Görüş Bildir
Haberler
Kilisli Anne: ‘Çekin de İbret Olsun! Kanlı Bombalar Kızını Aldı Zehra'nın Deyin’

Kilisli Anne: ‘Çekin de İbret Olsun! Kanlı Bombalar Kızını Aldı Zehra'nın Deyin’

ATKN
09.05.2016 - 11:26 Son Güncelleme: 09.05.2016 - 15:22

Suriye sınırına yalnızca birkaç kilometre mesafedeki Kilis, ocak ayından bu yana hemen hemen her gün roket mermilerinin hedefi haline geldi. 21 kişi can verdi, çok sayıda kişi yaralandı.

Geçtiğimiz hafta sesini duyurmak için gazeteye ilan veren Kilislilerin isyanı sürüyor: 'Gece bomba, gündüz bomba... Çoluk çocuk evde zangır zangır titriyor. Allah'tan kitaptan korksunlar. Sesimizi duyan yok mu, yok mu sesimizi duyan? Ne cumhurbaşkanı ne başbakan? Yok mu sesimizi duyan?'

BBC Türkçe'den Selin Girit, Kilis izlenimlerini aktardı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bazı dükkanların camlarında 'Roket saldırıları nedeniyle kapalıyız', 'Kilis ölüyor. Vatan sağ olsun' yazıyor. / Fotoğraflar: Göktay Koraltan

Roket mermileri sebebiyle 18 Ocak tarihinden bu yana 21 kişinin can verdiği Kilis halkı, günlerdir isyan ediyor.

BBC Türkçe'den Selin Girit, Kilis'e gitti ve izlenimlerini şöyle aktardı:

'Kente girer girmez bir iki dakika arayla iki roket sesi duyuyoruz. Roketlerin düştüğü yere koşuyoruz. Bir bina isabet almış. İtfaiye olay yerinde. Binanın önü cam kırıklarıyla dolu. Balkonlardan birinin demir pervazı kaldırımda yatıyor. Yanında bir yatak örtüsü. Bina önünde toplanan halk kızgın. Panik içinde. Tepkili.

'Gece bomba, gündüz bomba....' diye bağırıyor bir Kilisli kameramıza. Biri kendisini susturmak isteyince, bırak beni konuşayım dercesine itiyor. Bağırmaya devam ediyor.

'Çoluk çocuk evde zangır zangır titriyor. Allah'tan kitaptan korksunlar. Sesimizi duyan yok mu, yok mu sesimizi duyan? Ne cumhurbaşkanı ne başbakan? Yok mu sesimizi duyan?'

Haberler medyada yeterince yer bulmuyor...

Habere göre vatandaşlar Kilis'le ilgili gelişmelerin medyada yeterince yer bulmamasına kızgınlar.

'Roket düşmüş eve hırsız girer mi? Giriyor işte'

'Roket düşmüş eve hırsız girer mi? Giriyor işte'

Ocak ayından bu yana Suriye'den Kilis'e en az 70 roket atıldığı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Roketlerin vurduğu binada oturanlardan Ömer Suat Çiloğlu, tesadüfen saldırı olduğu sırada binada kimsenin bulunmadığını anlatıyor. Eşi, çocuklarla birlikte misafirliğe gitmiş o gün. 'Çocuklar burada olsaydı, şimdi yoklardı' diyor.

Binanın Suriye sınırına bakan tarafında cam çerçeve kalmamış gibi. Bir katın ön cephesi yok. Evin kızının çeyizleri paramparça olmuş, yerde, kırık dökük, şarapnel parçaları arasında duruyor. Bina bu haldeyken bir de hırsızların girdiğini anlatıyor ev sahibi. 'Roket düşmüş eve hırsız girer mi? Giriyor işte' diyor.

'Niye engel olmuyorsunuz'

'Niye engel olmuyorsunuz'

Kilis'te okullar tatil edilmedi ama aileler güvenlik kaygısı nedeniyle çocuklarını okula göndermiyor.

İzlenimlerini aktarmaya devam ediyor Girit: 

İlk binanın vurulmasının üzerinden belki yirmi dakika geçmeden, iki roket sesi daha duyuyoruz. Kadınlar sokaklarda 'İçeri girin, içeri girin' diye bağırarak koşuşturuyor. Kiminin elinde telefon, tanıdıkları iyi mi diye sağı solu arıyor.

Vurulan ikinci evin önüne gidiyoruz. O sıra yanımıza bir kadın geliyor. Evde ablası oturuyormuş. 'Ablamın beş yaşındaki kızı Nisa vurulmuş diyorlar. Kapının önünde oynuyormuş, vurulmuş,' diye anlatıyor. Üzerinden birkaç dakika geçmeden kucağında bebeğiyle başka bir kadın geliyor. 'Zehra'nın kızı ölmüş!' diyor.

'Nisa mı?' diye soruyorum. 'Evet,' diyorlar. İki kadın hızla hastaneye doğru uzaklaşıyor. Nisa Döne Sezer, Kilis'te roket saldırıları sonucu hayatını kaybeden 21'nci kişi oluyor.

'Niye engel olmuyorsunuz?'

'Niye engel olmuyorsunuz?'

Beş yaşındaki Nisa Döne Sezer'in annesi 'Niye engel olmuyorsunuz' diye tepki gösteriyor.

Nisa'nın annesi, babası ve yakınları cami avlusundayken, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara taziyelerini sunmak için ailenin yanına geliyor.

Anne Zehra, 'Kınalı kuzum gitti benim. Yüreğim yanıyor. Sen de benim gibi insansın. Sen de dokuz aylıksın ben de. O vali de öyle. Niye engel olmuyorsunuz?' diye soruyor Başkan Kara'ya ağlayarak. Kara, 'Keşke bacım elimden gelse. Elimden gelse engel olmaz mıyız?' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anne, 'Çıkın, Tayyip'in yanına çıkın' yanıtı verince, Kara 'Dua et, dua et' deyip acılı ailenin yanından uzaklaşıyor.

Başkan Kara, o ara gazetecilere de 'Tamam artık çekmeyin' diyor.

Anne Zehra gözyaşları içinde bağırıyor.

'Çekin! Çekin de ibret olsun Kilis! Tüm memlekete ibret olsun! Kanlı bombalar kızını aldı Zehra'nın deyin!'

'Kilis Türkiye sınırları içinde değil mi? Bu ülkenin bir toprağı değil mi? Güçlü devlet, güçlü ordu diyorlar. Nerede?'

'Kilis Türkiye sınırları içinde değil mi? Bu ülkenin bir toprağı değil mi? Güçlü devlet, güçlü ordu diyorlar. Nerede?'

Kilis'e atılan roketler nedeniyle 21 kişi can verdi.

Kilisliler, kentlerine, sokaklarına, evlerine, hayatlarına atılan roketlerin bir an önce durdurulmasını istiyor.

Boş alana düşen bir roketin şarapnel parçaları evine giren Mehmet Aykanat, 'Yeter artık, devletimiz bize sahip çıksın,' diye konuşuyor.

'Her gün böyle geçiyor. Memlekette adam kalmadı. Bizim gibi kalanlar da böyle korkuyla panikle yaşıyoruz. Canımızı veririz, bu memleketten gitmeyiz biz.' diyor.

'Kilis Türkiye sınırları içinde değil mi? Bu ülkenin bir toprağı değil mi? Güçlü devlet, güçlü ordu diyorlar. Nerede? Cumhurbaşkanı kendi koltuğunun sevdasına düşmüş, Kilis'i, vatanı, milleti unutmuş.'

Önde gelen sivil toplum kuruluşları, Kilis'te geçtiğimiz günlerde gazetelere ilan vermişti. 

İlanda 'Evlerimize roketler düşüyor. Üzerimize şarapnel yağıyor. Evimizde öldürülüyoruz. Sokakta öldürülüyoruz. Acele edin. Ölüyoruz. Kilis saldırı altında' denilmişti.

Selin Girit, BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
itsasin

kendi düşen ağlamaz.size söyledik dinlemediniz.badem bıyıklı hırsızların tek dertleri ceplerini doldurmak.siz umurlarında bile değilsiniz.değerinizi görün.be... Devamını Gör

Emre Güler

Beter olun derken? ayıptır be arkadaş sırf akp yüksek oy aldı diye bu insanlara beter olun demek nasıl bir kafadır ya

Kayzer Soze

1 Kasım 2015 Genel Seçim sonuçlarına göre Kilis`te AKP %65,59 MHP %18,36 CHP %12,16 HDP % 1,55 oy almış. Kilis halkı AKP`nin dış politikasına, Suriye politik... Devamını Gör

cimbombom

Ey AKP'liler; bir "Rabia" işareti için daha ne bekliyorsunuz? Bekleyişinizin nedeni ölenlerin Arap olmaması mıdır? Ya da sizin ümmetinizden olmamaları mıdır?