Görüş Bildir
Haberler
Liderler Partilerinin Grup Toplantısında Ne Dedi?

Liderler Partilerinin Grup Toplantısında Ne Dedi?

ATKN
22.11.2016 - 15:25 Son Güncelleme: 22.11.2016 - 15:37

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partilerinin Meclis'teki grup toplantısında konuştu. Başbakan Yıldırım'ın programı sebebiyle AKP grup toplantısı yapılmadı. HDP'de ise bu hafta da Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen kürsüye çıktı. Liderlerin bu haftaki ana gündemi, kamuoyunun tepkisine sebep olan ve komisyona geri çekilen 'cinsel istismar' önergesiydi. 

Açıklamalardan öne çıkanları derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bahçeli: 'Herkes vicdanını yoklasın ve şu sorunun cevabını arasın: Çocuktan gelin olur mu? Cinsel istismar mahkumlarından mağdur mu çıkar?'

Her salı olduğu gibi bu hafta da ilk Bahçeli grup kürsüsüne çıktı, yeni Anayasa taslağı ve tepkilere sebep olan cinsel istismar önergesi ile ilgili konuştu, ayrıca CHP'yi eleştirdi.

Çok tartışılan cinsel istismar önergesinin milleti ayağa kaldırdığını hatırlatan Bahçeli, önergeyi Meclis'e sunan AK Parti'yi eleştirdi:

'Adı üstünde, çocuğun rızası olsa ne yazacak, olmasa ne çıkacaktır? Bu önergeyi veren AKP’li milletvekillerinin hiç mi yüreği sızlamadı? Hiç mi elleri titremedi?'

Bahçeli, 'Aksi söylense de söz konusu önerge tecavüzcülere af vaat etmektedir. Küçücük bedenlere göz koyan iğrenç yaratıklara can simidi yaratılmaktadır' dedi ve ekledi: 'Herkes vicdanını yoklasın ve şu sorunun cevabını arasın: Çocuktan gelin olur mu? Cinsel istismar mahkumlarından mağdur mu çıkar? Şu an cezaevinde merak ve heyecanla önergenin yasalaşmasını bekleyen hangi hatırlı veya sözü geçen kokuşmalara destek verilmektedir?'

Bahçeli, AKP'ye önergenin tümden geri çekilmesi ve daha fazla anlamsız boş tartışmalarla Türkiye'yi boğmama çağrısında bulundu.

AKP'nin kendilerine ilettiği yeni Anayasa taslak metni üzerindeki çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Bahçeli, 'onayladıklarımız olduğu kadar itiraz edip üzerinde müzakere edilmesinin daha doğru olacağını düşündüğümüz konu başlıkları vardır. Konuşa konuşa pürüzleri aşacağımızı, fiili tıkanıklığı mutlaka hukuki müdahaleyle açacağımızı düşünüyoruz' dedi.

Devlet Bahçeli konuşmasının son bölümünde ise ana muhalefet partisi ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na sert eleştiriler yöneltti:

'Biz CHP’nin Adana’ya gideceğini sanıyorduk, baktık ki, yollarını şaşırmışlar, rotadan çıkmışlar, İstanbul Kartal’a çıkarma yapmışlardır. Üstelik bölücülerle aynı kareye girmişler, ortak mitingde buluşmuşlardır. CHP’li yöneticiler, vatanı böldürmeyeceğiz sözünü Adana’ya saklamasınlar, ya birbirilerinin yüzüne söylesinler ya da cesaretleri varsa HDP’li kardeşlerine haykırsınlar. Anladığımız kadarıyla HDP, CHP’nin içine kaçmıştır.

Atatürk yerinden kalkıp bunların halini görse ya tekrar yatar ya da bunların alayını birden İzmir’e kadar kovalar.'

AKP'nin grup toplantısı yapılmadı

AKP'nin grup toplantısı yapılmadı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Binali Yıldırım'ın programı sebebiyle AK Parti'nin bugünkü grup toplantısı gerçekleştirilmedi.

Bilgen: 'Şimdilik buradayız, burada olacağız'

Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 10 milletvekilinin tutuklanmasının ardından HDP Meclis Grubu bugün üçüncü kez toplandı. 

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, tutuklu olan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın cezaevinden gönderdiği mektubu okudu.

HDP, TBMM boykotunu bitirdi. Parti sözcüsü Ayhan Bilgen, bugünkü grup toplantısında yaptığı açıklamada 'Şimdilik buradayız. Siz istemeseniz de çalışmalara katılacağız. Ne sizin umduğunuz gibi buraları terk edeceğiz ne de buradaki oyunun figüranı olacağız' dedi.

Cinsel istismar yasasının geri çekilmesine ilişkin 'Türkiye, kadınlara çok şey borçlu. Yıllar önce ceza kanununda geri adım attırdılarsa istismar konusunda da kazanım onların eseridir' diyen Bilgen, 'Sevindirici ama yeterli değil. Keşke toplumdaki hassasiyeti iktidar partisinin yöneticileri de görebilseydi. Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla değil, halk tepkisinden dolayı geri çekselerdi keşke' ifadelerini kullandı.

'80 milyonun kaderi 8 kişiyle belirleniyorsa ona Anayasa denilmez. Sana-yasa olur ama anayasa olmaz o. Anayasa toplumsal sözleşmedir.' ifadeleriyle eleştiride bulunan Bilgen ayrıca rutin şekilde bu hafta Genel Kurulu yönetmesi gereken Pervin Buldan’ın, oturumu yönetmemesi için  talimat verildiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kılıçdaroğlu: 'Bu önerge kimin hapisten çıkması veya Türkiye’ye rahat gelmesi için verildi?'

CHP, son zamanların en kalabalık grup toplantısını gerçekleştirdi. Meclis'e gelen kadın örgütlerinin temsilcileri, CHP grubuna katıldı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine tartışılan cinsel istismar önergesine değinerek başladı, 'Bugün AKP geri adım atmışsa bu adımı geri attıran bu ülkenin yiğit kadınlarıdır' dedi.

'Bugün geri çekilen yasa önerisi bir gece yarısı önergesiyle kanun metnine girmiştir. Yani komisyonlarda görüşülmemiştir. Yani sivil toplumun görüşü alınmamıştır. Ben bildiğimi yaparım anlayışılıyla önerge verilmiş, önerge CHP’nin girişimleri sonucu yeterli çoğunluk blunmadığı için bugüne sarkmıştır' diyen Kılıçdaroğlu, en büyük tepkiyi kadınların verdiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, 'Küçük bir çocuğun rızasından nasıl söz edersiniz?' dedi ve ekledi: 'Bu önerge kimin hapisten çıkması veya kaçak olarak yurt dışındaysa Türkiye'ye rahat gelmesi için verildi? Bunun yanıtını arkadaşlarımız soracaklar.'

Kılıçdaroğlu konuşurken salonda ses sorunu yaşandı. Meclis TV'de de konuşmasının bir bölümü yayınlanmadı. Daha sonra ise Kılıçdaroğlu'nun sesi bir süreliğine görüntü olmadan verildi.

Kadınlara seslenerek 'Sizlerin sesini kısmak istiyorlar' diyen Kılıçdaroğlu, Meclis TV'yi sansür uygulamakla suçladı ve Meclis Başkanı'na seslendi: 'Sende onur varsa, Grup Toplantımızı sabote edenleri, Meclis TV'yi kapatanları kapının önüne koyarsın'

Özgür Özel de aynı dakikalarda Twitter hesabından ses sistemleri ve Meclis TV yayınlarına müdahale edildiği bilgisini paylaştı:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kemal Kılıçdaroğlu15 Temmuz şehitlerinin yakınlarına istemeleri durumunda askerlik muafiyeti konusu için de hükümeti eleştirdi, 'Şehitler arasında ayrım yapmışlardı, şimdi bu ayrımı derinleştiriyorlar. Açık ve net söylüyorum, Binali Yıldırım da duysun, bakanlar da duysun, sarayda oturan da duysun, bu düzenlemeyi yapanlar haindirler' dedi.

Sözlerinin devamında 'rejimi değiştirmeye çalışıyorlar' diyen Kılıçdaroğlu, 'halkın seçtiği milletvekillerinden, medyanın özgürlüğünden, üniversitelerin özerkliğinden hoşlanmıyorlar' dedi ve Başbakan Yıldırım'a çağrıda bulundu: 'Başbakansan başbakanlığını bil. Başbakansan koltuğuna sahip çık. Başbakansan, başbakanlığa sahip çık.'

Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
4
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kartacali

bahçeli denen yalaka neden destek çıkmamış!!

Mr Logical

Onun grup toplantısından önce akp çark etti diyedir belki. Ya da öteki "iyi polis"lerden biri olsun diyedir...

raheanne

Hiç yoktan, MHP bu konuda doğru karar verdi, ancak partilerinde (MHP, CHP ve AKP den kadın vekiller) tepkilerini sürdürüp bu lanet önergeyi iptal ettirmeleri... Devamını Gör

Bicerdover

Aslında chp ve hdp nin grup toplantılarını birleştirmesi lazım ne olsa aynı yolda kol kola yürüyen iki parti aslında insanın parti demeyede dili varmıyor ama... Devamını Gör