Görüş Bildir
Haberler
Maden Mühendisleri Odası: ‘Maden Kararnamesi Yeni Soma'ların Habercisi’

Maden Mühendisleri Odası: ‘Maden Kararnamesi Yeni Soma'ların Habercisi’

ATKN
07.08.2015 - 16:42 Son Güncelleme: 08.08.2015 - 01:55

Maden Mühendisleri Odası, kömür madenlerdeki kullanılan patlamayı önleyici sistemlerin, uluslararası standartlara uygun hale getirilme süresinin 2019 yılı sonuna kadar uzatılmasına tepki göstererek, 'Bu karar yeni Soma’ların habercisidir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçici Hükümet, 4 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan madenlere ait kararname ile 'grizu gazı ve/veya yanıcı gazlar veya tozlar nedeniyle muhtemel patlayıcı ortama sahip yeraltı kömür ocakları ile bu tip madenlerin yerüstü tesislerinde bulunan teçhizat ve koruyucu sistemlerden, 'Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler ile İlgili Yönetmelik (94/9/AT)'te belirtilen 1. Grup Teçhizat kategorisine uygun olarak sertifikalandırılmamış olanlar en geç 31/12/2019 tarihine kadar anılan Yönetmelik hükümlerine uygun teçhizat ve koruyucu sistemlerle değiştirilir' düzenlemesi yaptı.

Sistemini yenilemek istemeyen madenler, sorumluluğun işverende olması kaydıyla eskimiş sistemleri kullanmaya devam edebilecek.

Oda yaptığı açıklamada bu düzenleme ile yeraltı kömür ocaklarında faciaların önemli nedenlerinden biri olan grizu ve toz patlamalarına karşı mevzuatın işverenlerin talebi üzerine dört yıl süre ile ertelendiğini belirtti.

66 işyeri bu sebeple kapatıldı

66 işyeri bu sebeple kapatıldı

Ayrıca, yeraltı kömür ocaklarında yapılan denetimler sonucunda kapatılan 66 işyerinde kapatma nedenlerinden en az birinin yürürlükten dört yıl süre ile askıya alınmış olan ATEX (Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu sistemlerle ilgili Avrupa Birliği Direktifi) standartlarına ilişkin yönetmelik hükümleri olduğunu belirtti.

Oda, bu kararın yeni 'Soma'ların habercisi olduğunu belirterek güvenlik standartlarını yükseltmek yerine daha da aşağılara çekildiğini yaşanacak facialarda maden mühendisleri yerine bu kararnameye imza atanların sorumlu olacağını belirtti.

Kapatılan madenler açılacak mı?

Kapatılan madenler açılacak mı?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Mithat Sancar da konuyla ilgili verdiği soru önergesinde bu düzenlemeyle, sertifikalandırılmamış teçhizat ve koruyucu sistemlerle çalıştığı için kapatılan kaç madenin yeniden işlemeye başlayacağını sordu. 

Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0