Görüş Bildir
Haberler
Libya'da Türk Askerinin Bulunduğu Vatiyye Askeri Üssünü Kim Vurdu?

Libya'da Türk Askerinin Bulunduğu Vatiyye Askeri Üssünü Kim Vurdu?

Türkiye'nin Libya'da kalıcı askeri üs kurmak istediği ve hava savunma sistemleri konuşlandırdığı Vatiyye Üssü'ne hava saldırısı düzenlendi. Saldırının hangi ülke uçakları tarafından yapıldığı bilinmezken Milli Savunma Bakanlığı bazı teçhizatların zarar gördüğünü açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birliklerinin Mayıs ayında ele geçirdiği stratejik öneme sahip Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne Cumartesi gecesi hava saldırısı düzenlendi.

Trablus merkezli UMH ordu sözcüsü Albay Muhammed Kanunu, saldırının General Halife Hafter'e destek veren 'yabancı savaş uçakları” tarafından düzenlendiğini açıkladı.

Ancak, saldırının hangi devlete ait uçaklarla gerçekleştirildiğine dair bilgi verilmedi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı da saldırıyı doğrulayarak bazı teçhizatların zarar gördüğünü açıkladı.

Başkent Trablus'a 180 km uzaklıktaki Vatiyye, Türkiye'nin Libya'da kurmayı planladığı iki askeri üsten biri.

Başkent Trablus'a 180 km uzaklıktaki Vatiyye, Türkiye'nin Libya'da kurmayı planladığı iki askeri üsten biri.

Türkiye'nin söz konusu üsse SİHA ve hava savunma sistemleri başta olmak üzere askeri teçhizat yerleştirmeye başladığı sırada yapılan saldırı dikkatleri hangi ülkenin saldırıyı gerçekleştirdiğine çevirdi.

Saldırının hangi ülke uçakları tarafından yapıldığı bir yana, hasarın ne boyutta olduğu, saldırı anında hava savunma sistemlerinin aktif olup olmadığı da merak konusu. Savunma sisteminin aktif olması, saldırıda kullanılan uçakların son teknoloji olduğunu akıllara getiriyor.

Anadolu Ajansı saldırıyı duyurduğu haberinde, askeri üssün vurulmasının arkasında Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait uçakların olabileceğine işaret etti.

Libya basınında saldırıyla ilgili farklı ülkelerin ismi zikredildi. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı kaynaklar saldırıda Mısır'dan kalkan Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait Fransız Mirage savaş jetlerinin kullanıldığını aktardı.

Vatiyye Mayıs ayında UMH'ya geçmişti

Vatiyye Mayıs ayında UMH'ya geçmişti

Türkiye tarafından desteklenen UMH birlikleri, General Halife Hafter'e bağlı güçlerin denetiminde bulunan Vatiyye Askeri Hava Üssü'nü Mayıs ayında ele geçirmişti. 

Trablus'un yaklaşık 140 kilometre güneybatısındaki stratejik öneme sahip üssün UMH'nin eline geçmesi, Hafter açısından önemli bir yenilgi sayılmıştı.

Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Hafter, bu yenilginin ardından Haziran ayının başında da ele geçirdiği bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalmıştı. 

Ülkenin doğu ve güneyindeki bölgeleri kontrolünde bulunduran Hafter, geçen yıl Nisan ayında Trablus'u ele geçirmek için taarruz başlatmıştı.

Türkiye'nin desteği ile Hafter'in ele geçirdiği bölgelerde kontrolü yeniden sağlamak için mücadele eden UMH birlikleri son olarak stratejik öneme sahip Sirte limanını almak için operasyonlarını sürdürüyor. Sirte'nin ele geçirilmesi, petrol yatakları ve tesislerinin kontrol edilmesini sağlayacak.

"Bundan sonra her yere saldırabileceklerini düşünmek gerekir"

"Bundan sonra her yere saldırabileceklerini düşünmek gerekir"

Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar'a göre Libya'da durum konvansiyonel bir savaşa doğru gidiyor. Yarar, Vatiyye üssüne Türk askerinin halihazırda yerleştiğini ve bir miktar savaş malzemesini da taşıdığını söylüyor. 

Saldırının arkasında kimin olabileceği konusunda ise Yarar, 'Tanıtım işaretlerini kapatmışlarsa evet kim olduklarını bilemezsiniz ama hangi havalimanından kalktığını ve nereye indiğini tespit etme şansınız var' diyor.

'İş artık bundan sonra hava üslerimize yönelmeye başlayacak gibi gözüküyor' diyen Yarar, saldırıyla ilgili yaptığı değerlendirmede 'İşin şekli tespit ettiğimiz yöne doğru gidiyor. Bayrak göstermekten çekinen ülkelerle mücadele ediyoruz; Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Fransa..Bundan sonra Misrata dahil her yere saldırabileceklerini düşünmek gerekir.' diyor.

Hulusi Akar ve Yaşar Güler Libya'daydı

Hulusi Akar ve Yaşar Güler Libya'daydı

Milli Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile 3 Temmuz'da bir araya gelmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akar ve Güler Mısrata'da harekat merkezi ziyaretinin ardından Libya'dan ayrılmıştı.

Akar ve Güler Mısrata'da harekat merkezi ziyaretinin ardından Libya'dan ayrılmıştı.

Akar: Libyalı kardeşlerimizle beraberiz

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
6
5
5
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
V for Valkyr

Hangi ülke olacak? Skimizin kalkmadığı bir ülkenin savaş uçakları saldırmıştır. Suriye falan olsaydı çoktan savaş ilan etmiştik. Mesela Rusya İdlipte 33 aske... Devamını Gör

Burak B.

Bunu söylemek üzücü ama gıkını çıkarıp saldırıyı yapanın Rusya olduğunu belli ederlerse, 33 askerini öldürmüşken Rusyaya savaş ilan edemiyor olman büyük bir ... Devamını Gör

Balkan Türkleri

"Türk çocuğu, artık Arap çölleri için kanını dökmeyecektir." Mustafa Kemal Atatürk başka söze gerek yok...

Elbette dökmesin paşam. Dökmedik kanımızı, oralara gidip başkalarının kanını da dökmedik ve tarih şu inkâr edilemez gerçeği yazdı; 1930'dan sonra oralara baş... Devamını Gör

Pent

Arabların götü fena kaşınıyor hadi hayırlısı