Görüş Bildir
Haberler
Kılıçdaroğlu: 'Bunların Görevlerinden Ayrılmaları Gerekiyor'

Kılıçdaroğlu: 'Bunların Görevlerinden Ayrılmaları Gerekiyor'

adem kara
13.06.2014 - 16:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Dışişleri Bakanı uyguladığı politikalarla Türkiye'yi Ortadoğu'da ciddi bir açmaza soktu. Birilerinin bunun hesabını vermesi lazım. Dolayısıyla bunların görevlerinden ayrılmaları ve yeni arkadaşların gelmesi gerekiyor' dedi.

İSTANBUL CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Beşiktaş'ta bir otelde bir grup sanatçı, akademisyen ve STK temsilcisiyle yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu. ' Nasıl bir Cumhurbaşkanı adayı olacak. Kampanya nasıl olacak ? Endişeler nelerdir ' şeklindeki görüşlerin kendisine iletildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ' Türkiye büyük bir uzlaşmaya doğru gidiyor. Büyük bir uzlaşmayı başaracağız. Beraber yaşamayı temel amaç edinmiş, zarafetiyle, güzelliğiyle Türkiye'yi temsil edecek bir Cumhurbaşkanı adayı belirlenecektir. Geniş bir uzlaşmayla seçimlere gireceğiz' dedi.

BAŞBAKAN ADAY OLURSA İSTİFA ETMELİ’

Toplantıda kendisine bir takım isimler önerildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ' Önümüzdeki süreçte bunları göreceğiz ' diye konuştu. YSK'nın adaylık durumunda olası istifalarla ilgili kararını eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu, ' Cumhurbaşkanlığı seçimlerine eğer başbakan ya da bakanlar girecekse bunların bulundukları makamdan ayrılmaları gerekiyor. Nedeni de şu; eşit koşullarda mücadele etmek gerekiyor. Koşullar eşit olmazsa demokratik olmaz. Örneğin, bakanlar belediye başkan adayı oldular ve bulundukları görevden ayrıldılar. Öyle bir istifa zorunluluğu yoktu ama etik olarak görevlerini bıraktılar. Eğer Başbakan da ' Ben Cumhurbaşkanı adayı olacağım' diyorsa kendisinin uyguladığı o etik kuralları kendisi için de uygulaması gerekiyor. Yani bulunduğu görevden ayrılıp Cumhurbaşkanı adayı olarak meydanlara çıkması gerekiyor' diye konuştu.

Adaylarını önümüzdeki hafta içinde açıklayacakları bilgisini veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Musul Konsolosluğundaki rehinelerle ilgili kendisine yeni bir bilginin ulaşmadığını da belirtti.

DAVUTOĞLU'NA İSTİFA ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin bir soruya yanıt veren Kılıçdaroğlu, ' Bunun bir siyasi sorumluluğu olması gerekir ' dedi. Kılıçdaroğlu, ' Dış politikada Ortadoğu'da Türkiye'nin büyük bir bataklığa sürüklendiğini hepimiz biliyoruz. Bunu uygulayan bir siyasetçi var. Dışişleri Bakanı uyguladığı bu politikalarla Türkiye'yi Ortadoğu'da ciddi bir açmaza soktu. Terörün içindeyiz, bataklığın içindeyiz. Bunun bir siyasi sorumluğunun olması gerekiyor. Rehineler Türkiye'ye geldikten sonra birilerinin bunun hesabını verip görevinden ayrılması gerekiyor. Bundan daha doğal ne olabilir. Eğer ben bunu söylemezsem görevimi yapmamış olurum. Teslim olacaksınız, bayrağınız indirilecek , siz hiçbir şey yapmayacaksınız. 'Ben kahramanım' diye ortada gezeceksiniz. Birilerinin bunun hesabını vermesi gerekir. Onurlu insanlar bu tür durumlarda görevlerinden ayrılırlar' şeklinde konuştu.

TEZKERE KARARI NE OLUR?

Kılıçdaroğlu Irak'a olası bir askeri hareket için tezkerenin TBMM'ye gelmesi durumunda içeriğine bakacaklarını Türkiye'nin lehineyse evet aleyhineyse hayır diyeceklerini de sözlerine ekledi.

AKBAYRAM VE BEHRAMOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Toplantıya katılan isimler de kısa açıklamalarda bulundu. Sanatçı Edip Akbayram çeşitli isimlerin konuşulduğu söyleyerek, “Mesela Sayın Yılmaz Büyükerşen'in adı geçiyor. Eski Dışişleri Bakanımız Hikmet Çetin beyin adı geçiyor. Abdullatif Şener'in adı geçiyor. Sayın Baykal'ın adı geçiyor' dedi. Şair Ataol Behramoğlu da 'Sol seçmene ters düşmeyecek. MHP tabanına, gerçek yurtseverlere ters düşmeyecek. Merkez sağa yakın olacak. Ekonomi ve hukuk bilgisiyle örnek olacak bir isim olmalı ' dedi.

ORTAYLI: ADAYLIK TEKLİFİNDE BULUNULMADI

Tarihçi İlber Ortaylı da, 'İlk defa halk seçecek. Bakalım ne olacak? Bu bizim için bir imtihan. Bütün millet ve bütün tarihimiz için' dedi. Gönlünden geçen bir aday olup olmadığı sorusuna, 'Hayır şu anda yok. Söylemiyorum da zaten. Biraz ilerde olabilir' yanıtını veren Ortaylı adaylık için kendisine bir teklifte bulunulmadığını da sözlerine ekledi.

Özgür ALTUNCU / İdris TİFTİKCİ / DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0