Görüş Bildir
Haberler
İnternet Kullanımı ve Alışkanlıklar Hakkında Yaptığımız Anketten 17 İstatistik

İnternet Kullanımı ve Alışkanlıklar Hakkında Yaptığımız Anketten 17 İstatistik

23 Şubat - 3 Temmuz tarihleri arasında 2.171 kişiyle gerçekleştirdiğimiz anketimizin sonuçlarını sizlerle paylaşıyoruz.

İlk kısım ankete katılanları kısaca tanımak ve bazı demografik veriler çıkarmak üzerine sorulardan oluşuyordu.

Kaynak: https://www.facebook.com/akkyehayir/p...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Anket Sonucu
www.facebook.com

Katılanların %48,8'i 18-24, %24,4'ü ise 24-35 yaş aralığında yer alıyor. Bu sonuçlara göre genç ve orta yaştaki nüfusun internet konusunda hassasiyetinin hayli yüksek olduğu anlaşılıyor. 18 yaş altı ve 35 yaş üstü kişilerin bu konuya hassasiyetlerinin artırılması için yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmekte.

Anket Sonucu
www.facebook.com

İnternette yüksek fiyat, düşük hız ve kota sorununa karşı etkin katılımın baskın bir çoğunluk ile erkekler tarafından gösterildiğini görüyoruz. Ne yazık ki kadınlar tarafından bu konunun göz ardı edildiğini görmekteyiz.

Daha iyi şartlarda internet kullanmayı istemek, haksız fiyatlara karşı çıkmak bir cinsiyete yüklenmiş görevler değildir. Mümkün olan en iyi hizmeti almak için sürdürdüğümüz mücadelemizde kadınların da desteğini bekliyoruz, birlikte daha güçlü olacağımıza inanıyoruz.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Yaş aralığından anlaşılabileceği gibi anketimize katılanların büyük çoğunluğu öğrencilik çağında (elbette okumanın yaşı olmaz) ve öne çıkan meslekler arasında öğretmenlik/akademisyenlik yer alıyor.  Öğrencilerin hemen ardından ikinci sırada mühendislik geliyor. Ülkemizin önemli bir başka sorunu olan işsizlik de anketimize yansımış.

Dairenin diğer dilimlerinde çok çeşitli meslek sahipleri tarafından desteklendiğimizi ve anketimize katılım sağlandığını görüyoruz. Ayrıca aramızda ihtiyacımız olan hukukçulardan da bolca bulunduğu anlaşılıyor. Fakat bizimle iletişime geçip hukuki konularda hukuki konularda destek vermek isteyen bir gönüllü hukukçumuz henüz olmadı.

Katılımcılara dair kişisel bilgilerin yer aldığı ilk kısmın ardından "İnternetiniz ve Kullanım Alışkanlıkları" adlı bölümümüzün sonuçlarına geçiyoruz.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Bu bölümümüzdeki ilk soruda katılımcıların sabit internet için kullandığı internet servis sağlayıcıyı (İSS) öğreniyoruz. Maalesef bu alanda tekel olan Türk Telekom, şaşırtıcı olmayan bir şekilde neredeyse katılımcıların yarısı tarafından kullanılıyor. Onun ardından sırasıyla Turkcell Superonline, TÜRKSAT Kablonet, Vodafone, TürkNet ve diğer İSS'ler geliyor. 

Kotasız ve taahhütsüz interneti nispeten uygun fiyata sağlamayı vadeden TürkNet, hatırı sayılır bir kullanıcı sayısına ulaşmış gibi görünüyor. Umarız bu tür şirketler çoğalır ve internet alanında rekabetçi bir ortam oluşur.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Kaldırılması birtakım İSS'lerin işine gelmeyen ve onlardan birinin müdürünün söylediğine göre ''evrilerek'' 2019'dan sonra bile devam ettireceklerini iddia ettikleri kota hakkında bazı sorular yöneltmiştik

Anketimize katılan kullanıcıların büyük bir kısmının 50 GB, 75 GB ve 100 GB kotaya sahip olduklarını görüyoruz. Sayı olarak büyük gözükse de günümüz koşullarında 100 GB bile büyük miktarda bir veri sayılmazken 50GB kullananların daha fazla olduğu görülmekte. Fazla bir çaba gerektirmeden 100 GB kota kolayca geçilebiliyorken 50GB tam bir fiyasko oluyor.

Anketimize katılanların arasında kendi sorunu olmadığı halde kotasız, hızlı, ve ucuz internet için verdiğimiz mücadeleye destek olan %6,7'lik kesime ayrıca teşekkür ediyoruz.

Kotasız internet, bulunduğumuz çağın gerekliliklerinden birisidir. BTK'nın sık sık vurguladığı gibi ''bilgi toplumu'' olmak istiyorsak bilginin kolayca ve hızlıca paylaşımı, yayılımı için vatandaşlarımıza hızlı, uygun fiyatlı, kotasız ve tam anlamıyla sınırsız bir internet sunulması gerekmektedir. Katılımcıların sadece %6,7'sinin sahip olduğu kotasız interneti genele yaymak için mücadelemize devam etmek konusunda kararlıyız. Bunun bir lütuf değil, bir hak olduğunu her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Anket Sonucu
www.facebook.com

İsteklerimiz arasında yer alan internet hızlarının artmasının gerekliliği bu soruya verilen yanıtlarda görülmektedir. 

Ülkemizde internet hizmetine çok fazla ücret ödenmesine rağmen kullanıcılar genellikle 8-25 Mbps aralığında indirme hızları alabiliyorlar. Daha önce Twitter ve Facebook sayfalarımızda paylaştığımız komşumuz Bulgaristan'da ise çok uygun fiyata 1/1 Gbps simetrik (indirme/karşıya yükleme eşit hızda) internet satıldığını biliyoruz. 

Ülkemizde ise katılımcıların yalnızca %0,5'i 100 Mbps üstü indirme hızlarına ulaşabiliyor.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Altyapıyla ilgili bu önemli sorumuza verilen yanıtlara göre katılımcıların %54,4'ü kendilerine vadedilen hızın en fazla %70'ini alabiliyorlar. Buna göre katılımcıların yarısından fazlası yetersiz hizmet almaktadır. İSS tarafından vadedilen hızı tam olarak alabilen katılımcı yüzdesi yalnızca %13,1 olarak görülüyor.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Çoğu katılımcı bir gün içerisinde en az 4, en fazla 16 saatini internette geçiriyor.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Aynı ev içerisindeki bir internete genellikle 2-5 adet cihazdan bağlanılıyor. Bu sonuç internet hızlarının artması ve internetin tamamen sınırsız olması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. 5 cihazın/kişinin eş zamanlı olarak iyi bir internet deneyimi yaşayabilmesi için yüksek hızlı, gerçekten sınırsız ve uygun fiyatlı internet gerekiyor.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Bu sorumuza verilen yanıtlar incelendiğinde internetin, eğlence amaçlı kullanımın yanı sıra büyük bir oranda eğitim amacıyla kullanıldığı görülüyor. Buna göre, internetin sadece bir eğlence platformu olduğu kanısının ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha anlamaktayız.

Her ne kadar sosyal medya siteleri, Youtube, Spotify, Netflix, Steam gibi platformlar kullanıcıların yüksek veri kullanımı yapabileceği başlıca kaynaklar olsalar da,  Google Drive, OneDrive, Yandex Disk ve başka bulut servisleri/platformları ile Adobe, Autocad, Unity gibi programlarla eğitim, iş alanlarında veri alışverişi çok yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu alış-veriş tek yönlü olmayacağı için, yüksek boyutta video, müzik, oyun ve diğer türde verileri karşıya yükleme (upload) için de  yüksek hıza ihtiyaç vardır. BTK'nın bahsettiği ''bilgi toplumu'' olma yolunda hızla ilerlemek için gelişmiş bir internet altyapısı ve internete kolay erişim sağlanmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Anket Sonucu
www.facebook.com

İnsanlar kısıtlı zamanlarında izleyeceği bir videoyu, dinleyeceği bir müziği veya satın aldığı bir ürünü yetersiz internet hızı ve kota engeli yüzünden hak ettikleri şekilde kullanmaktan mahrum bırakılıyorlar. Çoğu kişi ya bazen, ya da her zaman internet kullanımını bir şekilde kısıtlamak zorunda kalıyor. Gerçeği yansıtmayan ''fiber'' ve ''hız'' vurgulu reklamlara harcanan milyonlarca liranın altyapıyı geliştirip müşteri memnuniyetini artırmak için kullanılmasıyla bu durum değiştirilebilir.

Ayrıca lütfen kendinizi bu şekilde kısıtlamayın. Siz kotanızı bitirmemek için kullanımınızı düşük tuttuğunuzda İSS'ler BTK'ya verdikleri verilerde 'Düşük kota kullanıcılara yetiyor'', ''Kotayı geçen yok'', ''Aylık kullanım ortalaması şu kadar, yani şu kadar kota herkese yeter' gibi bahanelere sığınıyorlar. Sizin bu kendinizi kısıtlamanız ve kotayı idareli kullanma çabanız sonucunda malesef kota konusunda çok zor ilerleme katediliyor.

Anket Sonucu
www.facebook.com

İnternet gereksiniminin arttığı bir dönemde altyapısını geliştirme yerine eldeki yetersiz altyapısını paylaştıracağı bir çözüm olarak görüp AKK çilesini başlatan bir İSS ve AKK'yi benimsettiğini sanarak halkın istediği iddiasında bulunup 10 yıl öncesinin aşım sonrası interneti kesen kotalarını ''Akıllı Kota'' adı altında getirdiklerini söyleyen bir başka İSS'nin genel müdür yardımcısı internette kotanın gerekli olduğunu düşünse de, anketimize katılan 2171 internet kullanıcısının %97,5'i ismini önemsemeksizin bir kotadan rahatsız olduklarını belirtiyorlar.

Anket Sonucu
www.facebook.com

İSS'lerin bir nimetmiş gibi pazarladığı ve interneti kısıtlamak için önümüze koyduğu kota engeline takılmamak elde değil. Kullanıcıların en çok çevrimiçi video izleyerek ve dijital oyun platformlarından yaptıkları indirmeler sonucunda bu engele takıldıklarını görmekteyiz. Her geçen gün artan video boyutlarının yanında oyun boyutlarının 100GB seviyelerine çıkmasına karşı halen ortadan kaldırılmaması yetmiyormuş gibi yıllardır hiç artmayan ve hatta bazen azalan kotalar yüzünden kullanıcıların iyi bir internet deneyimi yaşaması mümkün olmuyor. Çağın gerekliliklerine uygun olarak hızlı ve tam anlamıyla sınırsız, ucuz internet sağlanmalıdır.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Anketimize katılanların büyük bir çoğunluğu İSS'lerin daha fazla kar etmek istemesinden dolayı internette kota olduğunu düşünüyor.

Anket Sonucu
www.facebook.com

En iyi altyapıya sahip olup, en iyi interneti sunsalar bile bu hizmet uygun bir fiyatı olmadığı sürece sadece göz boyamadan ibaret olacaktır. Ülkemizdeki fahiş fiyatlar ile bu fiyatlara karşılık verilen internet hizmetinin tüketici lehine olacak şekilde ters orantılı bir şekilde ilerlemesi gerekiyor. Asıl maharet yüksek fiyata kötü hizmet vermek değildir, düşük fiyata en/daha iyi hizmeti verebilmektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Anket Sonucu
www.facebook.com

Anketimize katılanların büyük bir kısmı gönderme (upload) hızlarını yetersiz buluyor. ''Bilgi toplumu'' olma yolunda en önemli sorunlardan birisi çok düşük gönderme hızlarıdır. Sadece tüketmek yerine internette paylaşımda bulunarak değer üretmek için gönderme hızlarının önemli ölçüde artırılması gerekiyor. İlk adım olarak tüm paketler için en az 10 Mbps'ten başlatılması günümüz koşullarında yetersiz olsa da şimdilik kabul edilebilir.

Anket Sonucu
www.facebook.com

Bugüne kadar, 1 seneyi aşkın süredir sizlerin desteği sayesinde mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Umarız bu anketin sonuçları ilgili kişilerde bir farkındalık yaratır ve KOTA'dan rahatsız 2000'den fazla kişinin gerçek görüşlerini görebilirler.

Yakında yeni paylaşımlarımız, etkinliklerimiz ve yeni bir anketimiz ile daha birlikte olacağız. Tüm desteğiniz ve anketimize katılımınız için teşekkür ederiz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın