Görüş Bildir
Haberler
Kız Öğrencilerin ‘Yurt Yolunda Taciz’ İsyanı

etiket Kız Öğrencilerin ‘Yurt Yolunda Taciz’ İsyanı

ATKN
26.11.2015 - 12:26 Son Güncelleme: 26.11.2015 - 17:01

İstanbul Zeytinburnu'da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrenciler, yurda giden yolda sürekli tacize uğramaktan rahatsız. Yolda tacize uğrayan öğrencilerin insansız hava aracıyla da taciz edildiği ortaya çıktı. Öğrencilerin imza kampanyası başlatması ve olayın basına yansımasıyla konuya el atan Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, 1.5 ay önce bizzat yurda gittiğini, kız öğrencileri dinlediğini, rahatsız edildikleri yolda yürüdüğünü ve öğrencilerin isteğiyle ilgili gereken talimatı verdiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul’da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu’nda kalan kadın öğrenciler, günlerdir yurt yolunda karşılaştıkları tacizden şikayetçi.

Bianet'ten Beyza Kural'ın haberine göre kentin en eski yurtlarından olan Atatürk Öğrenci Yurdu, 2011’de yenilenmek üzere yıkıldı ve bu yıl tekrar açıldı. Yurtta 3500 öğrenci kalıyor. 

Yurt kapısının tramvaya yakın bir yere taşınmasını, bu yapılana dek de güvenliklerinin sağlanmasını isteyen öğrenciler, 'güvenli bir giriş istiyoruz' diyerek konuyla ilgili change.org’da bir imza kampanyası başlatmıştı.

'Taciz vakalarının artmasıyla yurtta kalanlar birşeyler yapmaya çalışıyor'

'Taciz vakalarının artmasıyla yurtta kalanlar birşeyler yapmaya çalışıyor'

Öğrenciler, tramvaydan indikten sonra yurda 5-6 dakikalık yolda yürümeleri gerektiğini ve bu yolda taciz vakalarının artmasıyla yurtta kalanların bu sorun için birşeyler yapmaya çalıştığını anlatıyor:

“Sene başında yol daha da karanlıktı. Gitgide düzenlemeler yaptılar. Yurt karşısına araçları park eden erkeklerin sözlü tacizleri oluyordu. Park etmelerini engellemek için yolun ortasına bariyer koydular, ışıklandırma yapıldı. Ancak sonuç değişmedi. Daha dün birkaç kadın yurda dönerken yavaşlayan bir araçtan erkekler ‘Analar neler doğuruyor’ diye bağırdı.

Tramvaydan indikten sonra duvar kenarından yürüyoruz, burası ıssız, karşı tarafta teknik liseler var. Yurda gitmek için dolmuş durağının önünden geçiyoruz, oradakiler de ayrıca taciz ediyorlar. Lazerle odalara ışık tutma, drone ile odaları izlemeye çalışma gibi şeyler yaşandığı konuşuluyor. Cinsel organını açan bir erkek de oldu.”

Ayşe Arman: 'Kimse kulak asmıyor'

Ayşe Arman: 'Kimse kulak asmıyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Ayşe Arman da, kız öğrencilerin yardım istediklerini, tacizden bıktıklarını, kimsenin kulak asmadığını belirterek, 'O kızların başına istenmeyen kötü birşey gelirse, kimlerin sorumlu olacağına siz karar verin. Çünkü bir sürü kadın cinayetinde, tecavüzünde, tacizinde, kadınlar şikayetçi oldular fakat hiç ciddiye alınmadılar. Bu kadar öğrenci itiraz ediyorsa, huzursuz oluyorsa, korkuyorsa o kapının yeri değişir, değişmeli! Takipçisi olacağım' dedi.

Drone'la (insansız hava aracı) odaları gözetlemişler...

Yolda tacize uğrayan öğrencilerin insansız hava aracıyla da taciz edildiği ortaya çıktı. Yurtta bir öğrencinin odasının camının önündeki drone'u karşı blokta kalan başka öğrenciler farkediyor ve kamerası ile kaydediyor. Üstünde kameralar olan, uzaktan kontrol edilebilen drone, öğrencilerin odasını gözetliyor...

'Derhal talimat verdim, o kapı açılacak'

'Derhal talimat verdim, o kapı açılacak'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre 'Öğrencilerin isteği doğrultusunda derhal ikinci kapının açılması talimatı verdim' diyen Bakan Kılıç, bu konudaki bürokratik yazışmaların yapıldığını, konuyla Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanı Sinan Aksu'nun ilgilendiğini belirterek, şöyle konuştu: 

'Kız öğrencilerle konuşur konuşmaz, onların isteği doğrultusunda ikinci kapının açılması talimatı verdim. Her türlü yazışma yapıldı, onaylar alındı. Bu konu, bürokratik bir konu olduğu için bu kadar uzun sürdü. Ancak Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanı bizzat konuyla ilgileniyor. Alınması gereken her türlü onayı, hızlandırmak için tek tek takip ediyor, telefon ediyor. Deyim yerindeyse, onayların tamamlanması için İstanbul'dakileri sürekli bunaltıyor. Bürokratik işlemlerde de en sona gelindi. Bir tek Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin onayı kaldı. O kapı açılacak.'

Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Polis devriyesi iki katına çıkarıldı'

'Polis devriyesi iki katına çıkarıldı'

Kız öğrenciler, rahatsız edildikleri yolda ışıklandırmanın az olduğunu söylemişlerdi. Ben de aydınlatma için neler yapabileceğimizi sordum. Bakanlık olarak, yurdun dışına karışmamız mümkün değil. o yüzden, 'gerekirse yurdun duvarına, yolu aydınlatılacak şekilde projektör koyun' talimatını da verdim.

'Benim de iki kızım var, o kızlar bize emanet'

Benim de iki kızım var. Eğitim almak için evlerinden uzaktaki kız öğrencilerin rahatsızlıklarına duyarsız kalabilir miyim? O kız öğrenciler bizlere emanet'

Kaynak: Bianet (Beyza Kural), Hürriyet (Zeynep Gürcanlı - Ayşe Arman), 140journos ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
251
119
58
53
9
9
2