Görüş Bildir
Haberler
Kirli Havadan Mücevhere: Kirli Havayı Emip, Onu Mücevhere Dönüştüren Temiz Hava Kulesi!

Kirli Havadan Mücevhere: Kirli Havayı Emip, Onu Mücevhere Dönüştüren Temiz Hava Kulesi!

Ekin Sert
17.09.2015 - 16:17

Aldığımız her nefes, ne yazık ki bir öncekinden daha kirli ve günümüz dünyasında bu durum gittikçe kötüye gitmekte.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Berkeley Üniversitesi araştırmacılarına göre, Çin'de her gün ortalama 4000 insan hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor, OECD'ye göre de Türkiye'de bu rakam yaklaşık 80 kişi, yani durum çok ciddi.

Soluduğumuz havayı temizleyip tekrar solunabilir hale getirmek isteyen Hollandalı tasarımcı Daan Roosegaarde, 7 m yüksekliğindeki 'Temiz Hava Kulesi'ni yaratmış. Kule en üst noktasından emdiği kirli havayı arıtıp,  6 kenarındaki çıkışlardan temiz halde tekrar ortama salıyor. Saatte 30 bin m3 kirli havayı temizleyebilen kule, bunu yapabilmek için kaynağını temiz enerjiden alan 1400 watt elektrik harcıyor.

Roosegaarde'nin 3 yıllık araştırma geliştirme sürecinin ardından oluşturulan prototip, geçtiğimiz hafta Roterdam'da sergilenmeye başlanmış. Kule genel olarak parklar, bahçeler, meydanlar gibi halka açık alanlarda konumlandırılmak üzere düşünülmüş.

Roosegarde web sitesinde, kulenin nasıl çalıştığını basitçe anlatmış; ' Pozitif yükle yüklenen kule, havaya pozitif yüklü iyonlar salıyor, pozitif yüklü bu iyonlar havayı kirleten partiküllere tutunuyor daha sonra kule içine çekilen kirli hava, içerideki negatif yüklü elektrotlar arasından süzülürken, pozitif yüklü iyonlar kirli hava partikülleri ile beraber makine içinde hapsediliyor.'

Çok iyi tasarlanmış bu hava filtresi, sadece havayı temizlemiyor, ayrıca değerli taşlar üretmek için de kullanılıyor!

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Temiz Hava Kulesi'nin havadan topladığı saf karbon partikülleri, yoğunlaştırılarak değerli taşlara dönüştürülebiliyor, bu taşlar da yüzük, kol düğmesi gibi ürünlerde kullanılabiliyor. Her bir minik değerli taş, tam 1000 m3 kirli havanın arıtılmasıyla üretiliyor!

Prototip, şimdilik sadece Roterdam'da olsa da Roosegarde, 'yaşanabilir bir dünya için' bunu dünyanın her yerinde görmeyi hayal ediyor!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
8
3
2
2
1
1