Görüş Bildir
Haberler
Lodos Neden Olur? Hangi Hava Olayı Lodosa Sebep Olur?

Lodos Neden Olur? Hangi Hava Olayı Lodosa Sebep Olur?

Bursa, İzmir, Kocaeli ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde lodos var. Lodosun etkileri öyle büyük oldu ki uçan çatılar, köprü trafiğine geçişi yasaklanan motosikletler derken, son olarak valilikten yapılan açıklamayla okullar tatil edildi. Peki günlük hayatı bu denli sekteye uğratan lodos nedir? Lodos nereden eser? İşte bu soruların cevaplarını sizin için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Lodos, Türkiye’nin birçok ilinde etkili oluyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere rüzgarın genellikle güney ve güneybatı, öğle saatlerinden sonra Marmara'da batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli ve fırtına (50-100km/sa), Ege, İç Anadolu, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, yüksek kesimleri başta olmak üzere Karadeniz ile zamanla Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kuvvetli ve tam fırtına (60-110 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Peki lodos nedir? Lodos neden çıkar? İşte detaylar...

Lodos Nedir?

Lodos Nedir?

Lodos, Türkiye’nin batı bölgelerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgardır. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots’a kadar ulaşarak etkili olmaktadır. Denizciler için oldukça önemli olarak biliniyor. Yağmurun peşinden sıcak bir havaya sebep olmaktadır.

Lodos Ne Demek?

Güney ya da güneybatı yönünden esen, çoğu zaman kuru ve sıcak, kimi zaman yağış getiren rüzgâr.

Lodos Neden Olur?

Lodos Neden Olur?

En çok özellikle kış mevsiminde, Türkiye'de gezici siklonların içeriye daha çok sokulması sebebiyle görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler. Sıcak esme özelliği nedeniyle karların erimesine neden olarak zaman zaman taşkın, sel ve su baskınlarına yaratmaktadır. Ayrıca estiği sürece sıcaklıklarında normallerinden fazla artmasına sebep olan bir rüzgardır. Kimi zaman Eğe, Marmara ve Batı Akdeniz’de deniz ulaşımını etkilediği gibi kara ve denizde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak olaylara sebep olarak yaşamı büyük ölçüde etkiler.

Lodos rüzgarının beraberinde taşıdığı mineraller ve toz nedeniyle insanlar üzerinde baş ağrısı, halsizlik, göz kanlanması, nefes darlığı gibi bir çok farklı etkiye yol açtığına inanılır.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın