Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüsün Sosyolojisi: 'İnsanlar Arasındaki İlişkiler Değişecek, Evlilik ve Üreme Sayıları Artabilir'

Koronavirüsün Sosyolojisi: 'İnsanlar Arasındaki İlişkiler Değişecek, Evlilik ve Üreme Sayıları Artabilir'

Deniz Gök
30.03.2020 - 11:47 Son Güncelleme: 30.03.2020 - 16:07

Uzmanlar küresel bir felakete dönüşen koranavirüs salgınının ilerleyen süreçte bireysel ve toplumsal değişimlere yol açabileceğini belirtiyor. Salgının siyasetten aile ilişkilerine kadar bir çok alanda yeni arayışların ortaya çıkmasına neden olabileceğini belirten Sosyolog Doç. Dr. Barış Erdoğan da, 'Karantina bize yalnızlığın ne kadar kötü bir şey olduğunu gösterdi. On yıllardır pompalanan bireycilik ve solo yaşam modellerini insanlar yeniden düşünecek. Savaş sonrası dönemlerde olduğu gibi evlilik ve üreme oranlarında artış olması mümkün.' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in sorularını yanıtlayan Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Üyesi Doç.Dr.Barış Erdoğan'a göre salgının birinci etkisi sosyal devlet taleplerinin artması yönünde olabilir. 

Erdoğan bu görüşünü şöyle dile getiriyor:

'Toplumsal talepler gece bekçisi gibi ortalıkta görünmeyen sadece adalet, iç ve dış güvenlikle ilgilenen liberal devlet modeli yerine piyasaya müdahale eden, sağlıktan eğitime kadar her alanda kendini gösteren, sorunların çözümü için daha otoriter davranan sosyal refah devletini talep edecek.'

"Krizden en çok alt sınıflar etkilenecek"

"Krizden en çok alt sınıflar etkilenecek"

Fotoğraf: Independent Türkçe

Krizden en çok etkilenen kesimlerin alt sınıflar olacağını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Gemi batarken riskler alt sınıflarda fırsatlar üst sınıflarda yoğunlaşır. Ama her büyük krizin boomerang etkisi de vardır. Büyük sorunlar döner dolaşır zengin fakir fark etmez herkesi vurur. Örneğin İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman bombaları İngiltere’de her sınıftan insanın üstüne düştü ve savaş sonrası o zaman dünyanın en liberal ülkesi olan İngiltere’de bile siyasal elitler eğitim, sağlık alanında reformlar yapıp alt sınıflara yardım etmek gerektiğini gördü, aksi takdirde toplumsal düzen varlığını devam edemeyecekti.'

Feodal sistemin çökmesinin nedenleri arasında olan veba salgınının da köylüsünden soylusuna Avrupa’da hiçbir toplumsal sınıfı ayırmadığına dikkat çeken Erdoğan, 'Milyonlarca insan öldü ama en sonunda yeni bir toplumsal denge bulundu' diye konuştu.

Bireycilik gözden geçirilecek

Bireycilik gözden geçirilecek

Erdoğan, salgının insan ve aile ilişkilerini de etkileyeceğini düşünüyor. 

'Aile ve arkadaşlık ilişkilerimiz de değişecek. Daha dayanışmacı olacağız. Ekonomik olarak etkilenen, yoksullaşan geniş kitleler tüketim alışkanlıklarını değiştirecek. Daha temel tüketime yönelik harcamalar olacak. İnsanlar arası işbirliği ve dayanışma artacak' diyen Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

'Karantina bize yalnızlığın ne kadar kötü bir şey olduğunu gösterdi. New York’da ev hayvanları satışı on misli arttı. Bu da bize gösteriyorki on yıllardır pompalanan bireycilik ve solo yaşam modellerini insanlar yeniden düşünecek. Savaş sonrası dönemlerde olduğu gibi evlilik ve üreme oranlarında artış olması mümkün. Nihayetinde her değişim önce bir dengesizlik yaratır kuralsız davranışlar, aşırı haz arayışları gibi ama uzun vadede sistem varlığını devam ettirebilmek için yeni bir denge oluşturur.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
98
26
15
10
9
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Man o to

Ya da tam tersi sosyal mesafeler artacak. Daha da bireyci olacağız. Bu da bir ihtimal. Sonuçta daha gerçekleşmemiş olgular üzerinden konuşuyoruz. Bu da muhte... Devamını Gör

psyhedelichead

Her zaman, her yerde diyorum. Üremeyin arkadaşım! Bu düzeni bozuk, pis, ahlaksız dünyaya çocuk getirmek büyük saçmalık..

xmx

atalarımızında dediği gibi "zengin parasıyla fakir karısıyla oynarmiş",sosyolog anlatınca tabi daha bilimsel geliyor kulaga:)))