Görüş Bildir
Haberler
Meclis'te Bugün: Deprem Araştırma Önergesi Reddedildi, Ahlat'a Saray Yapılması Görüşülecek

etiket Meclis'te Bugün: Deprem Araştırma Önergesi Reddedildi, Ahlat'a Saray Yapılması Görüşülecek

HDP'nin olası depremlerde alınacak önlemlerin görüşülmesi amacıyla verdiği Meclis araştırma komisyonu kurulması teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Meclis'te Ahlat'a Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılmasına ilişkin kanuni düzenlemenin görüşüleceği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Elazığ Sivrice'de yaşanan 6.8'lik depremle sarsıldı. 41 yurttaşımızın hayatını kaybettiği depremin ardından ihmaller ve alınması gereken tedbirler yeniden gündeme geldi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, olası depremlerde can ve mal kayıplarınının önüne geçilmesi amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti. TBMM Başkanlığına önergenin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

“Geçmişte yaşanan ve neticesi son derece ağır olan büyük depremler ve son olarak Elazığ’da yaşanan ve büyüklüğü son olarak 7.0 olarak açıklanan deprem acı gerçekleri bir kez daha ortaya çıkarmış olup olası depremlerde yurttaşların en az hasarla durumu atlatabilmeleri, can kayıplarının engellenmesi ve yaralanmaların önüne geçilebilmesi için acil bir çalışma yürütülmesi elzemdir...'

AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, depremle ilgili komisyon kurulması istemi AKP'li ve MHP’li vekillerin oyuyla reddedildi.

"İnsanlar can, iktidar Saray derdinde"

"İnsanlar can, iktidar Saray derdinde"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Depremle ilgili araştırma komisyonu kurulmasının reddedildiği Meclis Genel Kurulu'nda, Ahlat'a Cumhurbaşkanlığı Sarayı yapılmasına ilişkin düzenlemenin görüşüleceği öğrenildi.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

İnsanlarımızın deprem nedeniyle can verdiği, iktidarın bundan doğrudan sorumluluğunun tartışıldığı bir dönemde iktidar Meclis Genel Kurulu’na bir imar yasası getiriyor. Burada Saray var. Hatırlayacaksınız Ağustos 2018’de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat’ta 1071 metrekare oturma alanı olan 10 dönümlük arazide ‘Selçuklu mimarisi’ ile bir Cumhurbaşkanlığı köşkü yapılacağını, talimatı verdiğini söylemişti.

Ocak 2019’da Ahlat’ta yapılmak istenen Cumhurbaşkanlığı Köşkü için yine AKP’nin teklifiyle Kıyı Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Değişiklikle köşk arazisinin sınırları belirtilip, söz konusu alanda ‘kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz’ diye özel bir hüküm getirildi. Temmuz 2019’da da Anayasa Mahkemesi torba kanun ile getirilen kanun hükümlerini iptal etti. AYM’nin iptal gerekçesinde, kıyıların özel mülkiyete konu olamayacağı, doğal ortamının korunması ve herkesin ortak kullanımına açık olması zorunludur diyor.

AYM’nin bu kararına rağmen, Ahlat’ta 1071 metrekarelik Saray inşaatı devam ediyor. Eskiden kişiye özel kanunlar çıkartıyorlar diye şikayet ediyorduk, şimdi önce işi yapıyorlar, sonra işe göre kanun çıkartıyorlar. Üstelik bunu memlekette insanlarımız can derdindeyken, bir deprem felaketi yaşanmışken, yeni deprem felaketleri yaşamamak için ne yapmak gerekir diye düzenlemeler yapılması gerektiği tartışılması gerekirken arada derede Meclis Genel Kurulu’nda beyefendi yeni bir Saray yapmak için yasa çıkarmaya çalışıyor.

Biz bu yasanın çıkmaması için elimizden geleni yapacağız fakat bu arsızlıkla, bu yüzsüzlükle bu iktidarın sokaklarda gezememesi gerektiğini de burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. 

Yani insanlar can derdindeyken, iktidar Saray derdinde. Sanki yeteri kadar sarayı yokmuş gibi bir saray daha yapmak için çaba gösteriyor. Bu kanun teklifinin 20. maddesindeki Ahlat’ta cumhurbaşkanına bir saray daha yapılması teklifini şiddetle reddettiğimizi, bu utanmazlığı her yerde teşhir edeceğimizi bir kez daha sizinle paylaşmak istedim.'

AKP'li Turan: "İhtiyaç varsa değerlendiririz" 🎥

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, grup önerisinin reddinin, usul ve teknik konudan ibaret olduğunu söyledi.

Turan, Mecliste çok sayıda komisyonun çalıştığını, şimdiye kadar birçok konuda ortak öneri verilerek araştırma komisyonları kurulduğunu, ihtiyaçsa tekrar adım atacaklarını belirtti. Turan, Türkiye'nin depremle karşı karşıya kaldığına yönelik bir gerçeğin bulunduğuna işaret etti.Bülent Turan, çok sayıda mevzuat değişikliği yapıldığını, kentsel dönüşüm başta olmak üzere çok önemli adımlar atıldığını anlattı. 

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Turan'a, 'Anlamadım, var mısınız yok musunuz, depremi araştıracak mıyız araştırmayacak mıyız?' diye sordu. 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 'Biz önerge verdik diye reddediyorlarsa, araştırma önergesi versinler biz desteklemeye hazırız. Bu konu ciddi bir meseledir.' dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da komisyon kurulmasına destek vereceklerini dile getirdi. 

Bunun üzerine yeniden söz alan Bülent Turan, Genel Kurulda her gün 5 partinin, araştırma önergesi için söz alıp, talepte bulunduğunu, AKP olarak da Meclisin gündemi olduğu için usulen reddettiklerini anlattı.

Turan, 'İhtiyaçsa tartışır, karar veririz. 2010'da bütün partilerin ortak önergesiyle deprem komisyonu kuruldu, aylarca çalışıp, yüzlerce sayfadan oluşan önemli bir rapor koymuşlar. Raporu hükümet değerlendirmiş. Bir rapor zaten var. Mesele komisyonu kurma meselesi değil. Daha önce komisyonun kurulmasından kaynaklı yasal bir fayda var. Eğer buna rağmen ihtiyaçsa beraber değerlendiririz.' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
763
278
43
35
19
13
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Allah'tan korkun ya. Kızılay deprem sonrası mesajla para topluyor, bunlar hala saray peşinde. Madem zevke harcamaya paranız var, halkı niye soymaya çalışıyor... Devamını Gör

demet s.

Osmanlı da son yıllarında bolca saray yaptırmıştı.

Pasif Kullanıcı

Dilerim o saraylar mezariniz olur, millet can derdinde, ekmek pesinde bu vatan haini asaglik alacaklar keyif pesinde, burada kuduran yavsak ak troller, kuduz... Devamını Gör

Bozkurt

Ekrem İmamoğlu ile ilgili bir konu açılmadıkça inlerinden çıkmıyorlar. Aldıkları komut bu yönde sanırsam.