Görüş Bildir
Haberler
Küresel Piyasalarda 2016 Dalgalı Başladı

Küresel Piyasalarda 2016 Dalgalı Başladı

Doğan Turgut
08.01.2016 - 02:14

Küresel Piyasalarda 2016 Dalgalı Başladı

Borsalar bugün oldukça hareketli bir başlangıç yaptılar. Çin ekonomisinin kötü gidişi küresel çapta dalgalanma yaratırken, Suudi Arabistan ile İran arasında giderek tırmanan kriz, petrol ve altın fiyatlarını arttırdı.

Çin’de borsalar yüzde 7 oranında düşüş gösterdi. Çin’de yaşanan sert düşüşler borsanın düşmesine sebep oldu. Çin’in gösterge endeksi CSI300’de 2016 yılının ilk seansında düşüşün yüzde 7 oranlarına düşmesinin ardından işlemler günün geri kalanında durduruldu. Hisselerdeki satışlar, Çin ekonomisinin yeni yıla istikrarlı başlayacağı beklentilerini olumsuz yönde etkilemiş durumda. Ayrıca Çin Yuanı, 2011 tarihinden bu yana görülen en düşük seviyeye gerilemiş durumda. Çin Merkez Bankası bugün Çin Yuanı’nın ABD Doları karşısındaki değerini 2011’den bu yana en düşük seviyede belirledi. Çin Yuanı, ABD Doları karşısında 6,5248’a kadar gerileme gösterdi.

Analistler Çin piyasalarında yaşanan bu düşüşün etkileri ile ilgili yorumlarda bulundular. Hafta sonu açıklanan ve beklentilerin altında kalan imalat rakamlarının Çin piyasalarındaki bu kötü gidişatın başlıca etmeni olduğu düşünülüyor. Çin’de imalat sektörü PMI 10 aydır 50 puanın altında seyir ediyor. Çin’de Caixin İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında da 50 puan olan başa baş seviyesinin altında kalarak daralma sinyallerini verdi. Ayrıca PMI Aralık ayında 48,2 puanda yer almakta.

Borsa İstanbul, Çin imalatında üst üste onun ay daralmanın yaşanmasının etkisiyle ve Suudi Arabistan ile İran arasındaki yaşanan kriz etkisiyle birlikte yeni yılın ilk işlem gününe negatif bir başlangıç yaptı.

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 976,74 puan azalma göstererek, toplam işlem hacmi 1,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. BİST saat 14:22’de 1386 puanlık düşüşle 70 bin 340 puandan işlem görmekte. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,93 oranında değer kaybı yaşıyor.

Petrol

Küresel çapta en büyük ham petrol üreticileri olan Suudi Arabistan ve İran arasındaki gerilimin etkileriyle birlikte arz miktarının düşebileceği söylemleri yeni yılın ilk işlem gününde petrol yükselişte.

Brent petrolün varil fiyatı bugün 1 doların üzerinde bir artış gerçekleştirdi, yüzde 2 oranında bir yükseliş gösterdi. ABD ham petrolü (WTI) varil fiyatı ise 77 sent artış gerçekleştirdi.

Altın

Suudi Arabistan ve İran arasında yaşanan kriz ile birlikte küçük çapta da olsa atlatmış oldu ve değer kazandı. Spot altın yüzde 0,5 oranında yükseliş yaşayarak ons başına 1,066.04 dolara kadar tırmandı. Bu yükselişin arından, Singapur saati ile 09.57’de 1,063.59 dolara geldi.

Kaynak: http://paratic.com/kuresel-piyasalard...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın