Görüş Bildir
Haberler
Kredi Kartı Asgari Hesaplaması Nasıl Yapılır Biliyor musunuz?

Kredi Kartı Asgari Hesaplaması Nasıl Yapılır Biliyor musunuz?

Ayhan Bulut
18.08.2015 - 16:00

Kredi kartı kullanımlarında bir çok kanaldan da duyulduğu üzere asgari tutarın son ödeme tarihinden önce ödenmesi kredi notu için maksimum önemdedir. Ay içinde hesapsız harcama yapmak asgari tutarın yükselmesine ve ay sonunda asgari tutarın ödenememesi gibi üzücü durumlarla karşılaşılmasına neden olabilir.Bankaların asgari tutar hesaplamaları belirli bir formüle bağlıdır.Taksitli yada nakit alışverişleriniz , nakit çekim yapılması , taksitli avans alınması gibi işlemlerde farklı kat sayıları ile hesaplanarak asgari tutar oluşturulmaktadır.Aslında bu hesaplama sayesinde ay sonunda ne kadarlık bir asgari tutar geleceği tahmin edilebilir.Bu bilgi ile kart harcamalarınızı ay sonunda yapacağınız asgari tutar ödemesinin seviyesinde tutmanız mümkün olacaktır.

Kredi kartlarının asgari tutar ödemeleri aynı zamanda yasalarla belirlenmiş limitlere göre belirlenir. 2013 senesinde ki bankacılık düzenleme kurulu tarafından yayınlanan  yönetmeliğe göre kredi kartlarının kullanıldığı ilk yıl asgari ödeme tutarı toplam borcun %40’ına tekabül etmektedir.

Ancak kredi kartının ikinci yılından itibaren bu oranlar limite göre değişkenlik gösterir.15 bin TL’lik limite kadar 2. Yıl ödenecek asgari tutar oranı  toplam borcun %27’si , 15 bin TL ile 20 bin TL arasındaki limite sahip kredi kartları için 2. Yıl ödenecek asgari tutar oranı %32 , 20 bin TL’nin üzerinden ki borçlar içinse 2. Yıl asgari ödeme oran %40 olarak revize edilmektedir. Bu bağlamda asgari tutarın miktarının hesaplanabilmesi için kredi kartının alınış tarihinin ve limitinin net olarak bilinmesi gerekmektedir.

                              KREDİ KARTI ASGARİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN.

Asgari tutarın hesaplanmasına etki eden diğer kriter ise dönem harcamaları ve önceki dönemlerden kalan borçlardır.Kredi kartı asgari tutar kredi kartının toplam borcu üzerinden hesaplanmaktadır.Özellikle taksitli alımlarda bir önceki ayda ödenen taksit miktarı dışında ki taksit miktarı bir sonrası ayın ekstresine yansıyacaktır. Bir sonraki ay bir önceki aydan kalan taksitli borç dışında o ay yapıla harcamalarında eklenmesi ile ana borç tutarı bulunmaktadır.Asgari tutar bu borç miktarı üzerinden hesaplanmaktadır.Her ay asgari tutarda ödeme yapmak  ana borcun üzerinden faiz işlemeye devam etmesinden ötürü bir sonraki aya katlanarak artacaktır.Bu nedenle ay sonu gelecek asgari tutarı hesaplamak için hem bir önceki aydan devreden borç miktarının bilinmesi hem de taksitli alımlar nedeniyle o ay ekstreye yansıtılacak tutarın bilinmesi gerekir.

Ay sonu gelen ekstrede asgari tutarın üzerinde ödeme yapmanız ana borcu azaltacağı için bir sonraki ay gelecek asgari tutarın azalmasını sağlar.Bu nedenle kredi kartı ödemelerini yaparken asgari tutarın üzerinden mümkünse dönem borcunun tamamını ödeyerek yapılması daha faydalı olacaktır.

Kaynak: http://www.eftnedir.org/kredi-karti-a...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın