Görüş Bildir
Haberler
Lavrov: 'Uçağımızın Düşürülmesi Planlı Bir Provokasyona Benziyor'

Lavrov: 'Uçağımızın Düşürülmesi Planlı Bir Provokasyona Benziyor'

Batuhan
25.11.2015 - 13:46

Türkiye ile Rusya arasında ilk üst düzey temas gerçekleşti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini söyledi. Lavrov, uçağın düşürülmesiyle ilgili, 'Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin sınır ihlali gerekçesiyle uçaklarını düşürmesine ilişkin konuştu. Lavrov çok sert açıklamalarda bulundu. 'Türkiye ile savaş çıkaracak değiliz' diyen Lavrov, ilişkilerini, uçağın düşürülmesinin ışığında ciddiyetle yeniden ele alacaklarını ifade etti.

'Elimizdeki bilgilere göre provokasyona yönelik önceden planlı bir saldırı olduğuna inanıyoruz' ifadesini kullanan Lavrov, 'Umarız Rus jeti, Suriye'de uçuşa yasak bir bölgenin ilan edilmesini zorlamak için düşürülmemiştir' diye konuştu.

Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesini aktardı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını da açıklayan Lavrov, 'Bana Türk hava kontrolörlerinin vurdukları uçağın milliyetini bilmediklerini söyledi. 'Türkiye, Suriye'deki militanların tesislerinin bulunduğu toprakları mı korumaya çalışıyor?' diye sorduğumda ise bana cevap veremedi. Türkiye Dışişleri Bakanı'nın dikkatini, Rus uçağının Suriye'de IŞİD'in petrol yataklarını vurduktan sonra düşürüldüğüne çektim. Rus uçağının düşürülmesi planlanmış bir provokasyona benziyor. Rus savaş uçakları El Nusra'yı bombalıyor. O bölgede yalnızca militanlar yok, burada teröristlerin tesisleri de var.'

Lavrov, Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmelerinin nedeninin de düşürülen uçakları için intikam almak istemeleri olmadığını söyledi ve 'Bu tavsiye, objektif nedenlere dayanıyor' diye ekledi. Lavrov, teröristlerin Türkiye topraklarını kullanmasının bir sır olmadığını söyledi. Lavrov, 'Rusya'nın Türkiye'den ziyarette bulunacak hiçbir yetkiliyi misafir etmek gibi bir düşüncesi yok' şeklinde konuştu.

'BM Güvenlik Konseyi terörün finansmanını araştırsın' talebi

Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nden terörizmin nasıl finanse edildiğini araştırmasını isteyeceklerini de açıkladı.

'Viyana görüşmeleri de etkilenecek'

Lavrov ayrıca, 'Rus uçağının düşürülmesinin Suriye hakkındaki Viyana görüşmelerine etkisi olacak' dedi.

CNN Türk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
26
7
5
5
4
0