Görüş Bildir
Haberler
Korkut Ulucan Yazio: Covid-19 Aşılarının Atletik Performans ve Doping Açısından Negatif Bir Etkisi Var mı?

etiket Korkut Ulucan Yazio: Covid-19 Aşılarının Atletik Performans ve Doping Açısından Negatif Bir Etkisi Var mı?

Prof.Dr.Korkut Ulucan
16.09.2021 - 13:03 Son Güncelleme: 16.09.2021 - 17:54

2019 yılı sonu itibarı ile dünyayı ele geçiren Covid-19 hastalığı halen hız kesmeden hayatımızı felç etmeye devam ediyor. Her ne kadar dönemsel olarak rakamlar iyiye gidiyor gibi gözükse de yeni varyantların ortaya çıkması ve çoğu durumda da bireysel önlemlerin etkili olarak uygulanmamasından dolayı maalesef istenilen sonuçlar elde edilemiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birde aşılamaya karşı olan bireylerin ilgisiz tutumu da hastalık ile ilgili mücadeleyi olumsuz etkiliyor.

Aşı ile ilgili bilimsel verilerden yoksun olarak yorumlar da insanları olumsuz etkilediğinden dolayı aşılama hızı istenilen düzeylerde değil.

Bu yaz Avrupa Futbol şampiyonasından tamamlanmasından sonra Tokyo 2020 olimpiyatları da tamamladık. Futbol şampiyonasında istediğimiz sonuçları alamadık, ama olimpiyatlarda en fazla madalya topladığımız olimpiyatlar oldu.

Tabi akla ilk gelen sorun sporcuların sağlık durumları, özellikle de Covid-19. Aşılanmanın da önemi tartışılmaz, etkisi ve koruyuculuğu ile ilgili de her geçen gün yeni ve güncel bilgiler elde ediyoruz.

Peki hep aynı soruyu aldık, aşılar sporcularda herhangi bir atletik performans veya mental sıkıntılara neden oluyor mu?

Peki hep aynı soruyu aldık, aşılar sporcularda herhangi bir atletik performans veya mental sıkıntılara neden oluyor mu?

Elimizde ki bilgiler sevindirici, herhangi bir sıkıntı gözlenmiyor, ama Covid-19 atlatan sporcularda özellikle hastalık sonrası 2-3 ay ortalama sıkıntılı.

Hazır ligler de başladı, yakında voleybol ve basketbol da eklenince spora gene doyacağız. Özellikle taraftarların maçlara belirli oranlarda alınması sporun seyirci zevkini tekrardan ortaya çıkarıyor. Özellikle sporcu kardeşlerimizin bu dönemde aşılanmalarının tamamlanması kendi sağlıkları başta olmak üzere aile fertleri ve takım arkadaşları için büyük önem taşıyor. O yüzden aşılanmanın da önemi artık çok daha aşikar, mutlaka aşılanmamız gerekiyor, tartışmadan.

Ancak bazı bireylerde aşıya karşı çok şiddetli direnç var, farklı yan etkilerinin olduğunu iddia ederek, üstelik ellerinde yeteri kadar veri bulunmadan. Şu ana kadar Covid-19 aşılarının sporcularda performans kaybına neden olduğu ile ilgili yeteri kadar veri yok. Hatta Covid-19 geçiren bazı futbolcu arkadaşlarımda az da olsa performans düşüklükleri geçirdiler. Bu yüzden sporcuların aşıdan kaçmalarına hiç gerek yok.

Aşı olan sporcular doping testlerinden korkmasınlar

Aşı olan sporcular doping testlerinden korkmasınlar

Sporcu arkadaşlarımızın en çok sordukları soruların başında aşıların doping maddesi içerdiği ile ilgili sorular geliyor. Aşılar doping maddesi içermez, herhangi bir yasaklı madde, en azından ceza almalarını gerektirecek bir madde içermez.

Aslında enterasan bir ilişki kurmaya çalışmış sporcularımız, veya yönlendirilmiş, aynı aşılarla çip yerleştirileceği gibi. Ancak güzel kardeşlerimiz rahat olsunlar, doping ile de herhangi bir sıkıntı yok, sezonun henüz başında hepsi aşılarını tamamlasınlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın