Görüş Bildir
Haberler
Kimlik bilgileri çalındı. Şimdi ne olacak ?

Kimlik bilgileri çalındı. Şimdi ne olacak ?

Kimlik bilgileri çalındı. Şimdi ne olacak ?

Birkaç gün önce Türkiye'de ki 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri ve ikametgah bilgileri çalındı ve tamamı internete yüklendi. (Şu an mernis.info adresinden görebilirsiniz.)

Son birkaç gündür tüm Türkiyeyi büyük bir korku saldı. Herkesin aklında çalınan 50 milyon kişinin bilgiler arasında bende varmıyım ve varsam şimdi ne olacak sorusu var. Bu yazımda aklınızda olan tüm soruların cevaplarını vereceğim. 

Türkiye'de 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri internette yayınlanıyor. Çalınan bilgiler içerisinde TC Kimlik Numarası, Anne ve Baba adı, kısacası kimliğinizde olan tüm bilgiler var. Ayrıca ikametgah adresiniz de çalınan bilgiler arasında.

Öncelikle eğer doğum tarihiniz 1989 ve öncesinde ise endişelenmeye başlaya bilirsiniz. Emin olmak için mernis.info adresinden öğrene bilirsiniz.

Ufak bir hatırlatma yapmam gerekiyor ki bu siteden bilgileriniz herkese açık. Yani siz sorgu yapıp bulabiliyorsanız herkes tarafından 7 gün 24 saat bulunabilinir.

Hangi bilgiler var ? 

Sırası ile TC kimlik numaranız, adınız, soy adınız, anne adınız, baba adınız, doğum tarihiniz, kayıtlı olduğunuz il ve ilçe, adresinizin ili, ilçesi, mahallesi, sokağı ve kapı numarasına kadar sizinle alakalı her bilgi mevcut.

Bu bilgiler ile ne yapılabilinir ?

Bu bilgilerin kötü niyetli insanlar tarafından kullanılması gerçekten çok kolay. Örneğin sizi ve ailenizi tehtit eden biri varsa ikametgah adresinizi çok kolay bir şekilde öğrenecektir. 

Ya da farklı bir örnek vermek gerekirse sizin adınıza sahte hat açılabilinir veya bankanızı arayarak sizin bilgileriniz ile işlem yapılabilinir. 

 En kötü kısım ise Tüm Bankacılık işlemlerinde sizin adınıza işlemler yapılabilinir. 

Yani kısacası sizin kimlik bilgileriniz ile gerçekleştirdiğiniz her işlem kötü niyetli kişiler tarafından kopyalana bilinir.

Şimdi ne yapabilirsiniz ? 

Öncelikle mernis.info ya girip bilgilernizi sorgulaya bilirsiniz. Sonrasında eğer bilgileriniz varsa bankacılık işlemlerinizde mobil onaylama teknolojisini isteye bilirsiniz ki bu size bir nebze olsun bankacılık işlemlerinizde koruma sağlayacaktır.

Ayrıca parasal işlemlerinizdeki tüm şifrelerinizi değiştirin. Bunlar dışında sizi arayıp dolandırmak isteyenlere karşı dikkatli olmaktan başka çareniz yok.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın