alıkoymayacaktır.' ifadelerine yer veren Baykal konuşmasını şöyle tamamladı: 'Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır. Türkiye de yaşanan acı olaylar ve çevremizdeki savaşlar çatışmalar bizi bir kere daha laikliğin önemini keşfetmek durumunda bırakmıştır. Aynı şekilde hukuku ve adaleti de siyaset dünyasının dışında tutma zorunluluğu bir başka temel noktamızdır. Birinci TBMM’nden başlayarak bugüne kadar bu kutsal çatı altında görev yapmış Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün vatan evlatlarını saygıyla selamlıyor aramızdan ayrılmış olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle bir parlamentoda bulunmanın sorumluluğu içinde görevimizi en iyi şekilde yapacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Anadolu’nun derin tarih, kültür ve inanç birikiminden Mevlana’dan Hacıbektaş’ı Veli’den Yunus Emre’den yola çıkarak sürdürmekte olduğumuz medeniyet yolculuğunda bu gün yeni bir aşamadayız. Eğer Cumhuriyetimizi demokrasi ile çatıştırmayı değil birleştirip bütünleştirmeyi başarırsak, eğer tarihimizden husumet değil, ders çıkarıp barış ve kardeşlik üretebilirsek, eğer siyasetimizin temeline, hukuku bağımsız ve tarafsız yargıyı yerleştirebilirsek Türkiye’miz 21. Yüzyılın en güçlü en saygın en parlak ülkelerinden birisi olacaktır. Bize insanımıza ve tarihimize yakışan da budur.'

Yemin metni

Yemin metni

Anayasa'ya göre, milletvekillerinin yemini şöyle:

'Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.'

Muhalefet ayağa kalkmadı

Muhalefet ayağa kalkmadı

Yemin törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin başlamasından kısa bir süre sonra Meclis'ten ayrıldı.

Erdoğan'ın Genel Kurul salonuna girişinde CHP, MHP ve HDP sıralarından hiçbir milletvekili alkışlamadı ve ayağa kalkmadı.

TBMM’de ilk yemin Bennur Karaburun'dan

TBMM’de ilk yemin Bennur Karaburun'dan

AK Parti'nin engelli vekillerinden Bursa Milletvekili Bennur Karaburun'a öncelik verildi. Yemin töreni için kürsüye ilk olarak Karaburun geldi. Karaburun için, kürsüye bir rampa da kuruldu.

Ravza Kavakçı, ablasının başörtüsüyle kürsüdeydi

Ravza Kavakçı, ablasının başörtüsüyle kürsüdeydi
Ravza Kavakçı, ablasının başörtüsüyle kürsüdeydi

16 yıl önce Meclis'te başörtüsüyle yemin törenine geldiği için yoğun tepki gören ve yemin etmesi engellenen Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı, yıllar önce ablası Merve Kavakçı'nın taktığı başörtüsüyle yemin etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Efkan Ala protesto edildi, yemin metnini iki kez okudu

Efkan Ala protesto edildi, yemin metnini iki kez okudu

AKP Erzurum Milletvekili Efkan Ala yemin etmeye başladığında, MHP ve CHP’li milletvekilleri geçmiş dönemdeki açıklamalarına atıf yaparak, ‘Anayasaya bağlı kalmayacağım diyordun’ sözleriyle Ala’yı protesto ettiler. 

Ala, yeminin son bölümünde şaşırdığı için Deniz Baykal ve Başkanlık katiplerinin uyarısı üzerine yeminini tekrarlamak zorunda kaldı.

Leyla Zana yemin etti

Leyla Zana yemin etti

1991 yılında Meclis'teki yemin töreninde Kürtçe yemin eden ve soruşturmaya konu olarak gözaltına alınan milletvekillerinden Leyla Zana, yeminini tamamladı.

Kürtçe yemini soruşturmaya konu olan Zana diğer iki milletvekilli Orhan Doğan ve Hatip Dicle Meclis'te gözaltına alınmış, tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, dokuz yılı aşkın süre cezaevinde kalmışlardı.

Öcalan’ın yeğeni Başkanlık Divanı’nda

Öcalan’ın yeğeni Başkanlık Divanı’nda

Baykal’a, Başkanlık Divanı’nda en genç altı milletvekili dönüşümlü eşlik ediyor. 1989 doğumlu HDP’li Tuğba Hezer, 1988 doğumlu AKP’li Fatma Gaye Güler, 1987 doğumlu HDP’li Dilek Öcalan, 1987 doğumlu AKP’li Abdurrahim Boynukalın, 1986 doğumlu HDP’li Enise Güneyli ve 1986 doğumlu AKP’li Sena Nur Çelik dönüşümlü olarak Başkanlık Divanı’nda görev yapıyor.

CHP'li vekilden 'yumruklu' yemin

CHP'li vekilden 'yumruklu' yemin

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin sırasında  namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.

HDP'li Feleknas Uca böyle yemin etti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkçe konuşmayı iyi bilmeyen ve yemin töreni için günlerdir Türkçe çalışan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca Meclis'te yemin etti. Sabah saatlerinde HDP'liler Feleknas Uca'nın yemini sırasında anlayışlı olması konusunda Deniz Baykal'dan ricacı olmuştu.

Türkiye'nin ilk Roman Milletvekili Özcan Purçu da yemin etti

CHP liderinden Meclis Başkan adayı açıklaması

CHP liderinden Meclis Başkan adayı açıklaması

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yemin törenine verilen arada partisinin Meclis Başkanı adayına ilişkin sorulara, 'Yarına daha vaktimiz çok' karşılığını verdi.

Partisinin Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile bugün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından CHP'nin Meclis Başkanlığı için Baykal'ı aday göstereceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması ve 'Adayınız belli oldu mu?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, 'Yarına daha çok vaktimiz var' karşılığını verdi. 

CHP'de yarın Merkez Yönetim Kurulu toplantısı yapılacak, ayrıca Meclis Grubu da basına kapalı olarak toplanacak.

Siyasi parti liderleri de yemin etti

Siyasi parti liderleri de yemin etti

Parti liderlerinden yemin eden ilk isim HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş olmuştu. Demirtaş’ın ardından yemin eden ikinci isim de İzmir'den seçilen Kılıçdaroğlu oldu.

Yemin sırası Konya iline geldiğinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu kürsüye gelerek yemin etti.

Davutoğlu'nun ardından Osmaniye'den milletvekili seçilen MHP lideri Devlet Bahçeli de yemin etti.

369 yeni isim Meclis'te

369 yeni isim Meclis'te

Meclis'in yaklaşık üçte ikisi yenilendi. Meclis'in bugünkü tablosuna baktığımızda 369 yeni isim var. Meclis'teki partiler yollarına eski kadroların yerine yeni kadrolarla devam ediyor.

En büyük kadro değişikliği CHP'de oldu. CHP'nin yüzde 64'ü yeni dönemde Meclis'te olmayacak. İkinci sırada üç dönem kuralı nedeniyle AK Parti var. Eski kadronun yüzde 57'si artık yok. HDP'de değişim oranı yüzde 48. MHP ise kan değişiminin en az yaşandığı parti. MHP'de ilk kez milletvekili seçilenlerin oranı yüzde 38.

Meclis gençleşti

Yeni milletvekilleri arasında genç isimler de var. Partilerin yaş ortalaması geçmiş dönemlere göre daha düşük. Meclis'in en genç partisi HDP. HDP'li milletvekillerinin yaş ortalaması 45. Meclis'in ikinci genç partisi CHP. Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaş ortalaması 49. Arkadan AK Parti ve MHP geliyor.

Seçimin sürpriz isimlerinden biri HDP'nin Şanlıurfa Milletvekili olarak Meclis'e giren  PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yeğeni 1987 doğumlu Dilek Öcalan. Tuğba Hezer, HDP Van Milletvekili, 26 yaşında, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ise Nusaybin 1986 doğumlu.

AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler 1989 doğumlu.1987 doğumlu AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, AK Parti'nin gençlik kolları başkanı. AK Parti

Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik 1986, Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç 1986 ise doğumlu 1988 doğumlu Mehmet Alğan da AK Parti Hatay Milletvekili.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7 Haziran Genel Seçimi'nde yüzde 40,66 oy alan AK Parti 258, yüzde 25,13 oy alan CHP 132, yüzde 16,45 oy alan MHP 80 ve yüzde 12,96 oy alan HDP 80 milletvekiliyle TBMM'de yer alacak.

Meclis Başkanlığı seçimi 30 Haziran'da

Meclis Başkanlığı seçimi 30 Haziran'da

Gözler Meclis Başkanlığı Yarışında: Hangi Parti Kimi Aday Gösterecek?

TBMM'nin yeminden sonraki ilk işi 26'ncı Başkanı'nı seçmek olacak. TBMM Başkanı adayları, 23 Haziran Salı gününden başlayarak 27 Haziran Cumartesi saat 24.00'e kadar başvurularını Başkanlık Divanı'na yapacak. 

TBMM Danışma Kurulu'nun belirlediği takvime göre başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı günü yapılacak. İki turda da başkan belli olmazsa üçüncü tur oylama ise 1 Temmuz Çarşamba günü olacak.

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilecek.

Ajanslar ve Onedio

Törenden objektiflere yansıyan kareler

Törenden objektiflere yansıyan kareler
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar: DHA ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0