Görüş Bildir
Haberler
Maya Angelou Hayatını Kaybetti

Maya Angelou Hayatını Kaybetti

adem kara
29.05.2014 - 14:39

Siyahların öncü şairiydi

ABD’de, siyahların insan hakları mücadelesinde öncü isimlerden olan şair, yazar, sinemacı Maya Angelou, hayatını kaybetti. Ülkenin en yüksek sivil ödülü Özgürlük Madalyası ile onurlandırılan Angelou, 86 yaşındaydı.

ABD’de siyahîlerin sivil haklar mücadelesinde büyük rol oynayan şair, yazar, sinemacı ve aktivist Maya Angelou, hayatını kaybetti. Angelou, 86 yaşındaydı. Çocuk yaşta şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan, yoksul geçen yıllardan sonra edebiyatta devleşen Maya Angelou, Kuzey Karolina’nın Winston-Salem bölgesindeki evinde yaşamını yitirdi. Angelou, Mayıs başından itibaren sağlık sorunları nedeniyle programlarını iptal ediyordu.

Amerikan edebiyatının son 50 yıldaki en önemli isimlerinden biri olarak da gösterilen Angelou, pek çok ABD Başkanı’na danışmanlık yapmış, 1993’te ise Bill Clinton’ın ABD Başkanlığı için düzenlenen yemin töreninde şiir okuyarak bu görevi icra etmiş ilk siyahî kadın olmuştu. Angelou aynı zamanda, I Know Why the Caged Bird Sings adlı otobiyografisiyle ABD’de çok satanlar listesine giren ilk kadın yazar da olmuştu.

Yayımladığı yedi otobiyografisinde sekiz yaşında tecavüze uğramasından fahişelik yaptığı yıllara kadar hayatını cesurca anlatan Angelou, üç Grammy Ödülü’ne değer görülmüş; 2000’de ABD Ulusal Sanat Madalyası, 2008’de Lincoln Madalyası, 2011’de ise ABD’nin en yüksek sivil ödülü olarak kabul edilen Özgürlük Madalyası ile onurlandırılmıştı. 

BBC

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber-siyahla...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0