Görüş Bildir
Haberler
Libya Tezkeresi Meclis'te Kabul Edildi

Libya Tezkeresi Meclis'te Kabul Edildi

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere Meclis Genel Kurulu'nda 325 evet, 184 ret oyuyla kabul edildi. Saadet Partisi'nin son anda karar değiştirerek 'hayır' dediği tezkerede Cumhur İttifakı 15, muhalefet ise 65 fire verdi. Tezkerenin kabul edilmesiyle Ankara, Libya'da Trablus hükümetini savunmak için aktif olarak sahada yer alabilecek. Tezkere bir yıl boyunca geçerli olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tezkere 184 'hayır' oyuna karşı AKP ve MHP'nin 325 'evet' oyuyla kabul edildi. 

Cumhur İttifakı 15, muhalefet 65 fire verdi

Oylama öncesi TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un yaptığı yoklamaya 509 milletvekilinin katıldığı duyuruldu.

339 milletvekili bulunan Cumhur İttifakı'nın 'evet' diyeceğini duyurduğu tezkereye 325 'evet' oyu çıktı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici de 'evet' dedi. 

Tezkere için yapılan oylamada, Cumhur İttifakı ve BBP, 340 milletvekilinden yalnızca 15 fire vermiş oldu.

Geriye kalan 249 sandalyeyi paylaşan muhalefette ise fire daha fazlaydı.

184 'hayır' oyunun çıktığı tezkere oylamasında, muhafelet partilerine mensup 65 milletvekilinin oylamaya katılmadığı ortaya çıktı.

Saadet Partisi son anda karar değiştirdi

Saadet Partisi son anda karar değiştirdi

Saadet Partisi içeriden yükselen muhalefete yanıtsız kalamadı ve oylamadan önce sürpriz bir kararla tezkereye 'hayır' diyeceğini açıkladı.

Tezkereyi destekleyeceğini duyuran Saadet Partisi'ne kendi içinden muhalefet gelmişti. 👇

Tezkerede ne var?

Tezkerede ne var?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tezkere hükümete Libya'ya asker gönderme yetkisi veriyor. TSK unsurlarının Libya’daki görev süresi, bir yıl olarak belirlendi. 

Libya'ya gönderilecek asker sayısı ve kapsamı, hangi bölgede görev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Tezkerenin kullanım amaçları şöyle sıralandı:

  • Milli çıkarlara yönelik her türlü tehdide karşı önlem almak,

  • Libya'daki gayrimeşru grupların Türkiye'nin menfaatlerine yönelik saldırılarını bertaraf etmek,

  • Kitlesel göç gibi risklere karşı önlem almak,

  • Libya halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak.

Oylamadan önce milletvekillerinin yaptığı konuşmalar ise şöyle;

İYİ Parti: Milliyetçiliğin gereği 'hayır' denilmeli

İYİ Parti: Milliyetçiliğin gereği 'hayır' denilmeli

İlk sözü İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray aldı.

Türkiye'nin Libya'da Rusya ile karşı karşıya gelme ihtimali bulunduğunu belirten Çıray, 'Türk askerinin cesareti milli davalarda geçerlidir.' diye konuştu.

AKP'nin iç ve dış politikalarına sert eleştiriler getiren Aytun Çıray, milliyetçiliğin ve vatanseverliğin gereği olarak Meclis'in 'hayır' demesi gerektiğini savundu.

MHP: Türkiye’ye karşı bir şer ittifakı kurulmuştur

MHP: Türkiye’ye karşı bir şer ittifakı kurulmuştur

MHP adına Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Erkan Akçay söz aldı.

Ankara'nın Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı anlaşmalardan övgüyle söz eden Akçay, tezkerenin kabul edilmemesinin, Libya ve Afrika'da Türkiye karşıtı oluşumlara cesaret vereceğini savundu.Akçay, 'Tezkerenin kabulü ile Doğu Akdeniz'deki gücümüz artacak, durum üstünlüğü elde edilecek. Stratejik kazanımlar sonuçlar getirecek. Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar sebebiyle Türkiye’ye karşı bir şer ittifakı kurulmuştur.' dedi.

'Türkiye, Libya'ya savaşa değil barış ve huzurun tesisi ve BM'nin öngörüldüğü üzere UMH'ye destek vermek için gitmektedir.' diyen Erkan Ayçay, tezkereye evet oyu vereceklerini söyledi.

HDP: Hayır oyu vereceğiz

HDP: Hayır oyu vereceğiz

HDP adına, Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç söz aldı.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni İhvancı (Müslüman Kardeşler örgütü) olarak tanımlayan Oruç, Türkiye'nin Suriye'nin İdlib kentindeki gözlem noktalarını da teker teker kaybettiğini söyledi.Suriye'deki operasyonlara atıfta bulunan Oruç, Libya'ya asker gönderilmesi adımını da 'yayılmacılık' ya da 'işgal' olarak nitelendirdi.

Oruç, 'Cihatçı savaş turizmini ve askerlerin ve yoksul halk çocuklarının ölüm serüvenlerinin önüne bu Meclis 'hayır' diyerek geçebilir.' sözleriyle tamamladı.

CHP: Onaylamamız asla mümkün değil, olumsuz oy vereceğiz

CHP: Onaylamamız asla mümkün değil, olumsuz oy vereceğiz

Cumhuriyet Halk Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz konuşma yaptı.

'Saray'ın siparişi' ve 'felaket çağrısı' ifadelerini kullanan Çeviköz, tezkerenin savaş tezkeresi olduğunu söyledi.

Askeri harekatların ulusal çıkarlara göre belirlenmesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, söz konusu tezkerenin muğlak, ucu açık, net olmadığını kaydetti.

Tezkerenin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini öne süren Çeviköz, tezkerenin Anayasa'nın 92'inci maddesine de uymadığını söyledi.

Saplantı ile hareket edilmemesi gerektiğini kaydeden Çeviköz, ayrıca Türkiye'nin Libya'ya muharip güç göndermemesi gerektiğini söyledi.

'BM'nin Barış Gücü oluşturulmasına ön ayak olun, BM'yi göreve çağırın.' ifadesini kullanan Çeviköz, 'Tezkereye olumsuz oy vereceğiz.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AKP: Türkiye sessiz kalamaz

AKP: Türkiye sessiz kalamaz

AKP adına Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz söz aldı.

Libya'daki savaşın şiddetlenmesi halinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki çıkarlarının tehlikeye gireceğini ifade eden Yılmaz, Ankara ve Trablus'un uluslararası hukuktan doğan haklarının bulunduğunu söyledi.

'Libya Türkiye'den askeri destek çağrısında bulunmuştur. Türkiye buna sessiz kalamaz. Vicdana sığmaz.' diyen Yılmaz, son gelişmelerin, Libya'ya destek verilmesini gerektirdiğini söyledi.

İsmet Yılmaz, 'Libya hükümeti, Türkiye'nin yardımını talep etmektedir. Bu talep Türkiye'ye sorumluluk yüklemektedir. BM Güvenlik Konseyi de bunu ister. Tezkere ülkede ateşkesin sağlanmasına katkı sağlayacaktır.' şeklinde konuştu.

İsmet Yılmaz, 'tezkereye destek vereceğiz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi: Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?

Türkiye İşçi Partisi: Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, 'Mustafa Kemal'i taklit etmeye çalışırken Enver Paşa'ya döneceksiniz.' dedi.

Türkiye'nin tarihinin gördüğü en Amerikancı hükümetle karşı karşıya olduğunu savunan Baş, 'Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?' sorusunu yöneltti.

Baş, konuşmasını 'hayır' diyerek tamamladı.

Saadet Partisi karar değiştirdi: Destek vermeyeceğiz

Saadet Partisi karar değiştirdi: Destek vermeyeceğiz

Saadet Partisi Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, tezkere konusunda partisinin bilgilendirilmediğini söyledi.

Libya'da yaşanacak olanların vebalinin mevcut hükümetin omuzlarındanda olduğunu belirten Karaduman, 'Saadet Partisi adına Libya tezkeresini kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum.' açıklamasında bulundu.

Saadet Partisi görüşmelerden önce tezkereye olumlu oy kullanacaklarını açıklamıştı.

Gazeteci İsmail Saymaz, Saadet'in neden son anda karar değiştirdiğini şöyle açıkladı 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis'te görüşmeler sürerken Meral Akşener ve Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesaplarından tezkereye karşı paylaşımlarda bulundu.

Kılıçdaroğlu: Mehmetçiğimizi, Libya Çöllerinden uzak tutun!

Trump: Dış müdahaleler durumu daha karmaşık hale getirir

Trump: Dış müdahaleler durumu daha karmaşık hale getirir

Tezkerenin onaylanmasının ardından Cumhurbaşkanı ErdoğanAmerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Hogan Gidley, görüşmede Trump’ın Erdoğan'ı Libya konusunda uyardığını duyurdu.

Gidley açıklamasında, 'Başkan Trump, dış müdahalelerin Libya’daki durumu daha karmaşık hale getirdiğine dikkat çekti. Ayrıca liderler, Suriye’nin İdlib kentinde sivillerin korunması amacıyla tansiyonun düşürülmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
88
53
50
13
12
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tıntın

Evet diyen şeref ve karakter yoksunlarının kendileri, çocukları, torunları, yeğenleri vs. gitsin Libya'ya. Sadece kamera önünde hayır deyip kamera arkasında... Devamını Gör

Kebabini 7789

Zorunlu olarak askerlik görevi yapanlar operasyonlara katılmıyor. En fazla geri hizmette olur. Götü yemeyende bir zahmet profesyonel birliklere katılmasın. A... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

evet diyenlerin çocukları gitsin amk o kör karanlıklara hee ne dersin??

Sanki kendi çocuklarını gönderiyorlar