Görüş Bildir
Haberler
Eylem Acar Yazio: Korona Stresi Saç Döküyor

etiket Eylem Acar Yazio: Korona Stresi Saç Döküyor

Dr.Eylem Acar
10.09.2020 - 14:50 Son Güncelleme: 21.09.2020 - 13:33

Son zamanlarda dermatoloji kliniklerine saç dökülmesi şikâyeti ile gelen hastalarda bir artış olduğu görülmektedir.  Stresin saç dökülmesine neden olduğu çok net bilinmekle birlikte bu dönemde hem mevsimsel dökülme hem de korona hastalığının çeşitli etkileri nedeniyle maalesef saç dökülmesi şikâyeti yaşayan kişi sayısı artmakta. Hasta olmamak için aylardır sürdürülen çabalar psikolojimizi olduğu kadar saç sağlığımızı da etkiledi.

Saçlarımız en önemli görsel hazinemizdir. Genel vücut sağlığımız ve ruhsal durumuzla ilgili ilk ipuçlarını çevremize verdiğimiz organımızdır. Hepimiz zaman zaman saçlarımızda dökülme, cansızlık, solukluk, kırılma gibi sorunlar yaşayabiliriz. Saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ise bazı ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi uzman yardımı alınmasını gerektirir.

Mevcut her saç telinin bir yaşam siklusu vardır. Her saç teli 4-6 yıl yaşar, sonra dinlenir ve daha sonra da dökülür. Saçların bu şekilde dökülmesi son derece doğal bir süreçtir ve günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir. Eğer bu sayıdan daha fazla dökülüyorsa, banyo yaparken ele gelen saç miktarı artmışsa ya da yıkanmış kurulanmış saçı elle çektiğimizde elimize 3-5 adet saç teli geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir. Saç dökülmesinin çok farklı nedenleri olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nasıl oldu da korona virüs saçlarımızı döktü?

Nasıl oldu da korona virüs saçlarımızı döktü?

-Korona virüs küresel salgını nedeniyle evlerde kapalı kalmamız, bu süreci stres, kaos, endişe, üzüntü ile geçirmemiz, saç dökülmemizde ciddi artışa sebep oldu... 

- Pek çok kişi uzun süre evlerinden dışarıya çıkamadı, bazıları ekonomik sıkıntılar yaşadı. 

- Yaşlı bireyler, gençler sosyal hayattan koptu. Bu süreçte saç dökülmelerine neden olabilecek bir sürü stres kaynağı oluştu.  Ayrıca stres, saçlarımızın kalitesinde, canlılığında da bozulmaya sebep oluyor.  

-Saç dökülmelerinin nedenleri arasında D vitamini eksikliğine zaten çok sık rastlanmakta. Ancak aylardır evlerde stres içerisinde kapalı kalmamız sebebiyle bunun oranı çok daha fazla arttı. Hem evde kalmanın verdiği stres, hem de evde kalarak D vitamini alamamak, saçların normalden daha fazla dökülmesine neden oldu.

Maalesef  Kovid-19 hastalığını yaşayan kişilerde görülen yüksek ateş ve hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da bu dönemde saç dökülmelerine sebep oldu. Stres, bu dönemde her ne kadar  çok fazla neden olsa da;  saç dökülme problemi yaşayan kişiyi sadece stres odaklı değerlendirmemek gerekir. 

Birçok başka neden de saç dökülmesine neden olabilmekte:

1-Genetik faktörler:

1-Genetik faktörler:

Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle  genetik olan ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta saç ekimini gerektirebilir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır. Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik problemi olan bireylerin olduğu kişiler saç dökülmesi riski ile karşı karşıyadır.

2-Yanlış beslenme alışkanlıkları:

Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi, kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme sonuçta saçı etkileyip dökebilir. Tedavisi son derece pratiktir ve dengeli beslenmeye başlanması önemlidir. Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minerallerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşükse saç beslenemez ve dökülür.. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana başvurularak giderilmelidir.

3-Hormonal sorunlar:

Eğer kişide hormonal problemler varsa, adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşıyorsa, bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir.  Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda etkilidir.

4-Bazı iç hastalıkları ve ilaç kullanımı:

Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir. Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaçlar, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5-Hamilelik ve doğum:

5-Hamilelik ve doğum:

Doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülme, hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır.

6-Kemoterapi:

6-Kemoterapi:

Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla kemoterapiye bağlı saç dökülmeleri daha az görülmektedir.  Ancak zaten tedavi tamamlandığında kendiliğinden toparlanmaya eğilimli bir durumdur.

7-Kozmetik etkenler:

Kozmetik alışkanlıklarının artması mekanik kimyasal ve fiziksel saç dökülmelerine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
7
2
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mustafa gönül

dökülmelerin en büyük nedeni stres ben hamileliğimde saç dökülmesi çok yaşadım ozaman eczacım zigavus sarımsak özlü şampuan önerdi çok memnun kaldım sürekli ... Devamını Gör