Görüş Bildir
Haberler
Levent Üzümcü: 'Emir Büyük Yerden Gelmiş'

Levent Üzümcü: 'Emir Büyük Yerden Gelmiş'

Onedio Medya
26.08.2015 - 16:09 Son Güncelleme: 26.08.2015 - 17:56

İstanbul Şehir Tiyatroları'ndan ihraç edilen Levent Üzümcü, kurumun disiplin kurulundaki arkadaşlarının ihraç işlemiyle ilgili olarak “Emir büyük yerden” dediklerini söyledi.  Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni oyuncu Erhan Yazıcıoğlu, kararın kendilerinin bilgisi olmadan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üst Disiplin Kurulu tarafından alındığını söyledi. Yazıcıoğlu’nun yardımcısı Engin Alkan da, “Darbe dönemini saymazsak ilk kez bir oyuncunun siyasi düşünceleri nedeniyle görevine son verildi” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Üzümcü, tiyatrodan ihracı ve memurluk haklarının feshi istemiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. İhraç için, Üzümcü’nün politik görüşü, 2013 yılında Sosyalist Enternasyonal’de yaptığı konuşma, basına verdiği demeçler ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilmişti.

Üzümcü, tiyatrodan ihracı ve memurluk haklarının feshi istemiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edilmişti. İhraç için, Üzümcü’nün politik görüşü, 2013 yılında Sosyalist Enternasyonal’de yaptığı konuşma, basına verdiği demeçler ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilmişti.

Cumhuriyet'ten Ceren Çıplak'a konuşan Üzümcü, “beklediğimiz bir hukuksuzluktu” diye söze başlayarak, kurum tarafından, İBB Başkanı Kadir Topbaş imzalı bir yazılı açıklama gönderildiğini, açıklamada da Gezi Direnişi’ndeki tavrı ve daha sonraki açıklamalarının da gerekçe gösterildiğini söyledi. Üzümcü, “Ben suç işlemedim, Gezi’de kimseyi öldürmedim, kimsenin gözünü çıkarmadım. Bugüne kadar yaptığım her açıklamanın, söylediğim her sözün arkasındayım hâlâ... Kimsenin duymak istediği şeyi değil kendi inandığım düşüncelerimi söylemeye devam edeceğim, memur olmak bunun önünde bir engel değil” dedi.

Dava açacağım’

Memurun siyaset yapmasıyla ilgili maddeden atıldığını belirten Üzümcü, “O maddeden yola çıkarak attılar beni. 80’lerdeki darbecilerin yaptığı hatanın aynısını yapıyorlar. O dönem darbe yönetimi tarafından bu madde ile atılan tiyatrocu abilerimiz daha sonra haklı bulunarak göreve geri alınmıştı” diye konuştu. Şehir Tiyatroları’ndan atılmasının uluslararası bir skandal olduğunu konuyla ilgili olarak hukuki süreç başlatacağını, gerekirse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını söyledi.

Şehir Tiyatroları'ndan Levent Üzümcü'ye destek

Şehir Tiyatroları'ndan Levent Üzümcü'ye destek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği, tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’nün, İstanbul Şehir Tiyatroları’ndaki görevinden alınmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni oyuncu Erhan Yazıcıoğlu, kararın kendilerinin bilgisi olmadan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üst Disiplin Kurulu tarafından alındığını söyledi. Yazıcıoğlu’nun yardımcısı Engin Alkan da, “Darbe dönemini saymazsak ilk kez bir oyuncunun siyasi düşünceleri nedeniyle görevine son verildi” dedi.

DHA'nın paylaştığı habere göre Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılan basın açıklamasına Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni oyuncu Erhan Yazıcıoğlu, yardımcıları Engin Alkan, Hakan Arlı, Yiğit Sertdemir, Şehir Tiyatroları Sahne Direktörü Ozan Gözel ve yardımcısı Zafer Kırşan katıldı. Açıklamayı katılanların hepsinin siyah giyinmesi dikkat çekti. Erhan Yazıcıoğlu oturduğu sırada masaya Muhsin Ertuğrul’un ‘Benden sonra tufan olmasın’ adlı kitabını basın mensuplarının görebileceği şekilde dik koydu.

'Bugün hem bizim açımızdan hem kurum açısından bir yas günüdür'

Açıklamayı yapan Erhan Yazıcıoğlu yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen tiyatro yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Kurumumuzun ve Türkiye’nin en değerli sanatçılarından, ailemizin en sevilen üyelerinden biri olan Levent Üzümcü’nün Şehir Tiyatrosu yöneticileriyle hiçbir irtibat kurulmadan tamamen belediye üst disiplin kurulu tarafından açılan soruşturma neticesinde kurumdan atıldığı bilgisi hem kamuoyu bilgisi hem tarafımıza tebliğ edilmiştir. Bilinmelidir ki bugün hem bizim açımızdan hem kurum açısından bir yas günüdür. Bir sanatçısının demokratik bir ülkede sırf kişisel görüşleri nedeniyle cezalandırılması, ömrünün yarısının geçirdiği kurumdan çıkartılması hiçbir şekilde açıklanamaz. Eğer bu kararı gerekçelendiren nokta ‘Memurun Yasası’ ise, Anayasa ile çelişkili olan bu yasanın acilen değiştirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır” dedi.

'Karar yanlış ve antidemokratiktir'

Yazıcıoğlu, Levent Üzümcü gibi bir değeri savunmak için onunla aynı görüşte olmalarını gerekmediğini belirterek, “Bu karar yanlış ve antidemokratiktir. Ülkenin içinde bulunduğu bu belirsiz dönemi de göz önünde tutarak, her gün aldığımız acı haberlerle yüreklerimizin yandığını bilerek bu süreçte alanı bırakmamak ve hem sanatçılar, hem kurum çalışanları hem de ülke olarak huzurla ve özgürce var olabilmemiz için asla alanı boşalmayacağımız. Ve her türlü mücadeleyi sürdürerek bize bu görevi verenlerin ardından kurum çalışanı arkadaşlarımızın desteğiyle burada durmaya devam edeceğiz” dedi. 

Yazıcıoğlu, açıklamada karardan sorumlu olan kişileri de yanlışı düzeltmeye çağırdı.

Yapılan ortak açıklamanın ardından konuşmasını sürdüren Yazıcıoğlu, yaklaşık iki yıldır görevde olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bizi bu göreve getirenler kadar, onlara karşı sorumlu olduğumuz kadar, bizi burada isteyen bine yakın arkadaşımız da çok önemlidir. Görev süresince bize karşı olanlar oldu, kızdık, üzüldük. Ama kin ve nefretle sanatın üretilemeyeceğine karar verdik. O yüzden herkese kucak açtık. Disiplin ve otoriteyi asla ihmal etmedik. Sevmeyenlere de kucak açtık. Sanat gibi ülke de kin ve nefretle yönetilemez. Bunun olamayacağını gördük. Daha fazla görmeye çalışarak daha fazla insan yitirmeyelim. Daha çok birbirimizin önünü kesmeyelim. Lütfen biraz birlik olsak da, biz de sadece keşke sanatımızı yapabilsek. Politikanın içine çekilmeye çalışılsa da biz mümkün olduğu kadar dışında dursak” diye konuştuk.

'Neden istifa etmedik?'

“Neden hala istifa etmedikleri” konusunda sorular olduğunu belirten Yazıcıoğlu, masaya bıraktığı kitabı işaret ederek, “Muhsin Ertuğrul’un dediği gibi ‘Bizden sonra tufan olmasın’ istiyoruz. Seyirci oranının yüzde doksanı geçtiği, İstanbul halkının olduğu kadar Anadolu’da da oyunlarımıza istek yapıldığı böyle bir dönemde bu sahneyi bırakmak içimizden gelmiyor. Ben burada doğdum 49’uncu yılım. Ve yine burada ölmeyi düşünüyorum ama koltukta değil. Bildiğimiz işi yapmaya devam ediyoruz. Kin ve nefretle ne tiyatro ne de ülke yönetilemez. Perdeler açılacak. Bütün perdeler açılacak. Bir şekilde çözüm bulacağız. Levent’i asla dışlamayacağız. Kararlarımızı bine yakın arkadaşımızla birlikte alacağız. Çünkü bu tiyatro bizim ve bizim olarak kalacaktır. Kovulsak da buradayız. Bizi sahneden kimse ayıramaz.”

Disiplin Kurulu'ndan istifa etti

Açıklama bittiği sırada söz isteyen Şehir Tiyatrosu Disiplin Kurulu'nda görev yaptığını belirten oyuncu Ayşegül İşsever, “Disiplin kurulu by-pas edilerek istedikleri zaman yüksek disiplin kuruluna göndererek işlerini görüyorlar. Şu durumda etkim olmadığı için hepinizin huzurunda istifa ettiğimi belirtiyorum” diyerek tepkisini gösterdi.

'Levent’in konuk oyuncu olarak sahneye çıkmasını ve oyununu sürdürmesini talep edeceğiz'

Yazıcıoğlu, “Bu tür uygulamaların önünde somut olarak nasıl duracaksınız” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Var olduğumuzu ve bu perdenin açılması gerektiğine inanarak var olacağımızı göstereceğiz. İkincisi yasaları zorlayacağız. Bu süreçte Levent’in konuk oyuncu olarak sahneye çıkmasını ve oyununu sürdürmesini talep edeceğiz. Bu sanırım memurun kanununa aykırı değildir, diye tahmin ediyorum. Bu tür çözümler kafamızda var üretmeye de devam edeceğiz”

'İlk defa siyasi görüşleri nedeniyle bir oyuncunun işine son verilmiştir'

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Engin Alkan da aynı soruya cevap verirken olayın önemine dikkat çekerek, “Şehir tiyatrosunun tarihi boyunca darbe dönemini bir tarafa bırakırsak ilk defa siyasi görüşleri nedeniyle bir oyuncunun işine son verilmiştir. Bu bir emsal teşkil edebilir. Bu hukuksal bir süreç ve takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü anayasayla ciddi bir çelişki barındırıyor memuriyet yasası” diye konuştu. 

Öte yandan İstanbul Şehir Tiyatroları Oyuncuları Derneği de, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin girişinde basın açıklaması yaparak Levent Üzümcü’ye destek verdi. Oyuncu arkadaşları binanın girişine ‘Levent Üzümcü yalnız değildir” yazılı pankart açtı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0