Görüş Bildir
Haberler
Köşk'te Yeni Dönem

etiket Köşk'te Yeni Dönem

Batuhan
28.08.2014 - 09:02 Son Güncelleme: 28.08.2014 - 14:02
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevini Tayyip Erdoğan'a bugün devrediyor. Erdoğan 14:00'te Meclis'teki yemin etti. Anıtkabir özel defterini imzalayan Erdoğan, 'bugün Türkiye'nin küllerinden doğduğu gündür' diye yazdı.

Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı görevini devralmadan önce saat 14.00'te Meclis'e geldi. Erdoğan'ı Meclis'e gelişinde 'En yaşlı başkanvekili'nin karşılaması gerekiyor. Meclis Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre bu sıfatı taşıyan Meclis Başkanvekili CHP Ankara Milletvekili Güldal Mumcu hakkından feragat etti. Mumcu'nun yerine Erdoğan'ı Meclis'te ikinci en yaşlı başkanvekili olan AK Parti Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı karşıladı.

Usul gerginliği yaşandı

Erdoğan, genel kurula girmeden önce CHP' lilerle Meclis Başkanı arasında usul tartışması yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz almak istediğini söyledi ve usul tartışması açılmasını istedi. Meclis Başkanı “Bu bir tören, Meclis oturumu değil, size söz veremem. Bu usulü uygulamayacağım.” deyince Altay elindeki Meclis İçtüzüğü’nü Çiçek’e fırlattı. Bunun ardından CHP’liler ayağa kalktı, itiraz sesleri arasında salonu terk etti.

MHP alkışlamadı

Erdoğan'a mazbatası Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından verildi. Erdoğan yemin ederek 12. Cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan’ın yeminini töreni katılan tüm milletvekileri ayakta dinledi. AK Parti yemin sonrası uzun süre Erdoğan’ı alkışladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da MHP ve HDP milletvekilleri salondan ayrıldı.

Ailesi Genel Kurul'daydı

Erdoğan'ın yemin töreni için eşi, oğlu ve kızı da locada yerini aldı.

Erdoğan'ın frak yerine takım elbiseyi tercih ettiği görüldü. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının çaldığı İstiklal Marşı'nın ardından Erdoğan, AK Partililerin alkşıları arasında genel kuruldan ayrıldı. Meclis oturumu da kapandı.

Genel Kurul salonundaki bu tören sırasında dışarıda Meclis özel gönderine Cumhurbaşkanlığı Forsu çekildi. Erdoğan'ın kullanacağı makam aracındaki fors da açıldı. Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapıldı.

Atlı tören birliği karşılayacak

Meclis'ten sonraki durağı Anıtkabir oldu. Erdoğan Anıtkabir'de saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından özel deftere, ' 10 Kasım 1938'de vefatınızın ardından millet ile cumhurbaşkalığı arasındaki mesafe açılmıştır. Bugün Türkiye'nin küllerinden doğduğu gündür. Türkiye bugün özüyle ve ruhuyla buluşmuştur ' diye yazdı. 

Köşk'te Erdoğan'ı, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla oluşturulan Atlı Tören Birliği karşılayacak. Devir teslim programında halef-selef cumhurbaşkanlarının eşleriyle birlikte yarım saatlik dörtlü görüşme yapmaları da öngörüldü.

Gül veda konuşması yapacak

Devir teslimden hemen önce 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ardından da 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birer konuşma yapacak. Gül Erdoğan'a Cumhurbaşkanlığı Forsu'nu ve ardından Devlet Şeref Madalyası'nı takdim edecek.

Tören sonunda Erdoğan çifti, Gül çiftini Köşk'ün kapısına kadar uğurlayacak. 12. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, yemin töreni için Türkiye'ye gelen yabancı konuklar onuruna önce bir resepsiyon, ardından akşam yemeği verecek.

Erdoğan saat 22.00'de de AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. Erdoğan'ın Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. Erdoğan, Cuma günü yeni kabinenin belli olacağı sinyalini vermişti.

Törene yurtdışından katılım

Erdoğan'ın göreve başlayacağı ilk gün için 15 ülkenin cumhurbaşkanı ve devlet başkanı Ankara'da olacak. Meclis'teki törende Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Etiyopya, Kazakistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moldova, Somali, Togo, Türkmenistan, Ukrayna ve Benin cumhurbaşkanı/devlet başkanı düzeyinde temsil edilecek. Katar Emiri Temim Bin Hamed Al Sani de törende hazır bulunacak.

Aralarında Azerbaycan, Çad, Fas ve Romanya'nın da bulunduğu 12 ülkenin başbakanı Ankara'nın ziyaretçileri arasında olacak. 7 ülke ise tören için başbakan yardımcılarını gönderecek.

Afganistan, Brezilya, Filistin, Macaristan, Özbekistan, Tunus ve Venezuela'nın da aralarında olduğu 35 ülke ise bakan seviyesinde temsil edilecek. Arjantin, Rusya ve Sırbistan ise Meclis Başkanı'yla törene katılacak.

Törene ABD Başkanı Obama'yı temsilen ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jess Baily'nın katılacağı Salı günü Beyaz Saray'dan duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde OECD, AGİT gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri de yer alacak.

Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde 27 Ağustos’u 28 Ağustos’a bağlayan geceyarısı Erdoğan’ın programı duyuruldu.

Tam program şöyle açıklandı

13:45: Karşılama töreni (TBMM)

14:10: Mazbata teslimi ve Cumhurbaşkanlığı yemin töreni (TBMM)

14:40: Uğurlama töreni (TBMM)

15:00: Çelenk koyma töreni (Anıtkabir)

16:30: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi'nin (Erdoğan ve Emine Erdoğan) 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ve Sayın Hanımefendi tarafından resmi törenle karşılanmaları (Çankaya Köşkü)

16:45: Başbaşa görüşme (Çankaya Köşkü)

17:00: Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreni (Çankaya Köşkü)

17:40: 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e Devlet Şeref Madalyası tevcihi (Çankaya Köşkü)

17:45: 11. Cumhurbaşkanı ve Sayın Hanımefendi'nin Çankaya Köşkü'nden resmi törenle uğurlanmaları (Çankaya Köşkü)

18:00: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi'nin teşrifleriyle düzenlenecek resepsiyon (Çankaya Köşkü)

19:30: Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Hanımefendi tarafından tören için ülkemize gelen yabancı ülke heyet başkanları onuruna verilecek akşam yemeği

Kaynak: Al Jazeera ve Taraf

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ved...

Cumhurbaşkanı seçilirse 'Kültürümüzde yok, gerek de yok' diyerek frak giymeyeceğini söyleyen Erdoğan, yeminini takım elbiseyle etti. Erdoğan, Sezer'den sonra fraksız yemin eden ikinci cumhurbaşkanı oldu.

Erdoğan Yemin Töreni | Video

Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne ne yazdı?

Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne ne yazdı?

'Aziz Atatürk,

Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanıolarak bugün vazifemizi devralıyoruz. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938'de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. 2007'de yaptığımız bir Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. 10 Ağustos'ta bu büyük değişiklik hayata geçti. Bugün halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilkcumhurbaşkanı görevine başlarken aslında bir kez daha cumhur ve başkanının devlet ve milletin muhabbetle kucaklaşmasına vesile olduğuna inanıyorum. 

Siz ve tüm silah arkadaşlarınız istiklal savaşının ardından istikbal mücadelesini başlatmış, Türkiye'ye muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için büyük gayret göstermiştiniz. Sizin başlattığınız bu mücadele, 10 Ağustos tarihinde cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesiyle yeni bir zaferi tecrübe etmiş oldu.

Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye'nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye'nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Hiç kuşkunuz olmasın ki bugün, 23 Nisan 1920'de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür.

Türkiye bugün, kadim medeniyet kaynaklarıyla tekrar kucaklaşmış, özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuş, hakimiyeti milliyeye her zamankinden çok daha fazla güç kazandırmıştır. Vazifeye başlayışımın bu ilk gününde ülkemiz, vatanımız, devletimiz ve bayrağımız için en önemlisi de aziz milletimiz için her zamankinden daha çok çalışacağıma dair milletime söz veriyorum.

Bu vesileyle tüm şehitlerimizi, şahsınızda tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhun şad olsun.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0