Görüş Bildir
Haberler
Küba'da halk karne ile alışveriş yapıyor(Çok tanıdık gelmedi mi?)

Küba'da halk karne ile alışveriş yapıyor(Çok tanıdık gelmedi mi?)

Oğuzhan Bağdatlı
20.02.2015 - 18:28 Son Güncelleme: 20.02.2015 - 18:46

Ekonomik sıkıntı çeken Küba halkı, ekmek, şeker, kahve ve pirinç gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için devlet tarafından bütün vatandaşlara verilen'libreta de tacimiento' adı verilen karneleri kullanıyor.AYLIK ÜCRET 20 VE 40 DOLAR ARASINDA

Küba'da halk, peso kullanırken turistlerin, 'Dönüştürülebilir Küba Pesosu' (CuC) kullanması gerekiyor. 1 CuC 25 Ulusal KübaPesosu'na, 1 ABD Doları da 0.90 CuC’a karşılık geliyor. Ülkede aylık ücret, ortalama 20 ve 40 dolar arasında değişiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DEVLETİN YARDIMI YETERLİ DEĞİL

Başkent Havana Üniversitesi'nde öğrenim gören, para kazanmak için bisiklet taksilerde şoförlük yapan Barbaro Gonzales Pedroso, geçimini sağlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Pedroso, 'Taksi şoförlüğünden ayda sadece 300 Küba Pesosu kazanıyorum. Devletin yaptığı yardım yetmiyor' dedi.ÇOCUKLU AİLELERE SÜT TOZU YARDIMI

Devletin her ay vatandaşlara 5 paket pirinç, biri siyah biri beyaz olmak üzere 2 paket şeker, 1 paket kahve ve 1 eski puroyu yardım amacıyla normal fiyatlarının altında verdiğini belirten Pedroso, 'Aylık yardım bu kadar. Çocuklu ailelere de 6 yıl boyunca 3,5 peso karşılığında süt yapmak için süt tozu veriliyor. Bu yardımlar bittikten sonra dışarıdan satın almak zorunda kalıyoruz ve her şey çok pahalı' dedi.

İKİNCİ EKMEK 5 KAT DAHA PAHALI

Başkentin Eski Havana olarak bilinen bölgesindeki bir ekmekçide çalışan Agnelia Mendoza da Küba'da karne uygulamasının zorunlu olduğunu, insanların karneyle yapacakları sınırlı alışverişlerinde uygun fiyata ekmek alabileceğini söyledi.

Mendoza, 'Küba'da günde bir ekmek, karneyle 20 cent. Ama aynı gün içinde birden fazla ekmek almak isterseniz ekmeğin fiyatı 1 pesoya çıkıyor' dedi.

Bir sabun için 8 peso ödemek zorunda olduklarına işaret eden Mendoza, fiyatların pahalılığı nedeniyle kişisel temizliğin sorun olduğunu belirtti.PAZARLAR HER GÜN AÇIK

Ülkede kent merkezlerindeki kooperatiflerde ve sokaklarda kurulan pazarlar, vatandaşların sebze ve meyve ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı oluyor. Pazarlarda ananas, papaya gibi tropik meyvelerin tanesi 4-5 pesoya, havuç, dolmalık biber, ıspanak, pırasa gibi sebzelerin kilosu ise 2 ve 4 peso arasında değişen fiyatlara satılıyor.

Vatandaşlar, devletten izin alarak kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri kooperatif pazarlarında satma imkanı buluyor.SOĞUK İÇECEKLER DİKKAT ÇEKİYOR

Pazarlarda çeşit çeşit baharatlar, muhabbet kuşları ve bardağı 1 pesodan satılan soğuk içecekler de dikkati çekiyor. Seyyar satıcılar ise ara sokaklarda vatandaşlara meyve, sebze ve çiçek satıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0