Görüş Bildir
Haberler
Marshall Bruce Mathers (EMİNEM)

Marshall Bruce Mathers (EMİNEM)

Recep Hysteria
05.06.2014 - 14:38 Son Güncelleme: 05.06.2014 - 15:04

Marshall Bruce Mathers (EMİNEM)

Akademi ve Grammy ödüllü Amerikalı rapçi, yapımcı ve aktördür. 1999 yılında çıkardığı ilk ciddi albümü The Slim Shady LP ile şöhrete ulaştı ve bu albümle En İyi Rap Albümü dalında Grammy Ödülü kazandı. Bir sonraki albümü The Marshall Mathers LP, en hızlı satan rap albümü olarak tarihe geçti. Bu albümle yakaladığı başarıyla kendi plak şirketi Shady Records'u kuran Eminem, arkadaşlarıyla birlikte planladığı hiphop grubu projesi D12'i de hayata geçirme fırsatı buldu. The Marshall Mathers LP ve üçüncü albümü The Eminem Show ile de Grammy ödüllerini başkasına kaptırmayan Eminem, 2002 yılında kendi hayatını oynadığı 8 Mile filmi için yaptığı Lose Yourself şarkısıyla da En İyi Şarkı dalında ödül kazandı. Tüm zamanların en iyi rapçilerinden biri olan Eminem, 2005'te çıktığı turlardan sonra bir duraksama dönemine girdi. Ancak daha sonra çalışmalarına devam eden sanatçı, 19 Mayıs 2009'da, 2004'ten beri ilk albümü olan Relapse'i çıkarttı. 2010 yılında Eminem yedinci stüdyo albümü Recovery'yi çıkarttı. Albüm, sanatçının ABD'de bir numara olan arka arkaya altıncı albümü oldu ve uluslararası piyasada da başarılı olarak birçok ülkede bir numaraya oturdu. ABD'de Billboard 200 listelerinde 7 hafta boyunca bir numarada kaldı. Sekizinci albümü The Marshall Mathers LP 2, Kasım 2013'te piyasaya çıktı. Nielsen SoundScan'e göre Eminem 2000'li yılların en çok satan sanatçısıdır ve 100 milyonun üzerinde albüm satmıştır. Bu rakamla gelmiş geçmiş en çok satanlar arasına da girmektedir.

Eminem, Rolling Stone dergisinin Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı listesinde 82 numarada yer aldı. Ayrıca Vibe dergisi tarafından 2008 yılında gelmiş geçmiş en iyi rapçi ilan edildi. Şu ana kadar D12 ile birlikte çıkardığı albümler de dahil olmak üzere toplam 10 albümü (8 solo, 2 D12 ile) Billboard Top 200 listesinde 1. sıraya ulaştı. Ayrıca tüm dünyada 13 teklisi listelerde 1 numara oldu. Aralık 2009’da Billboard dergisi tarafından son on yılın sanatçısı ilan edildi. The Eminem Show, The Marshall Mathers LP ve Encore albümlerinin yine Billboard tarafından son on yılın sırasıyla 3., 7., ve 40. en çok satan albümleri olduğu açıklandı. Billboard’a göre, Eminem’in iki albümü 2000’lerin en çok satan 5 albümü arasında yer alıyor. Eminem, Birleşik Krallık’ta da 12.5 milyon albüm sattı.

 

Müzik kariyeri

 

Gençlik dönemi ve ilk çalışmaları

Marshall Bruce Mathers III, Deborah Mathers-Briggs ve Marshall Bruce Mathers Jr.'ın oğulları olarak St. Joseph, Missouri'de dünyaya geldi. Doğumundan kısa bir süre sonra babası ailesini terketti. Yirmisine gelene kadar annesiyle birlikte göçebe hayatı yaşadı. Bir genç olarak on dört yaşında M&M takma adıyla amatör anlamda rap yapmaya başladı. 1995 yılında ilk teklisini çıkardığında Soul Intent adlı hiphop grubuna katıldı. Warren'daki Lincoln Lisesi'nin bir öğrencisi olmasına rağmen, sık sık şehrin öbür tarafındaki Osborn Lisesi'nde freestyle rap kapışmalarına katılırdı. Bu şekilde gün geçtiçe yeraltı hiphop kitlesi tarafından onay gördü. 9. sınıfta ikinci kez kalınca 17 yaşında okulu bıraktı.

Mathers 1992'ye kadar, Jeff ve Mark Bass kardeşlerin yönetimindeki FBT Productions bünyesinde müzik hayatını sürdürdü. Bu arada bir restoranda asgari ücretle aşçılık ve bulaşıkçılık da yapıyordu. 1996'da, Bass Brothers'a ait Bassment adındaki bir stüdyoda ilk albümü Infinite 'i kaydetti ve bağımsız plak şirketi Web Entertainment altında piyasaya çıkarttı.Eminem daha sonra bu albümü şöyle yorumladı : 'Açıkçası, o zamanlar gençtim ve başka rapçilerden etkiledim. Nas ve AZ'yi taklit ettiğim yönünde birçok eleştiri aldım. Infinite, tarzını ve nasıl bir ses istediğini bulmaya çalışan bendim. O büyüyen bir evreydi. Infinite sadece bir egzersizmiş gibi hissettim.'[18] Albümdeki konular arasında Eminem'in yeni doğan kızı Hailie Jade Scott'u sınırlı parayla büyütmek için verdiği çabalar da vardı. Kariyerinin başlarında Eminem, kendi gibi Detroit'ten olan rapçi Royce da 5'9' ile Bad Meets Evil adında bir grup kurdu.

The Slim Shady EP 'nin çıkışıyla, Mathers bir yeraltı rapçisi olan Cage'in tarzını ve fikirlerini çalmakla suçlandı. EP'nin düzenlemeleri sürerken, Mathers Insane Clown Posse üyesi Joseph Bruce ile görüştü ve ona bir broşür verdi. Broşürde EP'nin çıkış partisine Insane Clown Posse'un da katılacağı yazıyordu. ancak Bruce katılmayı reddetti, çünkü Mathers grubun ismini bu şekilde kullanmak için önceden izin almamıştı. Bu tepkiyi kişisel bir tepki olarak kabul eden Eminem, sonradan radyo röportajlarında gruba saldırılarda bulundu. Insane Clown Posse ve Eminem arasındaki sataşmalar daha sonra da devam etti.

Eminem 1997 yılında Rap Olimpiyatları'nda 2. oldu. Bunun üzerine Interscope Records'un CEO'su Jimmy Iovine Eminem'den demo kaydı istedi. Iovine demo kaydını Aftermath Entertainment'ın kurucusu yapımcı Dr.Dre'ye verdi ve Dre Eminem'i yanına aldı. Daha sonra ikili, Eminem'in büyük bir şirketten çıkacak ilk albümü The Slim Shady LP için çalışmalara başladılar. Bu arada Eminem Kid Rock'ın Devil Without a Cause albümünde düet yaptı. Mart 1998'de hiphop dergisi The Source, yeni yetenekleri tanıttığı 'Unsigned Hype' sütununda Eminem'i yazdı.

1999: The Slim Shady LP

Ana madde: The Slim Shady LP

Billboard dergisine göre hayatının bu noktasında Eminem mutsuz hayatından kurtulmak için tek çıkar yolun müzik olduğunu farketti. 1999 yılında, büyük ölçüde Dr.Dre'nin yapımcılığını üstlendiği The Slim Shady LP albümünü çıkarttı. Albüm, yine aynı Billboard makalesine göre, 'sert' ve 'önceden yazdığı sözlerin ışık yılı ötesindeydi.'1999'un en popüler albümlerinden olan The Slim Shady LP, yıl sonunda 3x platinum oldu. Albümdeki şarkıların sözleri tartışmalara yol açtı. ''97 Bonnie and Clyde' adlı şarkıda Eminem, küçük kızıyla çıktığı bir yolculukta eşinin cesedinden kurtulmaya çalıştığını anlatıyordu. Diğer bir şarkı, 'Guilty Conscience' ise, Eminem'in bir adamı, eşini ve eşinin aşığını öldürmesi için kışkırtmasıyla bitiyordu. 'Guilty Conscience', aynı zamanda Dre ve Eminem arasındaki güçlü dostluk ve müziksel bağa bir işarettir. Bu ikili daha sonra Dre'nin 2001 albümünden 'Forgot About Dre' ve 'What's the Difference', The Marshall Mathers LP 'den 'Bitch Please II' , The Eminem Show 'dan 'Say What You Say', Encore 'dan 'Encore/Curtains Down' ve Relapse 'ten 'Old Time's Sake' adlı şarkılarda düet yaptılar. Böylece Dr.Dre, Eminem'in Aftermath altında çıkardığı albümlerin her birinde en az bir düet yapmış oldu.

2000–2001: The Marshall Mathers LP

Ana madde: The Marshall Mathers LP

The Marshall Mathers LP Mayıs 2000'de çıktı. İlk haftasında 1.76 milyon satarak Snoop Dogg'un Doggystyle albümünün en hızlı satan hiphop albümü ve Britney Spears'ın ...Baby One More Time albümünün en hızlı satan solo albüm rekorlarını kırdı. Albümün ilk teklisi 'The Real Slim Shady' başarılı oldu ancak bazı ünlüleri aşağılayıcı sözler içerdiği için tartışmalara yol açtı. Şarkının bir bölümünde Eminem, Christina Aguilera'nın Fred Durst ve Carson Daly'ye oral seks yaptığını söylüyordu. İkinci tekli 'The Way I Am'de ise bağlı olduğu plak şirketinin daha çok albüm satması için yaptığı baskıları anlattı. Üçüncü tekli 'Stan' 'de nakarat olarak Dido'un Thank You şarkısının nakaratını kullanan Eminem, çıldırmış bir hayranın '97 Bonnie & Clyde' 'daki gibi kendini ve hamile kız arkadaşını öldürmesini anlattı ve bu kadar meşhur olmanın getirdiği zorluklardan bahsetti. Q dergisi 'Stan'i tüm zamanların üçüncü en iyi rap şarkısı olarak gösterdi, ve aynı şarkı Top40-Charts.com'un listesinde de onuncu oldu.Ayrıca Rolling Stone dergisi de 'Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı' listesinde şarkıya 290. sırada yer verdi.Temmuz 2000'de, Eminem The Source dergisine kapak olan ilk beyaz insan oldu.

2001'de çıktığı turlar arasında Dr. Dre, Snoop Dogg, Xzibit ve Ice Cube'la birlikte çıktığı Up In Smoke Tour ve Limp Bizkit'le çıktığı Family Values Tour bulunmaktadır.

2002–2003: The Eminem Show

Ana madde: The Eminem Show

Eminem'in üçüncü büyük albümü The Eminem Show, 2002 yazında piyasaya çıktı ve daha ilk haftadan 1 milyon kopya sattı. Albümün çıkış şarkısı 'Without Me', 'The Real Slim Shady' 'nin açık bir devamıydı. Şarkıda Eminem'in boybandler, Limp Bizkit, Moby ve eski ABD second lady'si Lynne Cheney hakkında küçük düşürücü yorumları vardı. Albüm, Eminem'in şöhrete ulaşmasının etkilerini, kızıyla ve eşiyle olan ilişkilerini, hiphop kitlesindeki statüsünü yansıtıyordu. Allmusic yazarı Stephen Thomas Erlewine'e göre çoğu şarkıda açık öfke öğeleri olmasına rağmen, bu albüm The Marshall Mathers LP kadar tahrik edici değildi. Ancak The Marshall Mathers LP 'yi şarkılardaki mizojinik sözlerden dolayı eleştiren Amerikan Medya Araşırma Merkezi'nin kurucusu L. Brent Bozell III, The Eminem Show 'u da müstehcen sözlerinden dolayı eleştirdi ve albümde çok sık geçen motherfucker kelimesinin sansürlenmesinden dolayı Eminem'e Eminef adını taktı.

2004: Encore

 

8 Aralık 2003'te USSS, Eminem'in Birleşik Devletler başkanını tehtid ettiğine dair soruşturma başlattığını açıkladı. Soruşturmaya neden olan şey, 'We As American' şarkısındaki 'Fuck money / I don't rap for dead presidents / I'd rather see the president dead / It's never been said, but I set precedents...' sözleriydi. Muhetemelen Encore albümü için yapılan şarkı, albüme konulmadı ancak daha sonra çıkan bonus CD'ye konuldu.

2004 yılında Eminem'in dördüncü büyük albümü Encore çıktı. Bu albüm de yeni bir hit oldu ve çıkış şarkısı Just Lose It, özellikle Michael Jackson'ı alaya alan sözleri ile dikkat çekti. Şarkının klibinde Eminem, Jackson'ın çocuk tacizi davasıyla, estetik ameliyatlarıyla ve 1984 yılındaki Pepsi reklamları çekimindeki kaza sonucu saçlarının yanmasıyla dalga geçiyordu. Teklinin çıkışından bir hafta sonra, 12 Ekim 2004'te, bir radyo programına katılan Jackson klipten dolayı hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Eminem şarkıda '...and that's not a stab at Michael/That's just a metaphor/I'm just psycho....' (bu Michael'a bir bıçak değil, bu sadece kinaye, ben sadece çatlağım) demesine rağmen, açıkça Jackson'a saldırıyordu. Jackson'ın hayranları ve arkadaşları buna tepkisiz kalmadı. Yapımcı ve söz yazarı Stevie Wonder şarkıyı 'düşene bir tekme daha atmak' olarak değerlendirdi. Klipte Eminem ayrıca Pee Wee Herman, MC Hammer, ve Blonde-Ambition turundaki Madonna'nın da parodisini yaptı.

Jackson'ın protestosuna dönecek olursak, 2003'te Poodle Hat albümündeki 'Couch Potato' şarkısında Lose Yourself'in parodisini yapan 'Weird Al' Yankovic, Chicago Sun-Times'a şunları söyledi: 'Geçen yıl Eminem 'Lose Yourself' parodim için klip çekmemi engelledi, çünkü imajına ve kariyerine zarar vereceğini düşünüyordu. Şimdi bu durumdaki çelişkisini anlayamıyorum.' Black Entertainment Television, Just Lose It'in klibini yayınlamayı kesen ilk kanal oldu. Ancak MTV klibi yayınlamaya devam edeceğini açıkladı.The Source, CEO'su Raymond 'Benzino' Scott vasıtasıyla, sadece vidyonun kanldırılmasını değil, şarkının da albümden çıkartılmasını ve Eminem'in Michael Jackson'dan özür dilemesini istedi. 2007'de Jackson ve Sony, Famous Music LLC'yi Viacom'dan satın aldı. Bu anlaşma ona Shakira ve Beck de dahil birçok sanatçının olduğu gibi Eminem'in de şarkılarının haklarını verdi. Çıkış parçasının mizahi bir temada olmasına rağmen, Encore albümünde ciddi konulu şarkıların payı büyüktü. Örneğin savaş karşıtı şarkı 'Mosh' oldukça dikkat çekti. 25 Ekim 2004'te, yani başkanın seçilmesinden bir hafta önce, Eminem Mosh'un klibini internette yayınladı. Şarkıda geçen 'fuck Bush' ve 'this weapon of mass destruction that we call our president.' (...başkanımız dediğimiz bu kitle imha silahı...) sözleriyle, Eminem tam bir anti-Bush propagandası yaptı.Klipte Eminem rapçi Lloyd Banks de dahil olmak üzere Bush yönetiminin kurbanlarından oluşan bir ordu toplayıp Beyaz Saray'a götürüyordu. Ancak içeri girdiklerinde sadece oy vermek için kayıt oluyorlardı ve vidyo 'VOTE Tuesday November 2' (2 Kasım Salı günü oy kullanın) sözleriyle bitiyordu. Bush'un seçimleri kazanmasından sonra vidyonun sonu değiştirildi ve yeni vidyo Eminem'in topladığı ordunun Bush'un zafer konuşmasını basmasıyla bitirildi.

2005–2007: Duraklama

2005'te, rap dünyasındaki altı yıllık kariyeri ve multi-platinum albümlerinden sonra Eminem'in artık rap kariyerini bitirmeyi düşündüğü söyletileri çıktı. Söylentilere göre Eminem 2005'in sonunda The Funeral (Cenaze) adında çift disklik bir albüm çıkartacaktı. Albüm Aftermath Entertainment'tan 6 Aralık 2005'te en iyi şarkılar albümü olarak Curtain Call: The Hits adıyla piyasa çıktı. Albümün çıktığı gün Eminem Detroit merkezli WKQI radyosuna konuştu ve kariyerini noktalayacağı haberlerini yalanladı. Ancak en azından bir süre ara vereceğini ima etti: “Şu an hayatımda kariyerimin nereye gideceğini bilmediğim bir noktadayım... Albüme Curtain Call (alkışlarla son kez tekrar sahneye çıkma) ismini vermemizin nedeni bu, çünkü bu son şey olabilir. Tam olarak bilmiyoruz.”

O yıl Eminem, Bernard Goldberg'in 100 People Who Are Screwing Up America (Amerika'yı berbat eden 100 insan) kitabında 58. sırada yer aldı. Goldberg, Bob Herbert'ın 2001'de The New York Times için yazdığı bir makaleden alıntı yaptı. Makalede Herbert şunu söylüyordu. “Eminem'in dünyasında tüm kadınlar kötü ve o kadınlara tecavüz edip öldürmeye hevesli”.' Goldberg, The Slim Shady EP albümünden 'No One's Iller' şarkısını müzikte kadın düşmanlığına bir örnek olarak kullandı.

Eminem 2005 yazında, 50 Cent, G-Unit, Lil' Jon, D12, Obie Trice ve The Alchemist'le birlikte, üç yıldır ilk defa konser turunda çıktı: Anger Management 3 Tour. Ağustos ayında uyku haplarına olan bağımlılığından dolayı rehabilitasyona girdiği için turun Avrupa ayağını iptal etti.

2008–2009: Relapse ve Relapse: Refill

 

Eylül 2007'de bir 50 Cent röportajı sırasında New York radyosu Hot 97'ye bağlanan Eminem, yeni bir albüm çıkarmak konusunda düşündüğünü ve muallakta olduğunu açıkladı. Bağlantıda şunları söyledi: “Sürekli çalışıyorum – Sürekli stüdyodayım. Şimdilik buradaki enerji iyi hissettiriyor. Bir süreliğine stüdyoya dönmek istememiştim... Bazı kişisel şeylerle uğraşıyordum. Bu kişisel şeylerden kurtuluyorum ve bu iyi hissettiriyor. '

Eylül 2008'de kendi radyo kanalı Shade 45'ta bir programa katılan Eminem şunları söyledi: “Şu anda kendi materyalime yoğunlaşmış durumdayım, sedece şarkılar dinliyorum ve bir sürü malzeme üretiyorum. Bildiğiniz gibi, ne kadar çok üretirsem o kadar iyi malzeme elde ediyorum.” O günlerde Interscope da sonunda yeni bir Eminem albümünün varlığını onayladı, 2009 baharında hazır olacağını açıkladı. Aralık 2008'de, Eminem albüm hakkında daha ayrıntılı bilgi verdi ve adını Relapse olarak açıkladı ve şunları söyledi: 'Dre ve ben eski günlerdeki gibi stüdyodayız. Dre Relapse'deki şarkıların ana yapımcılığını üstlenecek. Bu işi eski yollarımızla yapıyoruz.'

Eminem, 5 Mart 2009’da o yıl iki albüm çıkartacağını söyledi. Relapse’in ilk resmi teklisi We Made You klibiyle birlikte 7 Nisan’da çıktı. Albüm ise 19 Mayıs’ta yayımlandı. Relapse albümü, Eminem’in önce albümleri kadar satmadı ancak yine de ticari bir başarıydı. Ayrıca eleştirmenler tarafından da olumlu yorumlar aldı ve Eminem’in hiphop dünyasındaki varlığını yeniden pekiştirdi. Albüm 2009’un en iyi albümlerindendi ve dünya çapında beş milyon kopyadan fazla sattı. Eminem 30 Ekim’de, New Orleans’ta bir assolist olarak 2009 yılındaki ilk tam performansını sergiledi. Konserin bir kısmında D12 de yer alırken, Eminem hem eski hitlerini hem de yeni şarkılarını seslendirdi. 19 Kasımda Eminem web sitesinden Relapse: Refilli 21 Aralıkta çıkartacağını duyurdu. Bu, Relapse albümünün 7 yeni şarkı dahil edilmiş haliydi. Eminem müstakbel albümünü şöyle tanımladı:

“ Hayranlarıma bu yıl planladığım gibi yeni malzemeler ulaştırmak istiyorum… Umarım yeni şarkılar gelecek sene Relapse 2’yi çıkartana kadar onları oyalar… Dre ve Just Blaze dahil birkaç tane daha yapımcıyla sıfırdan başlamama neden olan tamamen farklı bir tarzda çalışmaya başladım. Yeni kayıtlar Relapse 2’ye koymayı planladıklarımdan çok farklı oldu, ama hala dinlenmelerini istiyorum. ”

2010–2011: Recovery ve Bad Meets Evil

 

13 Nisan 2010’da, Eminem twitter’a Relapse 2 diye bir şeyin olmayacağını yazdı. Bunu okuyanlar da yeni bir albüm yayınlamayacağı anlamını çıkardılar. Ancak Eminem sadece albümün isminin Relapse 2 olmayacağını kastediyordu. Eminem isim değişikliğini şöyle açıkladı: “Relapse 2’yi geçen sene çıkartmayı planlıyordum. Ancak kayıt yapmaya ve yeni yeni yapımcılarla çalışmaya devam ettikçe Relapse’e bir devam albümü yapma fikri daha az mantıklı gelmeye başladı. Bu yüzden tamamen yeni bir albüm yapmaya karar verdim. Recovery’nin müziği Relapse’den tamamen farklı ve bence kendi ismini hak ediyor.” Eminem’in yedinci stüdyo albümü olan Recovery 21 Haziran’da yayımlandı. ABD’de çıkışının ilk haftasında 741,000 satan Recovery, Billboard 200 listesinde ilk sıraya oturdu. Albümün ilk teklisi 'Not Afraid' 29 Nisan’da çıktı ve Billboard Hot 100’e ilk sıradan giriş yaptı. İkinci tekli 'Love the Way You Lie' ise ikinci sıradan giriş yapıp daha sonra birinciliğe yükseldi. 15 Temmuz itibariyle Recovery ABD’de 2010’un en çok satan beşinci albümü idi. Ve 1 Ağustos itibariyle de 1.828 milyon satmıştı.

Eminem 2010 BET Ödülleri’ne katılıp, B.o.B ile 'Airplanes Part II'’yu ve 'Not Afraid'’i söyledi. Ayrıca Activison E3 konserinde de yer aldı. Haziran 2010’da Eminem ve Jay-Z Detroit ve New York’da beraber konserler vereceklerini açıkladılar. Etkinliğin adı “Home & Home” (Ev & Ev) kondu. İlk iki konserin biletleri çok hızlı tükenince aynı yerlerde ek konserlerin yapılmasına karar verildi.

2010'da Eminem, 1999'da Bad Meets Evil grubunu kurduğu Royce da 5'9' ile yeniden çalışmaya başladı. Bu arada Mart 2011'de, The Eminem Show ve The Marshall Mathers LP birkaç gün arayla ABD'de elmas plak kazandı. Böylece Eminem, elmas plak sahibi iki albümü olan ilk rapçi oldu. EP'nin ilk single'ı 'Fast Lane', 3 Mayıs'ta yayınlandı. Haziran ayında çıkan EP, ABD'de zirveye yerleşti ve Eminem beş yıl sonra 12 aylık bir dönemde çıkan iki albümü de bir numara olan ilk sanatçı oldu. Bad Meets Evil, EP'den ikinci single'ı 'Lighters'ı 6 Temmuz'da piyasaya çıkardı.

2012–günümüz: The Marshall Mathers LP 2

 

24 Mayıs 2012'de Eminem, yeni albümü üzerinde çalışmaya başladığını açıkladı. 30 Haziran 2012'de, sahibi olduğu Shade 45 radyosunda DJ Whoo Kid'in programına katılan Eminem, yeni albümün şekillenmeye başladığını ve Dr. Dre'nin de albümde yer alacağını belirtti.O yılın Eylül ayında, The Truth About Love albümündeki 'Here Comes the Weekend' şarkısında Pink'e eşlik etti. 8 Şubat 2013'te Billboard'a konuşan Shady Records başkanı ve Eminem'in menajeri Paul Rosenberg, Eminem'in sekizinci stüdyo albümünün 2013 Anma Günü'nden sonra yayınlanacağını ifade etti. 22 Mart 2013'te Power 106 radyosunda katıldığı programda Dr. Dre, Eminem'in 'albümü tamamlamakta' olduğunu söyledi. Bu dönemde, prodüktör No I.D.'nin de albümde görev alacağı yönünde haberler yayınlandı. Albüm MTV, Complex ve XXL gibi yayınlarca '2013'ün En Merakla Beklenen Albümleri' arasında sayıldı.

Vokallerinde Liz Rodrigues'in yer aldığı ve prodüktörlüğünü DJ Khalil'in üstlendiği 'Survival' adlı şarkı, 14 Ağustos 2013'te Call of Duty: Ghosts video oyununun tanıtım videosuyla birlikte ilk kez yayınlandı. Ayrıca, yayınlanan basın açıklamasında sanatçının sekizinci albümünün ilk single'ının yakında yayınlanacağı belirtildi. 25 Ağustos 2013'te gerçekleşen MTV Video Müzik Ödülleri'nde, Eminem'in The Marshall Mathers LP 2 adını taşıyacak sekizinci albümünün 5 Kasım 2013'te yayınlanacağı duyuruldu. Albümün ilk single'ı 'Berzerk', 27 Ağustos'ta yayınlandı. Şarkı Canadian Hot 100'de iki ve Amerikan Billboard Hot 100'de üç numaraya yükseldi. Onu 'Rap God' ve Rihanna düeti 'The Monster' single'ları izledi.

The Marshall Mathers LP 2, 5 Kasım 2013'te piyasaya çıktı. Albümün standart baskısında 16 şarkı yer alırken; iki disklik delüks baskısında 21 şarkı yer aldı. Albüm, Eminem'in ABD'de bir numara olan yedinci albümü oldu. Aynı zamanda 2013'ün en büyük ikinci satış haftasının sahibi albüm oldu. Birleşik Krallık'ta UK Albums Chart'a birinci sıradan giren albüm, Eminem'in İngiltere'de zirveye oturan peş peşe yedinci albümü oldu. Eminem böylece bu başarıyı elde eden ilk Amerikalı sanatçı unvanını kazandı.

D12

Ana madde: D12

Infinite'in kaydedildiği sıralarda, Eminem ile arkadaşları Proof ve Kon Artis, bir grup rapçiyi bir araya getirerek şimdiki adıyla D12'i ('Detroit Twelve' veya 'Dirty Dozen') kurdu ve Wu-Tang Clan tarzında müzik yapmaya başladılar. 2001'de Eminem grubu D12'i popüler müzik sahnesine çıkardı ve ilk albümleri Devil's Night o yıl çıktı. Albümün ilk teklisi 'Shit on You'oldu. İkinci tekli ise eğlence amaçlı hap kullanımını öven sözleriyle Purple Pills'di. Radyo ve televizyon yayınları için şarkı büyük oranda sansürlenmek zorunda kaldı ve yeniden yazıldı. Hap kullanımı ve cinsellikle ilgi bütün sözlerden arındırılan şarkının adı da 'Purple Hills' olarak değiştirildi. Bu şarkı bir hit oldu ama sonraki tekli 'Fight Music' o kadar başarılı olamadı.

İlk albümden sonra üç yıllık bir ara veren D12, 2004'te ikinci albümleri D12 World'ü çıkarmak için tekrar toplandı. Albümün çıkış parçası 'My Band' başarılı bir hit oldu. Nisan 2006'da D12 üyesi ve Eminem'in en yakın arkadaşı Deshaun 'Proof ' Holton, bir gece kulübünde Keith Bender Jr adındaki bir askerle girdiği kavgada öldürüldü. Kavganın bilardo oyunu yüzünden çıktığından şüphe edilmekte. İddiaya göre Proof, kulüpteki korumalardan Bender'in kuzeni Mario Etheridge tarafından vuruldu. Vurulduktan sonra özel bir araçla hastaneye kaldırıldı, ancak hastaneye vardığından kısa bir süre sonra öldüğü açıklandı. Eminem ve eski Shady Records sanatçısı Obie Trice cenaze töreninde konuşma yaptı.

D12 üyesi Bizarre'ın söylediklerine göre Eminem kendi işleriyle meşgul olduğu için yeni D12 albümü Blue Cheese & Coney Island'da yer almayacak.[98] Bizarre Aralık 2007'de DefSounds.com sitesiyle yaptığı röportajda, grubun üçüncü stüdyo albümü üzerinde çalıştığını onayladı. Adını geçici olarak The Ambition koyduklarını söyledi ve yapımını yarıladıklarını açıkladı. Albümün yapımcıları arasında Dr. Dre, Eminem, Luis Resto ve Hi-Tek bulunmaktadır.

Shady Records

Eminem'in albüm satışlarındaki büyük başarısından sonra Interscope yöneticileri Eminem için kendi plak şirketini kurma kararı aldılar. Bunun üzerine 2000 yılının sonlarına doğru Eminem ve menajeri Paul Rosenberg Shady Records'u kurdu. Hemen ardından kendi müzik grubu D12'i ve Obie Trice'i şirket bünyesine kattı. Daha sonra 2002'de 50 Cent'le, Shady ve Aftermath'in ortak girişimi olarak anlaştı. Label. 2003 yılında, Eminem ve Dr. Dre Atlanta'lı rapçi Stat Quo'yu da Shady/Aftermath'in sanatçı listesine ekledi. DJ Green Lantern da Eminem'in DJ'i olarak Shady kadrosuna katılmıştı, ancak 50 Cent'le girdiği bir anlaşmazlıktan sonra ayrılmak zorunda kaldı. Onun ayrılışından sonra The Alchemist, Eminem'in resmi tur DJ'i oldu. 2005'te Eminem, Batı Yakası rapçisi Cashis'le beraber diğer bir Atlanta'lı rapçi Bobby Creekwater'ı da şirkete kazandırdı.

5 Aralık 2006'da, Shady Records Eminem Presents: The Re-Up adında toplama bir albüm çıkardı. İlk başta bir mixtape projesi olarak yapımına başlanan albüm, Eminem'in umduğundan daha iyi olmasıyla tam albüm olarak piyasaya sürüldü. Albümün amacı Stat Quo, Cashis ve Bobby Creekwater gibi yeni rapçilerin sahneye çıkartılmasıdır.

Aktörlük kariyeri

 

2001 yapımı The Wash filminde küçük bir rolü olmasına rağmen, Eminem'in ilk resmi Hollywood filmi Kasım 2002'de vizyona giren, yarı-otobiyografik 8 Mil filmidir. Açıklamalarına göre film kendi hayatının bir açıklaması değil, Detroit'te büyümenin nasıl olduğunu gösteren bir sunumdur. Filmin saoundtracki için kaydettiği birçok şarkıdan biri olan 'Lose Yourself', 2003 yılında En İyi Orijinal Şarkı dalında Akademi Ödülü kazandı.'8 Mil' için yazdığı 'Lose Yourself' ile En İyi Özgün Şarkı dalında aday olan Eminemden şarkı sözlerini sansür etmesi ve konuşurken ağzından çıkana dikkat etmesi istenince yıldız geceye katılmaktan vazgeçti. Bu yüzden Lose Yourself bu ödülü kazanıp da törende performe edilmeyen ilk şarkı oldu. Ödülü Eminem'in yerine şarkının yazarlarından Luis Resto kabul etti.

Eminem ayrıca çeşitli seslendirme rollerinde de bulundu. Örneğin vidyo oyunu 50 Cent: Bulletproof'da argo konuşan yolsuz bir polisi seslendirmektedir.

Eminem yapımı süren Have Gun – Will Travel filminde de ödül avcısı Paladin'i oynayacak. Aynı zamanda filmin soundtrackiyle de ilgilenecek. Ayrıca 2008 filmi Jumper'ın çekimlerinden iki hafta önce Tom Sturridge'in kadrodan çıkartılmasıyla film kadrosuna alındı. Ancak filmin yönetmeni, daha tecrübeli bir aktör oynatması yönündeki baskılar yüzünden Eminem yerine Hayden Christensen'i seçmek zorunda kaldı.

Anı yazısı

 

21 Ekim 2008'de, Eminem The Way I Am adındaki otobiyografisini yayımladı. Otobiyografide fakirlikle mücadelesinden, haplarla ilişkisinden, geçirdiği depresyondan, geçmişteki kavgalarından ve şöhrete ulaşırken geçtiği yollardan bahsediyordu.

Ayrıca Eminem'in annesi Debbie Nelson, Eminem'in babası(Marshall Bruce Mathers, Jnr.) ile nasıl tanıştığını, Eminem'i nasıl büyüttüğünü ve Eminem'in popülarite mücadelesi hakkında 'My Son Marshall, My Son Eminem' (Oğlum Marshall, Oğlum Eminem) adlı bir otobiyografi yayınlamıştır.

Sanatçılık

 

Etkiler ve rap tekniği

Eminem birçok rapçinin kendi tarzını etkilediği söyler. Saydığı isimler şu şekildedir: Esham, Kool G Rap, Masta Ace, Big Daddy Kane, Newcleus, Ice-T, Mantronix, Melle Mel (özellikle 'The Message' şarkısı), LL Cool J, The Beastie Boys, Run-DMC, Rakim, ve Boogie Down Productions.

How to Rap (Nasıl Rap Yapılır) adlı kitapta, Guerilla Black Eminem’in kendi tarzını oluşturmak için diğer MClerin tarzlarını incelediğini belirtir – “Eminem her şeyi dinlerdi ve bu onu en iyilerden biri yaptı.”  Aynı kitapta, birçok MC Eminem’in tarzını çeşitli yönlerden övmüştür. Bu teknikler arasında şarkılarında dile getirdiği çeşitli ve mizahi konular, dinleyicisiyle bağ kurması, albümlerinde bir konseptin olması, karmaşık kafiye şemaları, kelimeleri farklı okuyarak yapay kafiyeler oluşturması, çok heceli kafiyeleri, her satırda birçok kafiye kullanması, sözlerindeki karmaşık ahenk, açık ifadeleri, melodiyi kullanması, ve heceleri yutması vardır. Eminem ayrıca sözlerinin büyük bir kısmını yazarken sadece kağıt kalem kullanması, sözlerini birkaç gün veya bir haftada yazması, işkolokliği ve sesleri üst üste bindirmesiyle de bilinir.

Ortak çalışmalar ve prodüksiyon çalışmaları

 

Eminem genelde Aftermath Entertainment ve Shady Records altındaki Dr. Dre ve 50 Cent gibi belirli sanatçılarla düet yapmıştır. Ancak Redman, Kid Rock, DMX, Missy Elliott, Jay-Z, Method Man, The Notorious B.I.G., Jadakiss, Fat Joe, Sticky Fingaz, T.I., Lil Wayne gibi pek çok diğer sanatçı ve grupla da düetleri vardır.

Eminem 27 haziran 2006'da BET Müzik Ödülleri'nde Busta Rhymes'ın 'Touch It' şarkısının remixinin bir bölümünü söyledi. Ayrıca 2006'ın hit parçalarından Smack That'te de Akon'la düet yaptı.

Eminem aynı zamanda aktif bir rap yapımcısıdır da. D12'in iki albümü Devil's Night ve D12 World 'ün yanı sıra, Obie Trice'i Cheers ve Second Round's on Me albümleriyle 50 Cent'in Get Rich or Die Tryin' ve The Massacre albümlerinin de ana yapımcılığını yapmıştır. Ayrıca diğer ünlü rap müzik sanatçılarıyla yaptığı düet şarkıların birçoğunun aynı zamanda yapımcılığını da üstlenmiştir. Bunlar arasında Jadakiss'den 'Welcome To D-Block', Jay-Z'den 'Renagade' ve 'Moment of Clarity', Lloyd Banks'ten 'Warrior Part 2' ve 'Hands Up', Tony Yayo'dan 'Drama Setter', Trick Trick'den 'Welcome 2 Detroit' ve Xzibit'ten 'My Name' ile 'Don't Approach Me' şarkıları bulunmaktadır. The Eminem Show albümünün büyük bir kısmının yapımcılığını uzun süreli ortağı Jeff Bass'la birlikte yapan Eminem,Encore albümünün yapımcılığını da Dr.Dre ile birlikte yapmıştır. 2004'te Eminem, 2Pac albümü Loyal to the Game'in yapımcılığını 2Pac'ın annesi Afeni Shakur ile birlikte yaptı. Nakaratını Elton John'ın söylediği Birleşik Krallık'ta #1 olan tekli 'Ghetto Gospel' da Eminem'in elinden çıktı. Nas'ın albümü God's Son'dan 'The Cross' şarkısı da yine bir Eminem işidir. 15 Ağustos 2006'da çıkan Obie Trice albümü Second Round's on Me'den sekiz şarkı da Eminem tarafından yapıldı. Ayrıca 'There They Go' şarkısında da Trice'le düet yaptı.Trick Trick'in albümü The Villain'daki bazı şarkıları da yapan Eminem 'Who Want It' şarkısında da onunla düet yaptı.

Kişisel hayat

 

Aile hayatı

Marshall Mathers bir rap müzik sanatçısı olarak aile hayatıyla fazlasıyla gündeme gelmiştir. Kimberley Anne Scott, Mathers'ın iki kez evlenip boşandığı eski karısıdır. Çift, lisede tanışmış ve ilişkileri 1989 yılında başlamıştır. İlk evliliklerini 1999'da yapan çift, iki yıl sonra 2001'de boşanmıştır.2000 yılında, Scott intihar teşebbüsünde bulunmuş ve 'Kim' adlı şarkıdaki kendisini karalamaya yönelik sözlerden dolayı Eminem'e dava açmıştır. 2006'da tekrar evlenen çiftin bu seferki evliliği üç aydan daha kısa sürmüştür. Kızları Hailie Jade Scott'un velayetini paylaşmayı kabul ederek yeniden boşanmışlardır.Eminem birçok şarkıda kızına olan sevgisini dile getirmiştir. Bunlar arasında özellikle ''97 Bonnie & Clyde', 'Hailie's Song', 'My Dad's Gone Crazy', 'Mockingbird', 'Forgot About Dre', 'Cleanin' Out My Closet', 'When I'm Gone' ve 'Beautiful' adlı şarkılar gösterilebilir.

Mathers ayrıca Kimberley Scott'un kız kardeşinin kızı Alaina'yı da evlat edinmiştir.

Hukuki sıkıntılar

1999'da annesi The Slim Shady LP albümündeki kendini kötüleyen sözlerden ötürü Mathers'a $10 milyonluk bir dava açtı. Ancak sadece $1,600 alabildi.

Mathers 3 Haziran 2000 tarihinde bir mekanda girdiği münakaşada silah çekitiği için (silah boştu) Douglas Dail'le birlikte tutuklandı.[135] Bir sonraki gün, söylentilere göre, eşi Kim'i bir gecekulübünün park yerinde John Guerrera adlı bir korumayı öperken gördü ve ona saldırdı. İki olay için de toplam 2 yıl göz hapsine mahkûm edildi.

2001 yazında da başı beladan kurtulmayan Mathers, bir kez daha silah kullanımı yüzünden tututkladı ve göz hapsine alındı. Ceza olarak legal $2,000'ın yanı sıra saatlerce kamu hizmeti de yapmak zorunda kaldı.

Hap bağımlılığı

En yakın arkadaşı Proof, 2002 yılıda Eminem'in hap ve alkol bağımlılığından kurtulduğunu söylemişti. Ancak daha sonra uyku problemleri yüzünden Zolpidem adlı bir uyku hapı kullanmaya başladı. Bu hapların da bağımlılık yapmasıyla 2005 yazındaki Anger Management Tour'un Avrupa ayağını iptal etmek zorunda kalan Eminem rehabilitasyona girdi. 2009 yılında yaptığı bir röportajda ilaç bağımlılığının had safhaya ulaştığı sıralarda intihar etmeyi bile düşündüğünü itiraf etti. Tamamen düzeldiğini söyleyen Eminem sözlerine şöyle devam etti : 'benim ilacım rap... Beni iyi hissettirmesi için başka şeylere başvurmak zorundaydım. Şimdi rap beni uçuruyor.'

Mariah Carey olayı

Eminem pop müzik sanatçısı Mariah Carey ile ilişkisi olduğuna dair birçok şarkı yazdı, ancak Carey bu iddiayı reddetti. Carey’e göre beraber takıldılar ancak cinsel veya duygusal anlamda bir yakınlaşmaları olmadı. Eminem bu ilişkiye değindiği 'Superman', 'Jimmy Crack Corn', 'Bagpipes From Baghdad' ve 'The Warning' şarkılarına karşılık Carey 2003’teki Charmbracelet albümünde 'Clown' adlı şarkıyı ve 2009’da olan 'Obsessed' şarkısını çıkardı.

Relapse albümündeki 'Bagpipes From Baghdad' şarkısı belki de Eminem’in olaya dair en bilinen şarkısıdır. Şarkıda Eminem Carey ile eşi Nick Cannon’ın ilişkisini kötülemektedir. Cannon buna karşılık Eminem’in kariyerinin “ırkçı yobazlığa” dayandığını iddia etti ve ondan intikamını alacağını söyledi. Eminem daha sonra ikilinin şarkıyı yanlış yorumladığını, aslında ikisi içinde en iyi dileklerini sunduğunu açıkladı. Ayrıca Cannon da Eminem’e karşı bir garezinin olmadığını sadece şarkı hakkındaki hislerini belirtmek istediğini açıkladı.

Carey’in 2009 yılında yayımladığı 'Obsessed' adlı şarkıda Carey ile ilişkisi olduğunu iddia eden takıntılı bir adamdan bahsediyordu. Cannon göre şarkı Eminem’e yönelik değildi.[146] Ancak Eminem 2009’un Haziran ayında 'The Warning' adlı bir şarkıyla Carey’e cevap verdi. Şarkıda Eminem ile Carey beraberken, Carey’in Eminem’e gönderdiği sesli iletiler yer alıyordu. Eminem şarkıda ayrıca Carey ile ilişkilerine dair başka kanıtlarının da olduğunu ima ediyordu, ancak ne Carey ne de Cannon buna cevap vermediler.

Diskografi

 

Stüdyo albümleri

Infinite (1996)

The Slim Shady LP (1999)

The Marshall Mathers LP (2000)

The Eminem Show (2002)

Encore (2004)

Relapse (2009)

Recovery (2010)

Hell: The Sequel (2011)

The Marshall Mathers LP 2 (2013)

Diğer albümler

The Slim Shady EP (1997)

Music from and Inspired by the Motion Picture 8 Mile (2002)

The Singles (2003)

Curtain Call: The Hits (2005)

Eminem Presents: The Re-Up (2006)

DVD'ler

Up in Smoke Tour (2000)

E (2000)

All Access Europe (2002)

Eminem Presents:

The Anger Management Tour (2005)

Live from New York City 2005 (2007)

Marshall Bruce Mathers biyografisi 

Marshall Bruce Mathers kimdir?

Marshall Bruce Mathers 17.10.1972 tarihinde doğmuş olup Şarkıcı olarak görev yapmaktadır. 

Marshall Bruce Mathers kaç yaşındadır? 

Marshall Bruce Mathers 17.10.1972 tarihinde doğmuş olup 42 yaşındadır. 

Marshall Bruce Mathers ne iş yapar? 

Marshall Bruce Mathers Şarkıcı olarak görev yapmaktadır. 

Marshall Bruce Mathers nerelidir? 

Marshall Bruce Mathers A.B.D vatandaşıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eminem - Rap God (Explicit)

Eminem - Rap God

Eminem için tasarlanmış bazı T-shırt modelleri ilginizi de çekebilir Bir göz atın

Bu yaz Bir Çok Eminem Fan Sayfasında Satışa Çıkan T-shırt Modelleri   Bir Göz Atın >>>>>      EMİNEM MMLP2 -RAP GOD T-SHIRT MODELLERİ   <<<<<<

Kaynak: http://www.imoda.com.tr/eminem-t-shir...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın