Görüş Bildir
Haberler
Bizi Bu Güzel Havalar Mahvetti...

Bizi Bu Güzel Havalar Mahvetti...

adem kara
20.01.2014 - 13:43
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kızılırmak ve Tuz Gölü Kuraklık Alarmı Veriyor!

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın debisi, kuraklık nedeniyle bir yılda 7 kat düşüş gösterdi. Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan Türkiye'nin 2'nci büyük gölü Tuz Gölü de alarm veriyor.

Kış mevsimine rağmen yağışların istenilen düzeyde olmaması pekçok baraj ve gölde su seviyesini son yılların en düşük seviyesine getirdi. Bin 355 kilometrelik Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak da kuraklıktan nasibini aldı. Nehrin Sivas bölümündeki Dikmencik ve Söğütlühan mevkilerinde debide yaklaşık 7 kat düşüş yaşandı. Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde Ocak 2013'te yapılan anlık ölçümlerde ırmağın debisi saniyede 30.1 metreküp olarak ölçülmüştü. Aynı mevkide önceki gün yapılan anlık ölçümde ise debi, 4.289 metreküp olarak tespit edildi. Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde Ocak 2013'te gerçekleştirilen anlık ölçümlerde 40.7 metreküp olarak belirlenen debi, bu yılın aynı döneminde 6.4 metreküp olarak ölçüldü. İki mevkide yapılan ölçümlerde debinin bir önceki yıla göre yaklaşık 7 kat azaldığı görüldü.

Dikmencik'te 2000'den bu yana yapılan ölçümlerde yıllık ortalama debi 25.28 metreküp, Söğütlühan'da ise 1964'ten itibaren yapılan ölçümlerde 36.98 metreküp olarak belirlenmişti. DSİ'nin önceki gün yaptığı ölçümlerde, debinin uzun yıllar ortalamasının da çok altında kaldığı görüldü. 

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan ve yüzölçümü bakımından ülkenin ikinci büyük ve en sığ gölü olan Tuz Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan Tuz Gölü, yağışların olmaması, tarımsal alanda açılan binlerce yeraltı su kuyusu ve yeni açılan tuz işletmeleri nedeniyle alarm veriyor. Konya, Aksaray ve Ankara arasında yer alan ve su rezervi ciddi oranda düşen Tuz Gölü'nde kurumuş ve çatlamış topraklar dikkat çekiyor. Tuz Gölü Su Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Semih Ekercin de yaz mevsimindeki yağışların buharlaşarak kaybolduğunu ve bu nedenle Tuz Gölü'ne hiçbir faydası olmadığına dikkati çekerek, 'Yaklaşık son 10 yılın en kurak ocak ayını yaşıyoruz. Nitekim asıl buharlaşmanın, bölgede 45-50 dereceye varan yaz kuraklığının da etkisi ile göl çok daha kötüye gidecek' dedi.

medya365

Kaynak: http://www.medya365.com/turkiye/kizil...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0