Görüş Bildir
Haberler
Komite Açıkladı: LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Sokaklara 'Dağılacak'

etiket Komite Açıkladı: LGBTİ+ Onur Yürüyüşü Sokaklara 'Dağılacak'

Deniz Gök
24.06.2016 - 19:05 Son Güncelleme: 25.06.2016 - 00:42

Onur Haftası Komitesi, Valiliğin yasakladığı 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü ile ilgili yazılı açıklama yaparak, 26 Haziran Pazar günü için planlanan yürüyüşün gerçekleşmeyeceğini duyurdu. Buna karşın komisyon, “Dağılıyoruz” başlığını taşıyan açıklamasında yürüyüş yapmasalar da Beyoğlu’nun tüm sokaklarına dağılarak orada varlık göstereceklerini, yasaklarla bu şekilde mücadele edeceklerini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

19 Haziran Pazar günü 7. Trans Onur Yürüyüşü’ne müdahale eden polis “Lütfen dağılın ve hayatın normal akışına dönmesine izin verin” çağrısı yapmıştı.

Bugün yazılı bir açıklama yapan Onur Haftası Komitesi, Valiliğin hem yürüyüşü hem de basın açıklamasını yasaklaması üzerine, emniyet güçlerinin çağrısına uyacaklarını söyledi ve şöyle dedi:

“26 Haziran Pazar günü, İstiklal Caddesi’nin her köşesine dağılıyoruz. ‘Hayatı normal akışına döndürmek’ için Pazar günü Beyoğlu'nun her sokağında, her caddesinde birbirimize kavuşuyoruz.”

“Dağılıyoruz, dağılıyoruz, dağılıyoruz”

Onur Haftası Komitesi’nin Facebook üzerinden yaptığı açıklaması şöyle:

'Bilindiği gibi, geçen sene polisin saldırdığı LGBTİ+ Onur Yürüyüşü, 14. senesinde de İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Benzer şekilde, bir hafta önce yapılan Trans Onur Yürüyüşü de açıklanan yasak üzerine polis tarafından engellendi.

Bu gelişmeler üzerine, 24. LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi olarak, 26 Haziran günü saat 17.00’da Tünel Meydanı’nda bir basın açıklaması yapmak üzere İstanbul Valiliği’ne bildirimde bulunduk ancak “uygun görülmediği” yanıtını aldık. Valilik, yasak gerekçesi olarak gösterdiği tehditlere karşı bizleri korumak yerine, Anayasa’da demokratik bir hak olarak yer alan “Gösteri ve Toplantı Yürüyüşleri Kanunu”nu ihlal etmeyi tercih etti.

14. Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştiremeyeceğimizi üzüntüyle duyuruyoruz. Ancak bizim kendimize duyduğumuz güven, ufkumuz ve hayallerimiz bir yürüyüşten, İstiklal Caddesi’nden, bu şehirden ve bu ülkeden çok daha geniştir. Varoluş mücadelemiz dünü, bugünü ve geleceği aşar çünkü biz hep buradaydık, buradayız ve burada olacağız.

Hatırlarsanız, Emniyet güçleri Trans Onur Yürüyüşü’nde basın açıklamasını okumaya ve bir arada durmaya çalışan insanlara “Lütfen dağılın ve hayatın normal akışına dönmesine izin verin,” diye seslenmişti.

Biz de bu çağrıya riayet ediyoruz: 26 Haziran Pazar günü, İstiklal Caddesi’nin her köşesine dağılıyoruz. 'Hayatı 'normal' akışına döndürmek' için Pazar günü Beyoğlu'nun her sokağında, her caddesinde birbirimize kavuşuyoruz.

12 yıl boyunca büyük bir coşkuyla gerçekleştirdiğimiz Onur Yürüyüşleri varoluşumuzu, onurlu bir yaşam sürme ısrarımızı ve her geçen yıl büyüyen mücadelemizi kutladığımız bir alandır. Sadece LGBTİ+ bireylerin değil, herkesin hayatına etki eder. Onur Yürüyüşü,insanlığa bir hayal kurdurur: Bu dünya başka türlü olsaydı, nasıl insanlar olurduk? Ne giyer, ne arzular, ne eyler, ne söylerdik? Bu kentin sokakları neye benzerdi? Aşkla örgütlenseydik, bizi birbirimizden ne koparabilirdi? Bedenimiz, emeğimiz ve geleceğimiz bizim elimizde olsaydı, nasıl olurdu? Yürüyüşümüzü gerçekleştiremesek de aklımızda bu hayallerle İstiklal’in sokaklarını doldurmaktan vazgeçmiyoruz.

Bize dayatılan hayatı reddediyoruz. Şiddeti ve baskıyı normalleştiren, bizi yok sayan bir hayat değil, kendi seçtiğimiz,

onurla varolduğumuz hayatı yaşamaya devam ediyoruz ve 'Hayatı 'normal' akışına döndürerek':

DAĞILIYORUZ, DAĞILIYORUZ, DAĞILIYORUZ...'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda

13 senedir düzenlenen İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü, ilk defa 2015’te emniyet güçlerince engellenmişti.

Tehdit ve saldırı çağrıları yapıldı

Tehdit ve saldırı çağrıları yapıldı

49 eşcinselin hayatını kaybettiği Orlando katliamı hemen ardından, Türkiye’de Müslüman Anadolu Gençliği, Alperen Ocakları gibi bir takım gruplar bu sene 19 Haziran’da düzenlenecek 7. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran’da düzenlenecek 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne yönelik tehdit mesajları ve saldırı çağrıları yayınladı. 

LGBTİ örgütleri bu tehditlerle ilgili suç duyurusunda bulundu.

Valilik izin vermeyeceğini açıkladı

Valilik izin vermeyeceğini açıkladı

İstanbul Valiliği, 28 Haziran Cuma günü yaptığı yazılı açıklamayla 19 Haziran’da düzenlenecek 7. Trans Onur Yürüyüşü ve 14. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne “izin vermeyeceğini” açıkladı.

Trans Onur Haftası Komitesi, anayasaya göre gösteri ve yürüyüş düzenlemenin Valilik’ten izin gerektirmediğini hatırlatarak, anayasal haklarını kullanmak üzere 19 Haziran’da 7. Trans Onur Yürüyüşü’nde olacaklarını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Polis yürüyüşe müdahale etti

Polis yürüyüşe müdahale etti

19 Haziran’da polis, Trans Onur Yürüyüşü için toplanan aktivistlerin basın açıklaması yapmasına izin vereceğini söyledi ancak basın açıklaması okunduğu sırada müdahale gerçekleşti.

20 Haziran’da İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Valiliğin yürüyüşü yasaklama kararına karşı İdare Mahkemesi’ne başvurdu. 

Komite daha sonra, 26 haziran’da yürüyüş yerine Tünel Meydan’da basın açıklaması yapmak için Valiliğe başvurdu. 

Ancak Valilik bu başvuruyu da “terör saldırıları ve toplumda oluşan hassasiyet”i gerekçe göstererek reddetti. 

Bianet ve Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
335
201
140
69
30
25
15
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Therewasauser

Artık şu cinsel tercih saçmalığını bir kenara bırakın la yeter derdinizi seveyim sizin ya.Tek derdiniz kimin kiminle sevişeceği olmuş

Ferdi Kılınç

Kücük devletler kücük islerle mesgul olurlar " Kral Baldwin III"

Ahriman

Yapmacık tavırlar, abartılı kıyafetler olmasa biz bu vatandaşları ya kadın ya erkek zannediyoruz. Cinsel tercihleri de bizi ilgilendirmiyor, cinsel tercihler... Devamını Gör

Scheisse

Sen söylediğin şeye inanıyor musun? Ayrıca abartılı kıyafet tanımını merak ediyorum? Sadece saçımı maviye boyadım diye bir erkek olarak 2 ay dayanabildim ve ... Devamını Gör

Mad Hatter

Cinsel yönelimlerimizi gözlerine soktuğumuzu iddia eden insanlara sesleniyorum; toplum içinde bize eşit davranmadığınız ve bizi ayrı tuttuğunuz sürece haklar... Devamını Gör

Tolgahan Hasanoğlu

Yalnız her hükümet Akp gibi olmayabilir. Biliyorsun Akpden önce eşcinsellik Türkiyede suçtu ve sokağa bile zor çıkıyordunuz. Hep demişimdir Akpnin yaptığı 5 ... Devamını Gör