Görüş Bildir
Haberler
Mahkemeden Tarihe Geçecek Karar: 'Kızlı Erkekli Yaşıyoruz' Pankartı Açanlara Alkollü Mekana Giriş Yasağı!

etiket Mahkemeden Tarihe Geçecek Karar: 'Kızlı Erkekli Yaşıyoruz' Pankartı Açanlara Alkollü Mekana Giriş Yasağı!

İzmir'de 2013 yılında, Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, 'Kızlı erkekli aynı yerde kalınıyor, muhafazakar demokrat yapımıza bu ters' söylemi üzerine öğrencilerin yaptığı eylemle ilgili olarak açılan davada 7 yıl sonra karar çıktı. Mahkeme, “Ayran içmiyoruz, ayrı düşmüyoruz. Kızlı erkekli yaşıyoruz' pankartını açan öğrencilere, '5 ay süreyle alkollü içki satışı yapılan mekanlara girme' yasağı getirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzmir'de 2013 yılında Ege Üniversitesi öğrencisi olan Dilan İ., o dönem erkek öğrencilerinin üniversiteye 1 buçuk saat mesafede ve daha pahalı yurtlara yerleştirildiğini ve bunu eleştirmek için Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) İl Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemde, 'Ayran içmiyoruz, ayrı düşmüyoruz. Kızlı erkekli yaşıyoruz' pankartı açtıkları için kendilerine dava açıldığını söyledi. Dava 7 yılın sonunda sonuçlandı. 

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 8. Ceza Dairesi sanıklara önce 10 ay hapis cezası verdi, daha sonra bunu '5 ay boyunca alkollü içki satışı yapılan mekanlara girişin yasaklanması' yaptırımına çevirdi.

"İki söylemi esprili dille birleştirdik"

Mahkeme kararını ANKA'ya değerlendiren Dilan şunları söyledi:

'2013'te mevcut iktidarın ‘kızlı erkekli’ yaşayanlara yönelik söylemleri iyice artmıştı. Ben bu süreçte Ege Üniversitesi öğrencisiydim ve üniversite kampüsü içindeki KYK yurdunda kalıyordum. Bu KYK yurdunda yaklaşık 6 blok erkek öğrencilerin yurduydu. Erkek öğrenciler, Ege Üniversitesine yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıkta ve bulundukları yurttan çok daha pahalı olan yurtlara yerleştirildiler. Biz öğrenciler olarak bu süreci eleştiriyorduk. Yine aynı dönem, ayran milli içkimiz ilan edilmişti. Biz de bu iki söylemi esprili dille bir araya getirip KYK İzmir İl Müdürlüğü'nde eleştirel bir eylem gerçekleştirdik. Pankartımızda, 'Ayran içmiyoruz, ayrı düşmüyoruz. Kızlı erkekli yaşıyoruz' yazıyordu. Daha sonra davalar açıldı ve 7 senenin sonunda dava trajikomik bir şekilde şöyle sonuçlandı: 10 aylık bir hapis cezası verildi ve bu ceza 5 aylık alkollü mekanlara giriş yasağına çevrildi.'

"Hem gülünç hem korkunç bir karar"

"Hem gülünç hem korkunç bir karar"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dilan İ., kararın bir dayatma olduğunu söyleyerek, 'Bu aslında şu demek; biz, iktidarın muhafazakar söylemlerine uymuyoruz, bu söylemleri eleştiriyoruz. İktidar da bize şunu diyor: Bunu kendi rızanızla yapmıyorsanız ben size bunu yargı yoluyla dayatırım. Bu yanıyla hem çok gülünç bir yanıyla da çok korkunç bir karar' diye tepki gösterdi.

Erdoğan "Kız erkek aynı evde kalamaz, talimatını verdik" demişti

Erdoğan "Kız erkek aynı evde kalamaz, talimatını verdik" demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde üniversitelerdeki yurt yetersizliği sorunlarına dikkat çekerken, “Kız – erkek öğrenci aynı evde kalamaz. Talimatını verdik, denetimi yapılacak” demişti. 

Erdoğan'ın açıklaması üzerine, o dönemki ismi YURTKUR olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yetkilileri, 'İslami değil tamamen insani' bir operasyon olduğunu belirterek, 'Yaklaşık 19 yurt kampüsünde kız ve erkek öğrenciler farklı bloklarda kalıyorlardı. Sadece yemekhaneleri ve kantinleri ortaktı. Kız öğrenciler, normalde şortlarıyla, başları açık şekilde yemekhaneye kantinlere inebilecekken erkek öğrenciler de olduğu için üstlerini değiştirmek zorunda kalıyorlardı. Kız öğrencilerden gelen talepleri de dikkate alarak, kızlara pozitif ayrımcılık yaparak, onları yeni yapılan yurtlara taşımaya karar verdik' açıklamasını yapmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
205
84
38
20
16
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Mahkeme kararları değil.... .... Şeriat uygulamaları..... .... 🤪😡🤪

Muhammed Gungor

Türbanımıza karıştılar ühüh okula almadılar ühüh siz ne yaptınız biz hiçbir şey yapmadık ühüh

Sirius Black

"biz kimsenin yaşam tarzına müdahele etmeyiz" ama yeri gelince yasaklarız, kısıtlarız, engelleriz olur biter.