Görüş Bildir
Haberler
Kimlikte Format Değişikliği: İD2020

Kimlikte Format Değişikliği: İD2020

Burak Aktaş
26.05.2020 - 14:55

14 Eylül 2019 tarihinde Amerika’nın New York şehrinde Birleşmiş Milletler’in mekan sağlama ve bazı katkıları sayesinde “ID2020 Alliance Summıt” adlı zirvesinde kendi programlarını oluşturmayı planlayacaklarını duyuran söz konusu birliğin, “Dijital Kimlik” için adım atacakları ve 2020 yılında bu adım ile ilgili kararın yürürlülüğe gireceğini açıklamalarının ardından Ocak 2020 tarihinde İsviçre'nin Davos köyünde gerçekleşen Dünya Ekonomik Formu’nda kararın tescillenmesiyle “Dijital Kimlik” adımı atılmış oldu. 

İD2020, Dünya Ekonomik Formu’nda Tescillendi

Öne çıkan birçok vakıf, bilim insanı ve teknolojik markaların da bu birliğe ortak olarak katkı sunduğunu ve ileriye yönelik adımlar attığını biliyoruz. Öyle ki söz konusu ortaklar, bu program için dersini çalışmış görünüyor. Çabalarıyla programda en çok öne çıkacaklar arasında bilim insanları ve teknoloji şirketlerinin olacağı kesin, vakıfların bu konuda para fonlarıNı çaba sarf eden diğer ortakların çalışmalarına maddi destek sağlayacaklarından dolayı vakıflar binevi yatırımcı gözüyle anılmalı.

Yatırımcı Vakıflar, Girişimci Bilim İnsanları ve Teknoloji Şirketleri

İD2020’nin bazı ilkeleri arasında ilk ve en önemlisi, kimliğin evrensel bir insan hakkı olduğuna ve tüm bireylerin herhangi bir hükümete veya kuruma bağlı olmaksızın kim olduklarını kanıtlama ve iddia etme yeteneğine sahip olması gerektiğine dair ciddi kavramlar öne çıkmakta.

Devlet Kimliğine İhtiyaç Duyulmadan Evrensel Kimlikle Kendini Tanıtmak!

Bu kimlikle, iç savaşta ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteciler için de kullanılması ve yeni bir hayat kurmalarında ikinci bir şansı elde etmelerinde söz konusu olacak. Kimliğin insanlara ne gibi avantajlar ve ne gibi dezavantajlar sunacağı da henüz bilinmemekle birlikte gizliliğini koruyor.

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ciddi sağlık sorunlarını anlık kontrol etmek, erken teşhis etmek gibi önemli özelliklerin bu kimliğin getireceği avantajların olacağı henüz teoride olsa da, teknolojinin buna elverişli olduğunu umuyorum. İnsan yapısı, teknolojiye nasıl entegre edilir, nasıl adapte olur, nasıl kontrol edilebilir hale gelir gibi bazı hususları hiç merak duyduğunuz konular arasında oldu mu? Her ne kadar bilim kurgu filmlerinden öteye gitmeyecekmiş gibi görünse de, aslında biz bu gerçekle yakın dönemde karşı karşıya geleceğiz.

İnsana Entegre Edilen Teknoloji

Sınır dışı edilen veya mülteci konumunda olan ve bazı cezalardan kaynaklı veya iç savaştan kaçan insanların birçok sosyal alandan yararlanamaması, yaşamlarını sürdürememesi, kimliklerinin bulunmaması veya gittiği, kaçtığı ülkede, o ülkeye ait kimliği olmaması gibi ciddi birçok konularda dijital kimliğin bu insanlar üzerinde yeni bir kimlik oluşturma da çare olacağı gibi görünüyor. İstatistiklere göre bu konumda olan yaklaşık 1 milyar insanın dijital kimliği söz konusu değil.

Yazan: Burak Aktaş

Kaynak: https://www.brkakts.com/blog/kimlikte...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın